Czy gruszki to samo zdrowie? Kto absolutnie nie powinien jadać gruszek?
Sezon na gruszki to okres ciągnący się od późnego lata do wczesnej jesieni. W Polsce gruszki spożywamy przeważnie na surowo, ale także bardzo chętnie dodajemy je do wypieków, owocowych i owocowo-warzywnych koktajli, domowej roboty soków oraz przetworów na zimę. To, że gruszki świetnie smakują wie niemalże każdy z nas. To prawda, że owoce te są pyszne, a na dodatek świetnie wpływają na zdrowie, jednak w rzeczywistości nie każdy może cieszyć się ich smakiem bez ograniczeń
Sezon na gruszki to okres ciągnący się od późnego lata do wczesnej jesieni. W Polsce gruszki spożywamy przeważnie na surowo, ale także bardzo chętnie dodajemy je do wypieków, owocowych i owocowo-warzywnych koktajli, domowej roboty soków oraz przetworów na zimę. To, że gruszki świetnie smakują wie niemalże każdy z nas. To prawda, że owoce te są pyszne, a na dodatek świetnie wpływają na zdrowie, jednak w rzeczywistości nie każdy może cieszyć się ich smakiem bez ograniczeń. Kto zatem nie powinien spożywać gruszek w nadmiarze?
Wielką zaletą gruszek jest mnogość dostępnych odmian, o zróżnicowanym smaku, więc warto urozmaicać własny jadłospis, wybierając takie odmiany, które najbardziej nam pasują. Owoce o twardszej konsystencji możemy przykładowo dodawać do wypieków i słodkich deserów oraz wykwintnych dań głównych. Sięgając po gruszki warto zwrócić uwagę na pochodzenie owoców. Lokalne zbiory mają na ogół o wiele bardziej intensywny i przyjemny smak. Dlaczego? Otóż z bardzo prostego powodu: owoców nie trzeba transportować na duże odległości, aby dotarły do klienta końcowego, przez co nie zalegają tygodniami w kolejnych magazynach. Wszelkie owoce przeważnie stanowią świetne źródło cennych dla zdrowia składników odżywczych, jednak czasami mogą szkodzić. Nie chodzi tutaj wyłącznie o sporą ilość zawartej w większości owoców fruktozy, lecz również o coś zupełnie innego. Okazuje się, że oprócz witamin i minerałów, owoce są bogatym źródłem błonnika pokarmowego. Błonnik tak zwany nierozpuszczalny nie jest trawiony w naszym układzie pokarmowym, lecz w całości pozbywamy się go wraz z kałem. Niestety, osoby z niektórymi schorzeniami układu pokarmowego, mogą bardzo kiepsko tolerować obecność dużych ilości błonnika w pokarmach.
Wartości odżywcze i właściwości prozdrowotne gruszek
W zależności od odmiany owoców, 100 g gruszki to jakieś 60 kcal. Owoce te są obfitym źródłem błonnika pokarmowego, który już sam w sobie posiada wiele właściwości prozdrowotnych. Dieta bogata w błonnik pokarmowy m.in. wspomaga funkcjonowanie układu krążeniowego, przez co może zmniejszać ryzyko poważnych chorób serca. Ze względu na sporą ilość błonnika pokarmowego, gruszki wspomagają pracę układu trawiennego i chronią przed nowotworami jelita grubego, które w zdecydowanej większości przypadków wynikają z niezdrowego sposobu odżywiania się. Co więcej, zawarty w owocach błonnik pokarmowy poprawia przemianę materii, pomaga usuwać z organizmu szkodliwe toksyny i zapewnia długotrwałe uczucie sytości. Obecne w gruszkach kwasy owocowe stymulują procesy trawienne, dzięki czemu owoce te polecane są m.in. seniorom na pobudzenie apetytu. Spożywając gruszki możemy uzupełniać niedobory m.in. witaminy A, C i E, witamin z grupy B, żelaza, jodu, potasu, boru, fosforu, magnezu i wapnia. Gruszki są świetnym źródłem kwasu foliowego, więc powinny o nich pamiętać kobiety ciężarne. Właściwości prozdrowotne gruszek bezpośrednio wynikają z ich wartości odżywczych. Dzięki temu, że owoce te dostarczają do organizmu potas, doskonale wspierają walkę z nadciśnieniem tętniczym i mogą ograniczać ryzyko poważnych incydentów sercowo-naczyniowych. Witaminy A, C i E to silne, dostępne w naturze antyoksydanty, które ograniczają negatywne konsekwencje stresu oksydacyjnego, przez co redukują ryzyko rozwoju niektórych chorób cywilizacyjnych, takich jak nowotwory. Antyoksydanty skutecznie spowalniają naturalne procesy degeneracyjne zachodzące w organizmie, pozytywnie wpływając na nasz wygląd zewnętrzny i samopoczucie. Regularne sięganie po gruszki może wspomóc leczenie niektórych chorób tarczycy, które związane są z niedoborem jodu. Ponadto gruszki regulują pracę układu trawiennego, a także świetnie nawadniają nasze ciało.Kto nie powinien jadać gruszek?
Gruszki zawierają w swoim składzie sporą ilość fruktozy, a zatem nie powinny po nie sięgać osoby, których organizm jej nie toleruje. Ze względu na ich dość niski indeks glikemiczny, gruszki nie są zakazane dla diabetyków, jednak w rzeczywistości, aby uniknąć nagłych wahań poziomu glukozy we krwi, osoby z cukrzycą powinny bardzo ostrożnie sięgać po wszelkie rodzaje owoców. Gruszki należą do pokarmów, które mogą uczulać. Z tego powodu ostrożnie należy wprowadzać je do diety niemowląt oraz małych dzieci. Uczulenie na gruszki idzie przeważnie w parze z uczuleniem na pyłki roślin oraz zboża i seler. Osoby chorujące na zapalenie jelit i inne schorzenia układu pokarmowego, które wymagają stosowania diety niskobłonnikowej, zdecydowanie nie powinny jadać gruszek. Bezwzględnym wskazaniem do całkowitej rezygnacji ze spożywania gruszek jest chory woreczek żółciowy, gdyż owoce te mogą nasilać dokuczliwe objawy i nadmiernie obciążać osłabiony chorobą układ pokarmowy, przyczyniając się m.in. do wzdęć. Co ciekawe, szczególnie ciężkostrawne są dziko rosnące gruszki, ponieważ zawierają zbudowane z węglanu wapnia i krzemionki komórki kamienne. Nie dość, że ciężkostrawny, miąższ takich gruszek może być miejscami bardzo twardy i nieprzyjemny w smaku.Spodobał Ci się artykuł? Podziel się nim ze znajomymi!