Codziennie jedząc sery i pijąc taką odmianę wina będziesz dłużej zdrowy na umyśle!

Od dawna panuje przekonanie, iż stan naszego zdrowia może w dużym stopniu zależeć od codziennych przyzwyczajeń żywieniowych. W wielu przypadkach zostało to potwierdzone badaniami naukowymi. Ponieważ jednak skutki naszych starań, bądź zaniedbań w tym zakresie, pojawiają się często po wielu latach dobrych, bądź złych nawyków, nie każdy ma ochotę zbytnio się tym przejmować – przynajmniej będąc jeszcze w młodym wieku. Niestety upływu czasu nie da się zatrzymać, a skutki naszych wyborów w zakresie kulinarnym, prędzej czy później odbijają się na zdrowiu.

Nowe badanie naukowców z Iowa State University, opublikowane na łamach Journal of Alzheimer's Disease jest analizą, która łączy określone produkty spożywcze z poziomem sprawności funkcji poznawczych w późniejszych latach naszego życia.

Wpływ diety na funkcje poznawcze

Wyniki najnowszych badań potwierdzają, iż kondycja naszego umysłu w późniejszym etapie życia może być w dużym stopniu kształtowana nie tylko przez pokarmy, ale również przez napoje, po które przeważnie sięgamy (źródło 1).

Naukowcy wzięli pod lupę dane pochodzące od niemalże 1800 osób w wieku od 46 do 77 lat, mieszkających w Wielkiej Brytanii. Skorzystano ze specjalnej bazy danych, udostępnianej globalnie w celach związanych z badaniami dotyczącymi powszechnie występujących problemów ze zdrowiem. Badacze przetestowali uczestników pod kątem ich zdolności poznawczych. Dodatkowo wzięto pod uwagę nawyki żywieniowe osób badanych, np. częstotliwość sięgania po takie produkty, jakimi są czerwone mięso, alkohol, warzywa, sery, słodycze i kawa. W następnym etapie badań powiązano sposób odżywiania się uczestników eksperymentu z poziomem ich sprawności poznawczej.

Dieta a Alzheimer – Zaskakujące wyniki badań!

W świetle badań dotyczących wpływu diety na zdrowie, naukowcy dowiedli, że przed zaburzeniami zdolności poznawczych w późniejszych latach życia może nas najbardziej chronić… ser!

Badania przeprowadzone w przeszłości dowiodły, iż regularnie spożywany w małych ilościach alkohol może poprawiać kondycję naszego zdrowia fizycznego. Tym razem codzienną konsumpcję umiarkowanych ilości alkoholu, w szczególności czerwonego wina, powiązano ze sprawniejszym funkcjonowaniem mózgu w podeszłym wieku.

Co może wydawać się nieco nietypowym odkryciem, również jagnięcina – lecz nie inne odmiany czerwonego mięsa – okazała się wywierać pozytywny wpływ na mózg. Choć pogarszanie funkcji poznawczych powiązano – między innymi - z nadmiernym spożywaniem soli w codziennej diecie, to nie zauważono tego efektu u osób nie cierpiących na chorobę Alzheimera oraz uczestników bez przypadków tej dolegliwości zdrowotnej we własnej rodzinie.

Odnośnie wpływu preferencji żywieniowych na funkcje poznawcze, jeden z autorów badań wypowiedział się następująco:

W zależności od czynników genetycznych, niektóre osoby wydają się być bardziej chronione przed chorobą Alzheimera, podczas gdy inne mniej. Uważam jednak, że odpowiednie wybory żywieniowe mogą zapobiec zarówno tej chorobie, jak i postępującemu z wiekiem ogólnemu pogorszeniu funkcji poznawczych

Bibliografia:

1 - IOS Press Content Library - Genetic Factors of Alzheimer’s Disease Modulate How Diet is Associated with Long-Term Cognitive Trajectories: A UK Biobank Study.

Kategorie