Nie gotuj ryżu i kaszy w woreczkach

Bisfenol

Wedle szerokiego grona naukowców, w tym także uczonych z Polski, ryż i kasza przeznaczone do gotowania w woreczkach plastikowych stanowią poważne zagrożenie dla zdrowia konsumentów. Substancja zawarta w woreczkach foliowych, fenol noszący nazwę Bisfenol A (BPA), w efekcie wysokiej temperatury wody uwalnia się z woreczka do żywności w dużych ilościach. Uczeni ostrzegają przed niebezpiecznymi konsekwencjami konsumowania Bisfenolu. Fenol ten jest nie tylko w stanie poważnie zaburzyć gospodarkę hormonalną człowieka, lecz może być przyczyną wielu chorób nowotworowych.

Jeśli należysz do grona osób, które mają zwyczaj gotować ryż i kaszę w woreczkach foliowych, warto abyś dokładnie zapoznał się z treścią tego artykułu.

W związku z nieustannie narastającym tempem życia codziennego, producenci żywności coraz to częściej oferują konsumentom produkty, których przygotowanie jest szybkie i wygodne, a swoją drogą wiele konsumentów bardzo chętnie korzysta z takiej możliwości. Przykładem tego trendu są rozmaite ryże i kasze, pakowane w specjalne woreczki foliowe, w których można je wygodnie i szybko ugotować. Jest to niby świetne rozwiązanie dla osób zapracowanych, które nie chcą poświęcać dużo czasu na zakupy i na gotowanie. Ale czy to rozwiązanie jest dobre dla zdrowia konsumentów?

Otóż warto wiedzieć, że spożywanie produktów gotowanych w foliowych woreczkach może być przyczyną poważnych kłopotów ze zdrowiem. Jak się bowiem okazuje, woreczki przeznaczone do gotowania żywności przeważnie zawierają tak zwany Bisfenol A (BPA), który jest fenolem powszechnie stosowanym, między innymi, jako plastyfikator i półprodukt w syntezie żywic epoksydowych i tworzyw sztucznych poliwęglanowych.

Bisfenol A

Bisfenol A jest substancją chemiczną, fenolem, często obecnym w produktach takich jak jednorazowe naczynia, butelki z wodą, artykuły dla dzieci i niemowląt, przybory kuchenne, lakierowe powłoki wnętrza metalowych puszek z żywnością, materiały dentystyczne, sprzęt medyczny, a nawet paragony z kas fiskalnych. Droga pokarmowa to nie jedyny sposób, w jaki Bisfenol może się przedostać do ludzkiego organizmu. Narażenie na BPA może zachodzić także drogą wziewną lub poprzez kontakt ze skórą. Jednak w przypadku ryżów i kasz gotowanych w woreczkach zawierających ten fenol, problem polega na tym, że pod wpływem wysokiej temperatury gotującej się wody, Bisfenol A jest masowo uwalniany z woreczka i trafia do żywności w dużych ilościach.

Kontrowersyjne teorie

Oddziaływanie Bisfenolu na ludzki organizm pozostaje, pomimo wielu badań naukowych przeprowadzonych w tym kierunku, kwestią nieco kontrowersyjną. Z jednej strony Amerykańska Agencja Żywności i Leków zapewnia, że BPA jest bezpieczny dla człowieka. Z drugiej zaś strony, szerokie grono naukowców - w tym uczeni z Polski - alarmuje społeczeństwo, że jest wręcz przeciwnie, a Bisfenol jest dla człowieka bardzo niebezpieczny. Do końca nie wiadomo czemu z jednej strony jesteśmy zapewniani o bezpieczeństwie Bisfenolu, skoro istnieją pewne podejrzenia co do jego szkodliwości. Aby dowiedzieć się całkowitej prawdy należałoby przeprowadzić konkretne i długoterminowe eksperymenty na ludziach, a nie jak dotąd, na zwierzętach. Czemu więc nie przeprowadzono do tej pory takich eksperymentów? Prawdopodobnie dlatego, że Bisfenol jest dla człowieka trucizną.

Wszelkie domniemania związane z Bisfenolem są oparte na eksperymentach przeprowadzanych na zwierzętach i na modelach matematycznych. Z tego powodu warto zachować w tym temacie sporą ostrożność i zdrowy rozsądek.

Bisfenol szkodzi zdrowiu?

Przeciwnicy stosowania bisfenolu w żywności, zapewniają, że w pewnych okolicznościach jest on bardzo groźny dla zdrowia. Naukowcy alarmują, że gdy poprzez spożycie Bisfenol A trafia do ludzkiego organizmu, może doszczętnie niszczyć zdrowie. Fenol ten cechuje się wówczas przede wszystkim działaniem rakotwórczym, a oprócz tego może drastycznie wpłynąć na ludzką gospodarkę hormonalną. Zaburzana może być praca tarczycy, ale nie tylko! Bisfenol A w ludzkim organizmie działa także jak żeński hormon Estrogen, przez co może on przyśpieszać dojrzewanie płciowe dziewczynek, lub zaburzać wydzielanie męskich hormonów u mężczyzn.

Polscy naukowcy: Bisfenol jest szkodliwy dla zdrowia

Z dokumentu autorstwa Aleksandra Konieczna, Aleksandra Rutkowska, Dominik Rachoń - Uniwersytet Gdański (2015), możemy się dowiedzieć, że BPA może działać jako agonista lub antagonista w interakcji z receptorami estrogenowymi poprzez estrogenowe szlaki sygnalizacyjne, w skutek czego BPA odgrywa rolę w patogenezie zaburzeń endokrynnych, w tym także w zaburzeniach płodności u kobiet i mężczyzn, w przedwczesnym dojrzewaniu, w przypadku nowotworów hormonozależnych, takich jak rak piersi oraz rak prostaty, oraz w przypadku schorzeń metabolicznych włączając zespół wielotorbielowatych jajników (PCOS).

USA wycofuje Bisfenol z opakowań do żywności

Ze względu na problemy zdrowotne związane z Bisfenolem, w Stanach Zjednoczonych zaprzestaje się jego stosowania w produkcji opakowań do żywności do czasu wyjaśnienia krążących na jego temat domniemań i kontrowersyjnych terorii. W Polsce stopniowo pojawiają się na półkach sklepowych produkty oznaczone jako "BPA Free", które nie zawierają Bisfenolu, na co warto zwrócić uwagę, szczególnie w przypadku żywności przeznaczonej do gotowania w woreczkach.

Bibliografia:

Wikipedia - Bisfenol A - https://pl.wikipedia.org/wiki/Bisfenol_A
US National Library of Medicine - Health risk of exposure to Bisphenol A (BPA) - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25813067
US Food and Drug Administration - Bisphenol - https://www.fda.gov/Food/IngredientsPackagingLabeling/FoodAdditivesIngredients/ucm355155.htm
HEALTH RISK OF EXPOSURE TO BISPHENOL A (BPA) - Aleksandra Konieczna, Aleksandra Rutkowska, Dominik Rachoń - Department of Clinical and Experimental Endocrinology, Medical University of Gdańsk, Gdynia, Poland