GIS ostrzega: popularne chipsy wycofane ze sprzedaży
O tym, że chipsy źle wpływają na zdrowie, wiedzą prawie wszyscy. Przyczyniają się do przyrostu tkanki tłuszczowej i zaburzają prawidłowe funkcjonowanie układu krążeniowego. Wydawałoby się, że w składzie chipsów znajdziemy tylko poczciwe ziemniaki. Niestety, znajduje się w nich przeważnie o wiele więcej.
O tym, że chipsy źle wpływają na zdrowie, wiedzą prawie wszyscy. Przyczyniają się do przyrostu tkanki tłuszczowej i zaburzają prawidłowe funkcjonowanie układu krążeniowego.
Podstawowym składnikiem chipsów są ziemniaki, które same w sobie nie są groźne. Przeciętna porcja gotowanych ziemniaków (150 g) dostarcza ok. 130 kcal, dużą dawkę potasu i 50 procent dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Przeważnie jednak do produkcji popularnych chipsów nie wykorzystuje się krojonych w plasterki ziemniaków, lecz pulpę, lub płatki ziemniaczane. W rzeczywistości ma to niekorzystny wpływ na jakość wyrobu. Im więcej przetwarzania, tym mniej wartości odżywczych pozostaje w produkcie końcowym.![GIS: chipsy wycofane ze sprzedaży]()
Wydawałoby się, że w składzie chipsów znajdziemy tylko poczciwe ziemniaki. Niestety, znajduje się w nich przeważnie o wiele więcej. Często są to spore ilości soli, cukier, olej palmowy, olej sojowy, glutaminian sodu, mleko w proszku i nie tylko.
Niezbyt duża paczka chipsów dostarcza podobną ilość kalorii, co porządny obiad. Tłuszcze stosowane w produkcji chipsów to tanie utwardzone oleje roślinne, takie jak olej palmowy. Proces utwardzenia (uwodornienia) sprawia, że w olejach tworzą się bardzo szkodliwe dla naszego zdrowia tłuszcze trans. Ich spożywanie przyczynia się do powstawania blaszki miażdżycowej w naczyniach krwionośnych i zwiększa ryzyko miażdżycy, zawału i innych chorób układu sercowo-naczyniowego. Oprócz tego, że tłuszcze trans negatywnie wpływają na nasz lipidogram, to są one odpowiedzialne za podtrzymywanie przewlekłych procesów zapalnych w organizmie i obniżanie naszej naturalnej odporności na choroby.
Całkiem niedawno - odwołując się do najnowszych badań naukowych - informowaliśmy o tym, że chipsy powodują raka. Okazuje się bowiem, że nieokiełznana słabość do tego produktu może skutkować niebezpiecznymi mutacjami genomowymi. Najnowsze badania naukowe, których wyniki opublikowano w 2019 r. na łamach prestiżowego periodyku „Genome Research” (źródło 1), jasno wykazują, iż chipsy są silnie rakotwórcze dla ludzi.![GIS: chipsy paprykowe wycofane ze sprzedaży]()
Firma Lidl niezwłocznie podjęła decyzję o wycofaniu z rynku przedmiotowego artykułu. Informacja dla klientów została zamieszczona na stronie internetowej (źródło 3) oraz w sklepach, w których sprzedawano artykuł, tj. w województwach: wielkopolskim, zachodniopomorskim, lubuskim, dolnośląskim, opolskim i śląskim.
Lidl informuje o możliwości zwrotu produktu (również napoczętego) w każdym sklepie - bez konieczności okazywania paragonu.Bibliografia:1 – Genome Research – Experimental and pan-cancer genome analyses reveal widespread contribution of acrylamide exposure to carcinogenesis in humans;
2 – Główny Inspektorat Sanitarny – Wycofanie produktu pn. „Snack Day, Chipsy paprykowe, 175 g” z datą minimalnej trwałości 28.09.2020 oraz 19.10.2020;
3 – Lidl Wycofanie produktu z rynku.

Popularne chipsy wycofane ze sprzedaży
Jakie konkretnie chipsy wycofano? Odpowiedź na to pytanie dostarcza komunikat opublikowany w witrynie internetowej GIS (źródło 2):Główny Inspektor Sanitarny informuje, że firma Lidl sp. z o.o. sp. k., ze względu na bezpieczeństwo konsumentów z alergią na siarczyny, samodzielnie podjęła decyzję o wycofaniu z rynku produktu »Snack Day, Chipsy paprykowe, 175 g« z datą minimalnej trwałości 28.09.2020 oraz 19.10.2020 i poinformowała organ Państwowej Inspekcji Sanitarnej o podjętych działaniach.Przedstawiciele Lidla poinformowali, że ostatnie badanie wspomnianego produktu wykazało obecność dwutlenku siarki – substancji alergennej, której nie uwzględniono w opisie produktu. Zdaniem GIS:
Klienci z alergią na siarczyny nie powinni spożywać wycofywanego produktu ze względu na możliwe wystąpienie reakcji alergicznej. Dla pozostałych osób (bez alergii na siarczyny) artykuł nie stwarza ryzyka.
