15 nawyków żywieniowych, które zabiją Cię szybciej niż papierosy!
W kwietniu br. na łamach prestiżowego periodyku „The Lancet” pojawiły się długo oczekiwane wyniki badań naukowych pt. „GLOBALNE OBCIĄŻENIE CHOROBAMI 2017- SCHORZENIA, URAZY I RYZYKO”. To ogromne przedsięwzięcie naukowe, w pełni sponsorowane przez fundację Bill & Melinda Gates, obejmuje analizę oraz interpretację ogromnej ilości danych zebranych na obszarze 195 krajów. W odniesieniu do ryzyka dietetycznego, ta obszerna praca zespołu składającego się z ponad 130 naukowców zastępuje wszystkie poprzednie wyniki badań z tej samej serii poprzez kompleksową ponowną analizę danych zebranych w okresie od 1990 do 2017 roku przy użyciu spójnych metod i definicji. Celem projektu miało być zrozumienie i udokumentowanie wpływu, jakie przyzwyczajenia żywieniowe panujące w różnych obszarach geograficznych naszej planety, wywierają na ludzkie zdrowie.
Wyniki badań
Wnioski badaczy analizujących dane w ramach projektu GLOBALNE OBCIĄŻENIE CHOROBAMI 2017- SCHORZENIA, URAZY I RYZYKO, definitywnie potwierdzają to, co już od dawna przypuszczano.- wysokie spożycie sodu (około 3 miliony zgonów i 70 milionów DALY);
- niskie spożycie pełnych ziaren (około 3 miliony i 82 milionów DALY);
- niskie spożycie owoców (około 2 miliony zgonów i 65 milionów DALY).
15 czynników żywieniowych, zwiększających ryzyko śmiertelności i niepełnosprawności z powodu choroby
. Raport naukowców daje sporo do myślenia. W większości przypadków chorujemy na własne życzenie, w wyniku błędnych nawyków żywieniowych. Zajadamy się czerwonym i przetworzonym mięsem, a spożywamy zbyt mało owoców, warzyw, roślin strączkowych i pełnych ziaren! Jemy zbyt dużo tego co jest nam praktycznie niepotrzebne (np. przetwory mięsne), a najrzadziej sięgamy po to co dobroczynnie wpływa na nasze zdrowie.- 1 - Dieta uboga w owoce - Średnie dzienne spożycie owoców (świeże, mrożone, gotowane, w puszkach lub suszone owoce, z wyłączeniem soków owocowych oraz owoców solonych lub marynowanych). Optymalne spożycie wynosi średnio 250 g (200–300) dziennie;
- 2 - Dieta uboga w warzywa - Średnie dzienne spożycie warzyw (świeże, mrożone, gotowane, w puszkach lub suszone warzywa, z wyłączeniem warzyw strączkowych i warzyw solonych lub marynowanych, soków, orzechów, nasion i warzyw skrobiowych, takich jak ziemniaki lub kukurydza). Optymalne spożycie wynosi średnio 360 g (290–430) dziennie;
- 3 - Dieta uboga w rośliny strączkowe - Średnie dzienne spożycie roślin strączkowych (świeże, mrożone, gotowane, puszkowane lub suszone). Optymalne spożycie wynosi średnio 60 g (50–70) dziennie;
- 4 - Dieta uboga w pełne ziarna - Średnie dzienne spożycie pełnych ziaren (otręby, zarodki i bielmo w ich naturalnych proporcjach) z płatków śniadaniowych, chleba, ryżu, makaronu, ciastek, babeczek, tortilli, naleśników i innych źródeł. Optymalne spożycie wynosi średnio 125 g (100–150) dziennie;
- 5 - Dieta uboga w orzechy i nasiona - Średnie dzienne spożycie orzechów i nasion. Optymalne spożycie wynosi średnio 21 g (16–25) dziennie;
- 6 - Dieta uboga w mleko - Średnie dzienne spożycie mleka, w tym beztłuszczowego, pełnotłustego i o niskiej zawartości tłuszczu, z wyłączeniem mleka wyprodukowanego z roślin. Optymalne spożycie wynosi średnio 435 g (350–520) dziennie;
- 7 - Dieta bogata w czerwone mięsa - Średnie dzienne spożycie czerwonego mięsa (wołowiny, wieprzowiny, jagnięciny i mięsa z kozy, ale z wyłączeniem drobiu, ryb, jajek i wszystkich przetworzonych mięs). Optymalne spożycie wynosi średnio 23 g (18–27) dziennie;
- 8 - Dieta bogata w przetworzone mięso - Średnie dzienne spożycie mięsa zakonserwowanego przez wędzenie, peklowanie, solenie lub dodanie chemicznych środków konserwujących. Optymalne spożycie wynosi średnio 2 g (0–4) dziennie;
- 9 - Dieta bogata w napoje słodzone - Średnie dzienne spożycie słodzonych napojów gazowanych, napojów energetycznych, napojów owocowych, ale z wyłączeniem 100% soków owocowych i warzywnych. Optymalne spożycie wynosi średnio 3 g dziennie;
- 10 - Dieta uboga w błonnik pokarmowy - Średnie dzienne spożycie błonnika ze wszystkich źródeł, w tym owoców, warzyw, zbóż, roślin strączkowych. Optymalne spożycie wynosi średnio 24 g (19–28) dziennie;
- 11 - Dieta uboga w wapń - Średnie dzienne spożycie wapnia ze wszystkich źródeł, w tym mleka, jogurtu i sera. Optymalne spożycie wynosi średnio 25 g (0-50) dziennie;
- 12 - Dieta uboga w kwasy tłuszczowe omega-3 pochodzenia morskiego - Średnie dzienne spożycie kwasu eikozapentaenowego i kwasu dokozaheksaenowego. Optymalne spożycie wynosi średnio 250 mg (200–300) dziennie;
- 13 - Dieta uboga w wielonienasycone kwasy tłuszczowe - Średnie dzienne spożycie kwasów tłuszczowych omega-6 ze wszystkich źródeł, głównie płynnych olejów roślinnych, w tym oleju sojowego, oleju kukurydzianego i oleju z krokosza barwierskiego. Optymalne spożycie wynosi średnio 11% (9–13) całkowitej dziennej wartości energetycznej posiłków;
- 14 - Dieta bogata w kwasy tłuszczowe trans - Średnie dzienne spożycie tłuszczów trans ze wszystkich źródeł, głównie częściowo uwodornionych olejów roślinnych i produktów spożywczych pochodzących od przeżuwaczy. Optymalne spożycie wynosi średnio 0.5% (0.00-1.00) całkowitej dziennej wartości energetycznej posiłków;
- 15 - Dieta bogata w sód - Sód w moczu mierzony w gramach dziennie. Optymalna wartość to 3 g (1–5) na dobę.