Krowie mleko przyczyną raka piersi u kobiet? Badacze są już pewni jednego!
Jeszcze kilka dekad temu, prozdrowotne właściwości mleka były czymś zupełnie ewidentnym i niepodważalnym. W ostatnich latach jednak coraz to częściej badacze wysnuwają przypuszczenia, że spożywanie mleka i wyrobów mlecznych może przyczyniać się do utraty zdrowia. Tym razem, aby przekonać się czy spożywanie mleka może być szkodliwe dla zdrowia kobiet, przez osiem lat nadzorowano stan zdrowia 53 tysięcy przedstawicielek płci żeńskiej z Ameryki Północnej
Jeszcze kilka dekad temu, prozdrowotne właściwości mleka były czymś zupełnie ewidentnym i niepodważalnym. W ostatnich latach jednak coraz to częściej badacze wysnuwają przypuszczenia, że spożywanie mleka może przyczyniać się do utraty zdrowia.
Tym razem, aby przekonać się czy spożywanie mleka może być szkodliwe dla zdrowia kobiet, przez osiem lat nadzorowano stan zdrowia 53 tysięcy przedstawicielek płci żeńskiej z Ameryki Północnej. Zespół badawczy z Loma Linda University Health w Kalifornii doszedł do zaskakującego wniosku: już jedna szklanka krowiego mleka dziennie podnosi o 50 proc. ryzyko zachorowania na raka piersi!
Przed przystąpieniem do badań, uczestniczki musiały wypełnić kwestionariusz, w którym udzielały informacji dotyczących miejsca zamieszkania, ewentualnych przypadków raka piersi w rodzinie, wykonywanej aktywności fizycznej, konsumpcji alkoholu, przyjmowania leków hormonalnych lub innych, wyników badań przesiewowych w kierunku raka piersi oraz medycznej historii ginekologicznej.
Zebrano również informacje dotyczące ewentualnego zwyczaju spożywania mleka krowiego, produktów mlecznych oraz produktów sojowych przez uczestniczki. Następnie regularnie monitorowano stan ich zdrowia przez cały okres trwania badań. Pod koniec okresu obserwacji odnotowano 1057 przypadków raka piersi (źródło 1)
Celem tego obszernego badania było określenie i wyjaśnienie ewentualnego powiązania pomiędzy spożywaniem mleka krowiego i produktów sojowych, a ryzykiem zachorowania na raka piersi. O ile badaczom nie udało się jednoznacznie potwierdzić związku zachodzącego pomiędzy spożywaniem produktów sojowych, a rakiem piersi, to w przypadku mleka krowiego takie powiązanie okazało się ewidentne! Co gorsza, im większa była dzienna ilość mleka konsumowanego przez badane kobiety, tym większe było u nich prawdopodobieństwo wystąpienia nowotworu piersi. Zależność ta dotyczyła jednak samego mleka, a nie wyrobów mlecznych, takich jak przykładowo jogurty, czy sery.
Dodaj komentarz