Paczkowane sałaty pełne patogenów! Zjadł ślimaka i umarł!
Często robimy zakupy w pośpiechu, a po zakupowym rajdzie, śpiesząc się przygotowujemy posiłek. Działając pod silną presją czasu, bezgranicznie ufamy informacjom zamieszczonym na opakowaniach produktów, które wrzucamy do wózka! Czy to z lenistwa, czy też z braku czasu, przeciętny Polak często sięga po paczkowaną sałatę – zdaniem producenta jest ona starannie myta i gotowa do spożycia! Ale czy to prawda?
Często robimy zakupy w pośpiechu, a po zakupowym rajdzie, śpiesząc się przygotowujemy posiłek. Działając pod silną presją czasu, bezgranicznie ufamy informacjom zamieszczonym na opakowaniach produktów, które wrzucamy do wózka! Czy to z lenistwa, czy też z braku czasu, przeciętny Polak często sięga po paczkowaną sałatę – zdaniem producenta jest ona starannie myta i gotowa do spożycia! Ale czy to prawda?
PodsumowanieRobiąc zakupy w pośpiechu bezgranicznie ufamy informacjom widniejącym na opakowaniach produktów. Nie zawsze jednak jest do dla nas dobre. Jednym z większych zagrożeń, jakie na nas czyhają w marketach, są paczkowane sałaty, zdaniem producenta gotowe do spożycia!
Bakterie odporne na antybiotyki!
W Lipcu 2016 BBC poinformowało, że w efekcie spożycia paczkowanej sałaty, w Anglii doszło do zatrucia pokarmowego u 144 osób, a pojedyncze infekcje odnotowano również w Walili i Szkocji. Były też ofiary śmiertelne. Ponad 60 osób wymagało natychmiastowej hospitalizacji. Powodem tych zakażeń była najprawdopodobniej patologiczna bakteria E. Coli (pałeczka okrężnicy) oznaczona symbolem 0157 (źródło 2). Brytyjskie media informowały wówczas o fakcie, że obecność groźnej bakterii w sałacie paczkowanej niekoniecznie była efektem warunków panujących w magazynach i w miejscach, gdzie produkt był konfekcjonowany. Zdarza się często, że sałata jest podlewana skażoną wodą, a bakterie mogą w takiej sytuacji przenikać do wnętrza warzyw."Sałata jest warzywem przeważnie uprawianym na otwartych przestrzeniach, gdzie istnieje ryzyko zakażenia bakteriami salmonelli, chociażby poprzez owady, stosowanie naturalnych nawozów czy też w efekcie kontaktu z ptasimi odchodami. I choć tego typu ogniska salmonelli nie są częste, to jednak stanowią istotny problem dla zdrowia publicznego."
Badania przeprowadzone przez niemieckich naukowców, których wyniki opublikowano na łamach „Applied and Environmental Microbiology”, potwierdzają obecność groźnych patogenów w paczkowanych sałatach. 24 opakowania gotowych do spożycia sałat, czyli wszystkie, które zostały zakupione w celach badawczych przez naukowców z Instytutu im. Juliusa Kuehna w Brunszwiku, zawierały niebezpieczne bakterie E. Coli i Salmonella.
Szczepy cechowały się niezwykłą opornością na działanie tetracykliny (źródło 1). Wiele z tych patogenów wykazuje odporność również na inne rodzaje antybiotyków.PodsumowanieBadania naukowe, a także liczne przypadki potwierdzonych infekcji bakteryjnych, wskazują na obecność groźnych patogenów w paczkowanych sałatach. Bakterie te są przeważnie oporne na działanie antybiotyków i mogą wywołać śmiertelne choroby!
Śmiercionośne ślimaki i ich odchody na sałacie
Czy wiesz, jak bardzo niebezpieczne dla naszego zdrowia mogą się okazać zarówno chętnie bytujące na liściach sałaty ślimaki, jak również ich odchody? Historia młodego sportowca, który po spożyciu ślimaka przechodził niewyobrażalne męki, aż w końcu zmarł, jest najgorszym scenariuszem tego, co może się w takim przypadku wydarzyć (źródło 4). Wywołana przez nicień Angiostrongylus cantonensis choroba nazywana jest angiostrogylozą. To trudna do zdiagnozowania i bardzo niebezpieczna infekcja pasożytnicza. Może prowadzić do zapalenia opon mózgowych, a w ciężkich przypadkach nawet do śpiączki i śmierci. Ten śmiercionośny nicień bytuje w płucach gryzoni - głównie szczurów. Pasożyty są wprowadzane w dalszy obieg wraz ze zwierzęcym kałem. Głównymi sprawcami rozprzestrzeniania się infekcji są w tym przypadku ślimaki, które mają częsty kontakt ze szczurzymi odchodami. Jeśli taki surowy zainfekowany ślimak, lub jego odchody, znajdą się np. na warzywach (najczęściej sałacie!) i zostaną spożyte przez człowieka, wówczas może dojść do zakażenia.PodsumowanieWywołana przez nicień Angiostrongylus cantonensis choroba nazywana jest angiostrogylozą. Nicień roznoszą głównie ślimaki, które często bytują na sałacie! Zarówno zainfekowane nicieniem ślimaki, jak i ich odchody, mogą wywołać u ludzi śmiertelną chorobę.
Trzykrotnie myta, ale jak myta?
Wiemy już ile zagrożeń może na nas czyhać w zwykłej sałacie. To, że producent oznacza swoją paczkowaną sałatę jako trzykrotnie umytą i gotową do spożycia, wcale nie oznacza, że to bezpieczne podejście!PodsumowaniePrzemysłowe procedury mycia paczkowanych sałat pozostawiają wiele do życzenia. W praktyce sałata jest maczana w brudnej wodzie i pozbawiana wartości odżywczych!
Wnioski
Zawsze bardzo dokładnie myj sałatę i tym podobne liściaste warzywa, nawet jeśli zamierzasz spożyć paczkowany produkt, na którym widnieje oświadczenie, że zawartość została dokładnie umyta! To nie prawda - taka sałata może być pełna groźnych dla Twojego zdrowia drobnoustrojów! Bibliografia:1 – Medonet – Paczkowana sałata – bakteryjna bomba; 2 – Rmf24 – Myjmy sałatę paczkowaną! Śmiertelne zakażenia w Wielkiej Brytanii; 3 – Wp – Naukowcy ostrzegają: pakowane sałaty z bakteriami fekalnymi; 4 – National Geographic – Jak dokładnie myjesz sałatę przed podaniem? Ten mężczyzna zmarł po zjedzeniu ślimaka.Spodobał Ci się artykuł? Podziel się nim ze znajomymi!