O tym, że chipsy źle wpływają na zdrowie, wiedzą prawie wszyscy. Przyczyniają się do przyrostu tkanki tłuszczowej i zaburzają prawidłowe funkcjonowanie układu krążeniowego. Wydawałoby się, że w składzie chipsów znajdziemy tylko poczciwe ziemniaki. Niestety, znajduje się w nich przeważnie o wiele więcej.
Caption
Chipsy wycofane ze sprzedaży
O tym, że chipsy źle wpływają na zdrowie, wiedzą prawie wszyscy. Przyczyniają się do przyrostu tkanki tłuszczowej i zaburzają prawidłowe funkcjonowanie układu krążeniowego.
Podstawowym składnikiem chipsów są ziemniaki, które same w sobie nie są groźne. Przeciętna porcja gotowanych ziemniaków (150 g) dostarcza ok. 130 kcal, dużą dawkę potasu i 50 procent dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Przeważnie jednak do produkcji popularnych chipsów nie wykorzystuje się krojonych w plasterki ziemniaków, lecz pulpę, lub płatki ziemniaczane. W rzeczywistości ma to niekorzystny wpływ na jakość wyrobu. Im więcej przetwarzania, tym mniej wartości odżywczych pozostaje w produkcie końcowym.
Wydawałoby się, że w składzie chipsów znajdziemy tylko poczciwe ziemniaki. Niestety, znajduje się w nich przeważnie o wiele więcej. Często są to spore ilości soli, cukier, olej palmowy, olej sojowy, glutaminian sodu, mleko w proszku i nie tylko.
Niezbyt duża paczka chipsów dostarcza podobną ilość kalorii, co porządny obiad. Tłuszcze stosowane w produkcji chipsów to tanie utwardzone oleje roślinne, takie jak olej palmowy. Proces utwardzenia (uwodornienia) sprawia, że w olejach tworzą się bardzo szkodliwe dla naszego zdrowia tłuszcze trans. Ich spożywanie przyczynia się do powstawania blaszki miażdżycowej w naczyniach krwionośnych i zwiększa ryzyko miażdżycy, zawału i innych chorób układu sercowo-naczyniowego. Oprócz tego, że tłuszcze trans negatywnie wpływają na nasz lipidogram, to są one odpowiedzialne za podtrzymywanie przewlekłych procesów zapalnych w organizmie i obniżanie naszej naturalnej odporności na choroby.
Całkiem niedawno - odwołując się do najnowszych badań naukowych - informowaliśmy o tym, że chipsy powodują raka. Okazuje się bowiem, że nieokiełznana słabość do tego produktu może skutkować niebezpiecznymi mutacjami genomowymi. Najnowsze badania naukowe, których wyniki opublikowano w 2019 r. na łamach prestiżowego periodyku „Genome Research” (źródło 1), jasno wykazują, iż chipsy są silnie rakotwórcze dla ludzi.
Popularne chipsy wycofane ze sprzedaży
Jakie konkretnie chipsy wycofano? Odpowiedź na to pytanie dostarcza komunikat opublikowany w witrynie internetowej GIS (źródło 2):
Główny Inspektor Sanitarny informuje, że firma Lidl sp. z o.o. sp. k., ze względu na bezpieczeństwo konsumentów z alergią na siarczyny, samodzielnie podjęła decyzję o wycofaniu z rynku produktu »Snack Day, Chipsy paprykowe, 175 g« z datą minimalnej trwałości 28.09.2020 oraz 19.10.2020 i poinformowała organ Państwowej Inspekcji Sanitarnej o podjętych działaniach.
Przedstawiciele Lidla poinformowali, że ostatnie badanie wspomnianego produktu wykazało obecność dwutlenku siarki – substancji alergennej, której nie uwzględniono w opisie produktu. Zdaniem GIS:
Klienci z alergią na siarczyny nie powinni spożywać wycofywanego produktu ze względu na możliwe wystąpienie reakcji alergicznej. Dla pozostałych osób (bez alergii na siarczyny) artykuł nie stwarza ryzyka.
Firma Lidl niezwłocznie podjęła decyzję o wycofaniu z rynku przedmiotowego artykułu. Informacja dla klientów została zamieszczona na stronie internetowej (źródło 3) oraz w sklepach, w których sprzedawano artykuł, tj. w województwach: wielkopolskim, zachodniopomorskim, lubuskim, dolnośląskim, opolskim i śląskim.
Lidl informuje o możliwości zwrotu produktu (również napoczętego) w każdym sklepie - bez konieczności okazywania paragonu.Bibliografia:1 – Genome Research – Experimental and pan-cancer genome analyses reveal widespread contribution of acrylamide exposure to carcinogenesis in humans;
2 – Główny Inspektorat Sanitarny – Wycofanie produktu pn. „Snack Day, Chipsy paprykowe, 175 g” z datą minimalnej trwałości 28.09.2020 oraz 19.10.2020;
3 – Lidl Wycofanie produktu z rynku.
E-book o prawdziwej manifestacji – tej, która zaczyna się w świadomości, nie w pragnieniu. Autor łączy psychologię, neurobiologię i współczesne hipotezy mechaniki kwantowej, pokazując, że intencja działa dopiero wtedy, gdy ciało, umysł i emocje są w jednym rytmie. To książka o spójności, obecności i mocy prawdy, która uzdrawia głębiej niż jakikolwiek sukces.
E-book łączy wiedzę dawnych tradycji z psychologią współczesną, ucząc jak przywrócić równowagę poprzez proste, codzienne rytuały oczyszczania i ochrony. Dowiesz się, jak wykorzystać energię soli, ognia i świadomej intencji, by stworzyć tarczę spokoju i bezpieczeństwa w swoim domu, relacjach i własnym ciele.
Praktyczny przewodnik, który pomoże Ci rozpoznać toksyczne zachowania, wyznaczyć granice i odbudować poczucie własnej wartości. Zawiera narzędzia psychologiczne, ćwiczenia i refleksje, dzięki którym nauczysz się reagować spokojnie, świadomie i bez utraty energii, niezależnie od tego, czy toksyczność dotyczy pracy, rodziny czy relacji partnerskiej.
Oparte na faktach relacje dzieci i dorosłych, którzy pamiętają poprzednie życia. Autor przedstawia dokumenty, badania naukowców i duchowe interpretacje, pozwalając czytelnikowi samodzielnie ocenić, czy pamięć z innych wcieleń to złudzenie, czy może dowód na istnienie świadomości poza ciałem. To wciągająca podróż przez filozofię, religię i ludzkie doświadczenie.
Niezwykły przewodnik po duchowej stronie miłości i przyciągania. Książka łączy symbolikę alchemiczną, psychologię relacji i praktyczne rytuały otwierania serca. Dzięki niej zrozumiesz, jak oczyszczać intencję, uzdrawiać emocje i przyciągać uczucie w sposób autentyczny, wolny od iluzji i fałszywych oczekiwań. To podręcznik o miłości jako energii przemiany.