Przez śmieciowe jedzenie nastolatek stracił wzrok!

Po dokładnym przyjrzeniu się historii medycznej brytyjskiego nastolatka, który w efekcie niewłaściwego odżywiania się kompletnie stracił wzrok i częściowo przestał słyszeć, naukowcy z Uniwersytetu w Bristolu przestrzegają społeczeństwo przed potencjalnym zagrożeniem! Ten tragiczny przypadek jest kolejnym potwierdzeniem faktu, że dieta uboga we wszystko to co jest nam potrzebne do życia, może doszczętnie zniszczyć nasze zdrowie

Po dokładnym przyjrzeniu się historii medycznej brytyjskiego nastolatka, który w efekcie niewłaściwego odżywiania się kompletnie stracił wzrok i częściowo przestał słyszeć, naukowcy z Uniwersytetu w Bristolu przestrzegają społeczeństwo przed potencjalnym zagrożeniem! Ten tragiczny przypadek jest kolejnym potwierdzeniem faktu, że dieta uboga we wszystko to co jest nam potrzebne do życia, może doszczętnie zniszczyć nasze zdrowie i zrujnować wszelkie plany na przyszłość!

Niezdrowa dieta doprowadziła go do utraty wzroku!
Smutna i pouczająca historia obecnie niewidomego nastolatka, który przez wiele lat odżywiał się wyłącznie chipsami, frytkami, białym pieczywem i przetworami mięsnymi, powinna stać się przestrogą dla zwolenników takiej diety. Poszkodowany przez swoje nawyki żywieniowe 19-latek już w wieku lat 14 skarżył się lekarzom na złe samopoczucie i przewlekłe zmęczenie. Wówczas u chłopca nie stwierdzono widocznych oznak niedożywienia, a jego wzrost i BMI (wskaźnik masy ciała) mieściły się w normie. Lekarze zdiagnozowali niedobór witaminy B12 i wynikającą z tego anemię. Pacjent został poddany kuracji witaminowej i poinformowano go o pilnej konieczności radykalnej zmiany sposobu odżywiania się. Chłopiec niestety nie posłuchał lekarzy, a już 12 miesięcy później zaczął miewać pierwsze zaburzenia wzroku i słuchu. Niestety lekarzom nie udało się wówczas powiązać tych poważnych objawów z niewłaściwym sposobem odżywiania się. Wzrok nastolatka nieustannie się pogarszał, a w wieku 17 lat chłopiec zupełnie i nieodwracalnie przestał widzieć (źródło 1). Po wykonaniu szeregu badań, lekarze zdiagnozowali u niego poważny niedobór witaminy B12, niski poziom miedzi i selenu, wysoki poziom cynku, obniżony poziom witaminy D i zbyt niską gęstość tkanki kostnej.
PodsumowanieNiewłaściwy sposób odżywiania się - dieta składająca się głównie z chipsów, frytek, pieczywa i przetworów mięsnych - doprowadziły nastoletniego Brytyjczyka do utraty wzroku!

Witamina B12

Witamina B12 jest absolutnie niezbędna do prawidłowego funkcjonowania wszystkich komórek ludzkiego ciała (źródło 2). Odgrywa istotną rolę w produkcji elementów morfotycznych krwi i otoczek nerwowych. Bierze udział w syntezie białek i kwasów nukleinowych, a także w metabolizmie tłuszczów i węglowodanów. Witamina B12 jest konieczna do syntezy koenzymatycznie aktywnych form kwasu foliowego, a jej niedobór w organizmie może przyczyniać się m.in. do:
  • niedokrwistości złośliwej;
  • niedokrwistości megaloblastycznej;
  • zaburzeń w układzie nerwowym;
  • zmian zwyrodnieniowych błony śluzowej żołądka i zaburzeń we wchłanianiu;
PodsumowanieNiedobór witaminy B12 w codziennej diecie może przyczyniać się do poważnych problemów ze zdrowiem.

Neuropatia nerwu wzrokowego od śmieciowego jedzenia!

Po dogłębnej analizie historii medycznej poszkodowanego przez śmieciowe jedzenie nastolatka (źródło 1), naukowcy z Bristol Medical School i Bristol Eye Hospital doszli do wniosku, że pacjent doznał tak zwanej neuropatii nerwu wzrokowego (źródło 3). Naukowcy są jednoznacznie przekonani, że w tym przypadku do utraty wzroku przyczyniły się niezdrowa dieta i długoterminowy niedobór witaminy B12. Ostrzegają, że w związku z rosnącą popularnością śmieciowego jedzenia, neuropatia wzrokowa może stać się coraz bardziej powszechna! Zdaniem Denize Atan, oftalmolog w Bristol Medical School and Bristol Eye Hospital, w świetle dzisiejszej wiedzy medycznej, zarówno BMI, jak i dzienna ilość spożywanych kalorii, nie są już wiarygodnymi wskaźnikami rzeczywistego stanu zdrowia pacjenta. O wiele ważniejsza okazuje się być jakość spożywanych codziennie pokarmów i to właśnie ona wywiera decydujący wpływ na nasze zdrowie.

Niezdrowa dieta doprowadziła go do utraty wzroku! (1)
Tom Sanders, profesor żywienia i dietetyki w londyńskim King's College podchodzi z dużym dystansem do oficjalnego opisu przypadku nastolatka - którego imię i nazwisko pozostają jak dotąd anonimowe - oraz przedstawionych przez naukowców wniosków. Zdaniem profesora są one zbyt pochopne:
"Niedobór witaminy B12 może owszem powodować neuropatię wzrokową, ale bardzo rzadko stwierdza się go przy diecie bogatej w produkty pochodzenia zwierzęcego, np. szynka i kiełbasy, które są jej bogatym źródłem!"
W krajach wysoko uprzemysłowionych zdarzają się przypadki żywieniowej neuropatii wzrokowej, ale są one przeważnie wynikiem zaburzeń pracy układu trawiennego lub zażywania niektórych leków, które uniemożliwiają prawidłowe przenikanie składników odżywczych z jelit do krwi. W rejonach dotkniętych biedą, gdzie dostęp do żywności jest znacznie utrudniony, żywieniowa neuropatia wzrokowa może rzeczywiście nastąpić wskutek niedoborów składników odżywczych. Może być przejściowa, jedynie w przypadku pilnej interwencji medycznej i natychmiastowego poddania pacjenta kuracji. Tragiczny przypadek młodego Brytyjczyka może wprawiać w osłupienie! Najwidoczniej dieta opierająca się na coraz to gorszej jakości śmieciowego jedzenia, które pozbawione jest jakichkolwiek pożytecznych dla nas składników, może siać prawdziwe spustoszenie w naszych ciałach, porównywalne do tego, jakie następuje w organizmach ludzi niedożywionych wskutek nędzy i niedostatku żywności w najbiedniejszych rejonach świata!
PodsumowanieU nastolatka, który przez całe lata bardzo źle się odżywiał, nastąpiła neuropatia wzrokowa! Lekarze ostrzegają, że takich przypadków może być niebawem więcej!
Bibliografia:1 – CNN – Teenage boy goes blind after existing on Pringles, white bread and french fries; 2 – mp.pl – Witamina B12; 3 – Wikipedia – Neuropatia nerwu wzrokowego.
Spodobał Ci się artykuł? Podziel się nim ze znajomymi!