Przejdź do treści

Jedzenie na wynos - Uwaga na rakotwórcze pojemniki i opakowania!

Zapewne zdarzyło Ci się niejednokrotnie zamówić ciepłe danie na wynos, które zapakowano w styropianowy pojemnik, lub pić gorącą kawę z polistyrenowego kubka. Styropianowe pojemniki na żywność, polistyrenowe kubki i talerzyki są w naszym kraju bardzo popularne, a większość Polaków niestety nie wie o tym, że z czasem może to wpędzić konsumentów w poważne i nieuleczalne choroby
Teaser Media
Image
Opakowania na żywność stosowane w gastronomii

Zapewne zdarzyło Ci się niejednokrotnie zamówić ciepłe danie na wynos, które zapakowano w styropianowy pojemnik, lub pić gorącą kawę z polistyrenowego kubka. Styropianowe pojemniki na żywność, polistyrenowe kubki i talerzyki są w naszym kraju bardzo popularne, a większość Polaków niestety nie wie o tym, że z czasem może to wpędzić konsumentów w poważne i nieuleczalne choroby. Dla własnego dobra nigdy więcej nie spożywaj jedzenia zapakowanego w styropianowe pojemniki i nie pij z polistyrenowych kubków, szczególnie jeśli dania lub napoje są ciepłe.

 

 

Rakotwórczy i wszechobecny polistyren

Polistyren jest od wielu lat stosowany do produkcji jednorazowych talerzy, kubków na napoje oraz opakowań na podgrzane lub schłodzone artykuły spożywcze, a popularny styropian to w rzeczywistości nic innego jak spieniony polistyren. Pomimo, iż w trosce o zdrowie obywateli w wielu miastach USA stosowanie polistyrenowych pojemników na żywność zostało oficjalnie zakazane przez tamtejszych burmistrzów, to w Polsce napotykamy się na tego typu produkty głównie w barach szybkiej obsługi i gdy zamawiamy jedzenie na wynos lub z dostawą do domu, bądź miejsca pracy. Polistyren – również w swojej styropianowej postaci – zawiera, między innymi, dwie bardzo toksyczne i rakotwórcze dla ludzi substancje: styren i benzen. Oficjalnie zarówno styren (źródło 1), jak i benzen (źródło 2) mogą być przyczyną chorób nowotworowych u ludzi, w tym różnego rodzaju białaczek. Pod wpływem ciepła obie neurotoksyny uwalniają się z polistyrenowego pojemnika prosto do żywności z którą mają styczność, skąd przedostają się do naszego ciała. Amerykańska organizacja National Research Council oficjalnie ostrzega, że styren, kluczowy składnik chemiczny produktów piankowych, może powodować raka u ludzi (źródło 3). Liderzy branży przemysłowej od dekad starają się przekonywać społeczeństwo, że styrenowe pojemniki i opakowania są bezpieczne dla konsumentów. Jednak niektóre organizacje zajmujące się zdrowiem i środowiskiem mają co do tego poważne zastrzeżenia, w związku z czym od jakiegoś czasu starają się, aby oficjalnie zakazano dopuszczania styrenowych wyrobów do kontaktu z żywnością. Grupy badawcze w szczególności martwią się gorącymi potrawami i napojami, ponieważ ciepło może powodować bardzo obfite uwalnianie się styrenu z pojemnika. W kontakcie z ciepłym jedzeniem lub piciem, alkoholem, tłustymi i kwaśnymi pokarmami, polistyrenowe pojemniki uwalniają do żywności niebezpieczne ilości toksycznego styrenu.

Polistyrenowe pojemniki na żywność

 

Najbardziej niebezpieczne styrenowe wyroby stosowane w branży gastronomicznej to:

  • jednorazowe polistyrenowe kubki stosowane do picia gorących napojów, takich jak kawa, cappuccino, herbata;
  • jednorazowe talerzyki stosowane do spożywania gorących dań;
  • styropianowe opakowania, do których pakowane są ciepłe dania w restauracji szybkiej obsługi i w przypadku potraw zamówionych z dostawą.

Poza chorobami nowotworowymi, ekspozycja na styren może być przyczyną rozmaitych dolegliwości zdrowotnych, takich jak przykładowo depresja, zanik mowy lub słuchu, przewlekłe bóle głowy, przewlekłe uczucie zmęczenia, zmiany w morfologii krwi i zaburzenia pracy nerek! Amerykański Departament Pracy, Bezpieczeństwa i Higieny Pracy oraz EPA są wysoko świadome silnej toksyczności styrenu dla ludzi i w niedalekiej przyszłości mają zamiar oficjalnie ograniczyć jego powszechne stosowanie w branży spożywczej oraz gastronomicznej (źródło 4).

Podsumowanie Powszechnie stosowane w barach szybkiej obsługi i w restauracjach, które oferują jedzenie na wynos, polistyrenowe kubki i pojemniki na żywność zawierają w swoim składzie dwie groźne neurotoksyny. Głównie pod wpływem ciepła, ale niestety nie tylko, styren i benzen uwalniają się z pojemników do żywności lub napojów, skąd wędrują do ludzkiego organizmu, gdzie mogą siać prawdziwe spustoszenie.

