Nowe badania - Dlaczego mole spożywcze zagrażają naszemu zdrowiu?

Na co wskazuje już sama nazwa tego natrętnego owada, który może spędzać nam sen z powiek, mole spożywcze gromadzą się w przechowywanych w naszych domach pokarmach. Możemy się na nie natknąć w żywności, takiej jak przykładowo mąka, ziarna zbóż, makarony, pieczywo, płatki śniadaniowe, przyprawy, suszone owoce. Szkodniki te bytują nawet w suchej karmie dla naszych pupili.

Mole spożywcze, mole kuchenne to potoczne nazwy omacnicy spichrzanki (Plodia interpunctella). Owad ten żeruje na produktach zbożowo-mącznych, a także na nasionach strączkowych. Nie gardzi makaronami, płatkami śniadaniowymi, słodyczami.

Mole spożywcze, kuchenne - Jak się ich pozbyć?

Rozpiętość skrzydeł dorosłych osobników moli spożywczych sięga nawet do 18 mm. Przednie skrzydła tych owadów są żółtawe, brunatnoczerwone z poprzecznymi szaroniebieskimi paskami, lub ciemnoczerwone, natomiast tylne są szaroniebieskie, przeświecające. Ciało gąsienic jest koloru białego, z brązową głową. Z czasem rozwoju gąsienica zmienia kolor na czerwony, zielony, pomarańczowy, w zależności od spożywanego pokarmu. Poczwarka jest natomiast koloru brązowego, o długości 7 mm, w mocnym oprzędzie.

Czy mole spożywcze szkodzą zdrowiu?

Co się stanie, jeśli przypadkowo zjemy mole spożywcze? Niektórzy uważają, że omacnica spichrzanka nie jest szkodliwa dla zdrowia człowieka. Do niedawna panowało bowiem takie przekonanie. Jak się niestety okazuje, jest zupełnie inaczej! Znajdujące się na ciałach tych owadów patogeny mogą wywoływać alergie, dolegliwości ze strony układu pokarmowego, ale także mogą być przyczyną ciężkich, trudno uleczalnych infekcji. W dalszej części artykułu dowiesz się, dlaczego lepiej unikać moli spożywczych i jak się ich skutecznie pozbyć domowymi sposobami.

Mole spożywcze stanowią zagrożenie dla naszego zdrowia!
Mole spożywcze stanowią zagrożenie dla naszego zdrowia!

Jak się okazuje, mole spożywcze to nie tylko niszczyciele żywności. Najnowsze badania potwierdzają, że te małe, niewinnie prezentujące się stworzonka, mogą poważnie szkodzić naszemu zdrowiu, wywołując ciężkie choroby. Jeśli zauważyłeś te owady w swojej kuchni, lub spiżarni, to koniecznie musisz się ich pozbyć.

Spożycie produktów, w których przebywają mole, może nam poważnie zagrażać. Z badań przeprowadzonych przez naukowców z Uniwersytetu Pedagogicznego w Krakowie wynika, że zarówno dorosłe osobniki jak i larwy moli, zawierają liczne drobnoustroje, grzyby pleśniowe oraz grzyby drożdżopodobne.

Dr Agnieszka Chruścikowska dowiodła w swoich badaniach, że szczepy bakterii i grzyby przenoszone przez mole mogą wykazywać lekooporność na znane nam preparaty.

Analizom poddano 1304 dorosłych moli i 154 larwy tych owadów. Wykazano, że spożywanie produktów, w których bytują mole spożywcze, nie pozostaje obojętne dla naszego zdrowia. Patogeny przenoszone przez te owady mogą wywołać nie tylko alergie pokarmowe, ale także poważniejsze komplikacje zdrowotne. Na ciele moli spożywczych wykryto liczne szczepy bakterii (zarówno gram-dodatnich, takich jak Bacillus cereus, Enterococcus faecalis i Micrococcus luteus, jak i gram-ujemnych - Escherichia coli, Klebsiella oxytoca), grzyby pleśniowe (najczęściej z gatunku Aspergillus, Penicilium), a także grzyby drożdżopodobne z rodzaju Candida. Wszystkie one mogą być dla nas niebezpieczne.

