Czy gotowanie ryżu i kaszy w foliowych woreczkach to dobry pomysł?
Jeśli należysz do grona osób, które mają zwyczaj gotować ryż i kaszę w woreczkach foliowych, warto abyś dokładnie zapoznał się z treścią tego artykułu.
W związku z nieustannie narastającym tempem życia codziennego, producenci żywności coraz to częściej oferują konsumentom produkty, których przygotowanie jest szybkie i wygodne, a swoją drogą wiele konsumentów bardzo chętnie korzysta z takiej możliwości. Przykładem tego trendu są rozmaite ryże i kasze, pakowane w specjalne woreczki foliowe, w których można je wygodnie i szybko ugotować. Jest to niby świetne rozwiązanie dla osób zapracowanych, które nie chcą poświęcać dużo czasu na zakupy i na gotowanie. Ale czy to rozwiązanie jest dobre dla zdrowia konsumentów? Otóż warto wiedzieć, że spożywanie produktów gotowanych w foliowych woreczkach może być przyczyną poważnych kłopotów ze zdrowiem. Jak się bowiem okazuje, woreczki przeznaczone do gotowania żywności przeważnie zawierają tak zwany Bisfenol A (BPA), który jest fenolem powszechnie stosowanym, między innymi, jako plastyfikator i półprodukt w syntezie żywic epoksydowych i tworzyw sztucznych poliwęglanowych.
Bisfenol A
Bisfenol A jest substancją chemiczną, fenolem, często obecnym w produktach takich jak jednorazowe naczynia, butelki z wodą, artykuły dla dzieci i niemowląt, przybory kuchenne, lakierowe powłoki wnętrza metalowych puszek z żywnością, materiały dentystyczne, sprzęt medyczny, a nawet paragony z kas fiskalnych. Droga pokarmowa to nie jedyny sposób, w jaki Bisfenol może się przedostać do ludzkiego organizmu. Narażenie na BPA może zachodzić także drogą wziewną lub poprzez kontakt ze skórą. Jednak w przypadku ryżów i kasz gotowanych w woreczkach zawierających ten fenol, problem polega na tym, że pod wpływem wysokiej temperatury gotującej się wody, Bisfenol A jest masowo uwalniany z woreczka i trafia do żywności w dużych ilościach.
Kontrowersyjne teorie
Oddziaływanie Bisfenolu na ludzki organizm pozostaje, pomimo wielu badań naukowych przeprowadzonych w tym kierunku, kwestią nieco kontrowersyjną. Z jednej strony Amerykańska Agencja Żywności i Leków zapewnia, że BPA jest bezpieczny dla człowieka. Z drugiej zaś strony, szerokie grono naukowców - w tym uczeni z Polski - alarmuje społeczeństwo, że jest wręcz przeciwnie, a Bisfenol jest dla człowieka bardzo niebezpieczny. Do końca nie wiadomo czemu z jednej strony jesteśmy zapewniani o bezpieczeństwie Bisfenolu, skoro istnieją pewne podejrzenia co do jego szkodliwości. Aby dowiedzieć się całkowitej prawdy należałoby przeprowadzić konkretne i długoterminowe eksperymenty na ludziach, a nie jak dotąd, na zwierzętach. Czemu więc nie przeprowadzono do tej pory takich eksperymentów? Prawdopodobnie dlatego, że Bisfenol jest dla człowieka trucizną. Wszelkie domniemania związane z Bisfenolem są oparte na eksperymentach przeprowadzanych na zwierzętach i na modelach matematycznych. Z tego powodu warto zachować w tym temacie sporą ostrożność i zdrowy rozsądek.
Czy Bisfenol szkodzi zdrowiu?
Przeciwnicy stosowania bisfenolu w żywności, zapewniają, że w pewnych okolicznościach jest on bardzo groźny dla zdrowia. Naukowcy alarmują, że gdy poprzez spożycie Bisfenol A trafia do ludzkiego organizmu, może doszczętnie niszczyć zdrowie. Fenol ten cechuje się wówczas przede wszystkim działaniem rakotwórczym, a oprócz tego może drastycznie wpłynąć na ludzką gospodarkę hormonalną. Zaburzana może być praca tarczycy, ale nie tylko! Bisfenol A w ludzkim organizmie działa także jak żeński hormon Estrogen, przez co może on przyśpieszać dojrzewanie płciowe dziewczynek, lub zaburzać wydzielanie męskich hormonów u mężczyzn.
Polscy naukowcy: Bisfenol jest szkodliwy dla zdrowia
Z dokumentu autorstwa Aleksandra Konieczna, Aleksandra Rutkowska, Dominik Rachoń - Uniwersytet Gdański (2015), możemy się dowiedzieć, że BPA może działać jako agonista lub antagonista w interakcji z receptorami estrogenowymi poprzez estrogenowe szlaki sygnalizacyjne, w skutek czego BPA odgrywa rolę w patogenezie zaburzeń endokrynnych, w tym także w zaburzeniach płodności u kobiet i mężczyzn, w przedwczesnym dojrzewaniu, w przypadku nowotworów hormonozależnych, takich jak rak piersi oraz rak prostaty, oraz w przypadku schorzeń metabolicznych włączając zespół wielotorbielowatych jajników (PCOS).
USA wycofuje Bisfenol z opakowań do żywności
Ze względu na problemy zdrowotne związane z Bisfenolem, w Stanach Zjednoczonych zaprzestaje się jego stosowania w produkcji opakowań do żywności do czasu wyjaśnienia krążących na jego temat domniemań i kontrowersyjnych teorii. W Polsce stopniowo pojawiają się na półkach sklepowych produkty oznaczone jako "BPA Free", które nie zawierają Bisfenolu, na co warto zwrócić uwagę, szczególnie w przypadku żywności przeznaczonej do gotowania w woreczkach.
Bibliografia:
1 - Wikipedia - Bisfenol A;
2 - US National Library of Medicine - Health risk of exposure to Bisphenol A;
3 - US Food and Drug Administration - Bisphenol;
4 - HEALTH RISK OF EXPOSURE TO BISPHENOL A (BPA) - Aleksandra Konieczna, Aleksandra Rutkowska, Dominik Rachoń - Department of Clinical and Experimental Endocrinology, Medical University of Gdańsk, Gdynia, Poland.