 

Uważaj na PFC w papierowych opakowaniach do żywności!

PFC to obszerna grupa związków chemicznych, które są powszechnie stosowane w celu uodpornienia popularnych produktów konsumenckich na działanie wody i tłuszczu.

 

Papierowe kubki na kawę

 

Być może niektórzy z czytelników dobrze pamiętają, jak kilkanaście, kilkadziesiąt lat temu tłuszcz z kupionych na wynos frytek sączył się przez ciemnobrązową papierową torebkę i nierzadko skapywał na nasze ubrania pozostawiając na nich plamy nie do zmycia. Czy wiesz, czemu obecnie tłuszczyk nie przenika przez karton do pizzy, czy papier, w który starannie owinięto Twojego ulubionego i zapewne bardzo tłustego hamburgera? Otóż dzieje się tak dlatego, że dziś kartony i papiery stosowane do pakowania żywności w gastronomii są przeważnie obficie traktowane specyficznymi związkami chemicznymi – tak zwanymi PFC. Niestety PFC są stosowane również w produkcji kartonowych kubków do napojów. Pijąc z nich kawę, czy Coca-Colę wlewasz do swojego organizmu ogromne ilości toksycznych związków chemicznych.

 

Pudełka na pizzę

 

PFC czyli perfluorowane związki organiczne to substancje powszechnie wykorzystywane w produkcji różnego rodzaju opakowań do żywności. Niestety mają one zdolność przenikania do produktów spożywczych i kumulowania się w ludzkim organizmie, przy czym mogą one stanowić poważne zagrożenie dla naszego zdrowia i powodować groźne choroby. PFC nie są metabolizowane w ludzkim organizmie, a w największych stężeniach kumulują się w wątrobie. Wydalane są z ciała jedynie wraz z moczem, ale dopiero po kilku latach. W efekcie ekspozycji na działanie związków PFC mogą pojawić się poważne problemy ze zdrowiem (źródło 5, źródło 6). Liczne badania naukowe potwierdzają, że w efekcie regularnego spożywania perfluorowanych związków organicznych mogą pojawić się – między innymi – następujące problemy zdrowotne: podwyższony poziom cholesterolu, zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy łącznie z jej całkowitym uszkodzeniem, poważne zmiany w wątrobie łącznie z jej powiększeniem i uszkodzeniem oraz nowotwory wątroby, trzustki, nerek, jąder, gruczołu piersiowego i tarczycy najprawdopodobniej w wyniku zaburzania – ze strony PFC – apoptozy komórkowej, czyli naturalnego procesu śmierci komórek. Oto najpopularniejsze przykłady papierowych opakowań zawierających duże ilości PFC:

  • papier stosowany do pakowania potraw w restauracjach szybkiej obsługi (hamburgery i tym podobne, frytki itp);
  • karton do pizzy na wynos i do potraw w barach i restauracjach szybkiej obsługi;
  • opakowanie do popcornu w kinach;
  • kartonowe kubki do napojów, które o dziwo wydają się być nieprzemakalne.

 

Opakowania na frytki

 

Centrum Kontroli i Zapobiegania Chorobom wykryło duże stężenia PFC we krwi praktycznie wszystkich Amerykanów, a w 2005 r. testy zlecone przez EWG były pierwszymi, które wykazały, że związki PFC są przekazywane z matki na dziecko przez pępowinę i mleko z piersi. Pomimo powszechnej wiedzy na temat wysokiej szkodliwości związków PFC dla naszego zdrowia i oficjalnego zakazu stosowania ich w produkcji niektórych wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, wiele popularnych sieci restauracji szybkiej obsługi nadal stosuje traktowane tymi substancjami opakowania i papier do żywności (źródło 6).

Podsumowanie Czy wiesz, że z bardzo dużym prawdopodobieństwem, karton od pizzy, którą często kupujesz na wynos, jest obficie nasączony toksycznymi związkami perfluorowanymi? Niestety związki perfluorowane, pomimo ich udokumentowanej i potwierdzonej szkodliwości dla ludzkiego zdrowia, są masowo dodawane do kartonowych kubków na napoje, papieru stosowanego do pakowania kanapek w restauracjach szybkiej obsługi i do wielu innych rodzajów opakowań na żywność. Stosowane w gastronomii PFC, mają zdolność przenikania do produktów spożywczych, a stamtąd do naszego organizmu, gdzie przyczyniają się do powstawania wielu chorób.
 

Bibliografia: 1 – Science Daily – After 40 years in limbo: Styrene is probably carcinogenic; 2 – American Cancer Society – Benzene and Cancer Risk; 3 – Live in the Now – Foam Containers Officially Linked to Cancer; 4 – Quora – How harmful is styrofoam for our health, especially when they are used for food packaging; 5 – Environmental Science and Technology – Fluorinated Compounds in U.S. Fast Food Packaging; 6 – EWG - MANY FAST FOOD WRAPPERS STILL COATED IN PFCS, KIN TO CARCINOGENIC TEFLON CHEMICAL

Komentarze
Udziel odpowiedzi na proste pytanie
Ten mechanizm ma sprawdzić, czy przypadkiem nie jesteś botem
Spodobał Ci się artykuł? Podziel się nim ze znajomymi!