Obecne na molach spożywczych paciorkowce fekalne E. faecalis mogą powodować ropnie, ciężkie zakażenia dróg moczowych, dróg żółciowych oraz zapalenie wsierdzia, szczególnie w przypadku zaburzeń pracy układu odpornościowego. Należy dodać, że infekcje z udziałem tych patogenów są dość trudne do leczenia, ze względu na występowanie szczepów lekoopornych.

Przenoszone przez mole kuchenne pałeczki Escherichia coli mogą powodować zakażenia dróg oddechowych, układu moczowego, ciężkie biegunki. Są również częstą przyczyną posocznicy.

W niektórych okolicznościach, wykryte na ciałach moli kuchennych bakterie Klebsiella oxytoca, mogą wywołać groźne, uogólnione zakażenia o ciężkim przebiegu, w tym:

  • posocznicę;
  • wstrząs endotoksyczny;
  • zapalenie płuc;
  • stany zapalne zatok, ucha środkowego;
  • zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych;
  • stany zapalne tkanek miękkich;
  • ropnie płuc;
  • infekcje układu moczowego, pokarmowego i dróg żółciowych!
Mole kuchenne mogą być przyczyną ciężkich chorób!
Mole kuchenne mogą być przyczyną ciężkich chorób!

Grzyby z grupy Candida albicans są przyczyną różnego rodzaju zakażeń, począwszy od niegroźnych powierzchniowych skórno – śluzówkowych, aż po infekcje wielonarządowe, stanowiących zagrożenie dla życia chorego. Zakażenie grzybami z rodzaju Penicilium może natomiast przyczyniać się do poważnych reakcji alergicznych.

Czy w mojej kuchni są mole?

Podczas gdy obecne w naszych domach mole ubraniowe szukają wełny, filcu, tapicerek, pierza, ulubione miejsca mola spożywczego to nasza kuchnia, lub spiżarnia.

W jaki sposób rozpoznamy, czy w naszym domu zagnieździły się mole spożywcze? Dorosłych owadów raczej nie sposób nie dostrzec, ponieważ zwyczajnie fruwają sobie nieopodal szafek z żywnością, przeważnie nocą. Istotnym sygnałem, który może świadczyć o obecności tych szkodników, są białe jajeczka, które mole uwielbiają składać nie tylko w samej żywności, ale także w jej pobliżu. Jaja są okrągłe, o wymiarach 0,6x0,4 mm i mogą one przypominać skrystalizowane ziarnka cukru.

Jak pozbyć się moli spożywczych - Naturalne sposoby na mole

Obecność moli spożywczych w naszym domu może być bardzo uciążliwa. Owady te potrafią bez problemu przegryzać papier, a nawet plastikową folię, co oznacza, że trudno w jakikolwiek sposób zabezpieczyć przed nimi przechowywane w szafkach produkty spożywcze.

Jak pozbyć się moli kuchennych? Przede wszystkim należy wywalić na śmietnik żywność, w której obecne są larwy i jajeczka tych szkodników. Następnie należy starannie odkurzyć szafki kuchenne i wymyć je wodą z dodatkiem naturalnego mydła lawendowego, lub o zapachu cytrusów. W kolejnym etapie można w szafkach zapobiegawczo umieścić woreczki z suszoną lawendą, liśćmi laurowymi, wanilią, goździkami. Mole spożywcze nie przepadają za tymi zapachami.

Skuteczny w walce z molami spożywczymi może okazać roztwór z gorącej wody i octu (w proporcji 1:1), który pozostawiamy w kuchennych szafkach do chwili ostygnięcia.

Mole kuchenne nie znoszą woni cytrusów. Można więc w plasterki pomarańczy wbić goździki, a po zasuszeniu umieścić je w kuchennych szafkach, co powinno z powodzeniem odstraszać te szkodniki.

Kategorie