Sól a funkcjonowanie nerek. Czy popularny chlorek sodu wpływa na ich pracę?
Nerki kontrolują też poziom wody w organizmie. Pełnią funkcje regulacyjne, dbając o ciśnienie tętnicze krwi, równowagę zasadowo-kwasową, hormonalną i elektrolitową. Żeby funkcjonowały prawidłowo, należy o nie dbać. Jedną z naczelnych zasad zdrowia jest ograniczenie spożycia soli. Dlaczego?
Nerki to jeden z najważniejszych filtrów w naszym organizmie
O nerki powinniśmy skrupulatnie dbać, aby jak najdłużej i bez zakłóceń oczyszczały nasz organizm. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, jak łatwo i całkiem „naturalnie” obciążamy ich funkcjonowanie. Codzienna dieta ma bardzo duży wpływ na pracę tych niezbędnych organów. Nerkom szkodzi przede wszystkim sól, której używamy w nadmiarze.
Sól a nerki
Sól kuchenna to źródło sodu w naszej diecie. Soli używa się jako konserwantu, ale także jako przyprawy. Dodajemy ją praktycznie do każdego dania. Tymczasem zalecana dzienna dawka soli dla dorosłego człowieka to ok. 5 gramów, czyli mała, płaska łyżeczka do herbaty.
Niestety w naszej codziennej diecie spożywamy jej znacznie więcej. Jedzenie dużych ilości soli może spowodować obciążenie i uszkodzenie nerek. Jak czytamy na stronie: https://www.dbajonerki.pl/schorzenia-nerek/wlasciwa-dieta-w-kamicy-nerkowej osoby cierpiące na kamicę nerkową powinny całkowicie wyeliminować sól ze swojej diety.
Jak sól obciąża nerki? Jedną z funkcji nerek jest usunięcie nadmiaru wody z organizmu. Aby ten proces przebiegał prawidłowo, potrzebna jest równowaga pomiędzy sodem a potasem w naszym organizmie. Dieta bogata w sól zaburza tę równowagę. Nerki usuwają mniej wody, a w efekcie zwiększa się ciśnienie tętnicze krwi. To z kolei obciąża pracę nerek i układu krwionośnego. W konsekwencji może się to skończyć nawet uszkodzeniem nerek.
Wysokie spożycie soli zwiększa także ilość białka w moczu, wapnia traconego z moczem i przyczynia się do rozwoju choroby nerek, w tym do bardzo bolesnej kamicy nerkowej. Kamica nerkowa to nic innego jak kamienie nerkowe, które nasz organizm musi wydalić.
Jak pozbyć się nadmiaru soli z organizmu?
Ciało składa się w 60% z wody. Gdy w naszej codziennej diecie jest zbyt dużo soli, woda zaczyna się gromadzić w narządach i tkankach, zakłócając tym samym prawidłowe filtrowanie krwi i znacznie obciążając pracę nerek.
Aby pozbyć się nadmiaru soli z organizmu i wspomóc pracę nerek, należy przyjmować dużo płynów. Każdy z nas powinien codziennie wypijać ok. 2 litry wody, herbatek ziołowych czy naparów owocowych. Należy także zadbać o codzienny jadłospis, w którym nie powinno zabraknąć warzyw i owoców, a w szczególności tych wspomagających prace nerek np. pietruszki, selera, pomidorów, truskawek, żurawiny, arbuza itp.
Nasza codzienna dieta powinna być odpowiednio zbilansowana. Powinniśmy unikać dań typu fast food czy innych wysoko przetworzonych produktów. Oczywiście należy też zwracać uwagę na zawartość soli w każdym spożywanym produkcie. Sól kuchenną łatwo zastąpić, stosując ziołowe zamienniki np. kurkumę, kminek, bazylię itp.
Aby długo cieszyć się zdrowiem, warto także postawić na aktywność fizyczną. Codziennie, chociaż na chwile, powinniśmy wyjść na spacer, pobiegać czy pojeździć na rowerze. Codzienna dawka aktywności fizycznej wspomoże pracę nerek, a nam zapewni lepszą kondycję i uchroni nas przed otyłością.