Przejdź do treści

Syrop glukozowo-fruktozowy skraca życie! Te produkty nas zabijają!

Pomimo nieustannych postępów ludzkości w niemalże każdej dziedzinie nauki, nasze życie wcale nie przedłuża się proporcjonalnie do osiąganego poziomu wiedzy. Już kilka ładnych dekad temu tendencje, zarówno naszego życia do stopniowego wydłużania się, jak i naszego zdrowia do polepszania się, zupełnie zanikły
Teaser Media
Image
Syrop glukozowy bardzo niebezpieczny dla zdrowia!
Pomimo nieustannych postępów ludzkości w niemalże każdej dziedzinie nauki, nasze życie wcale nie przedłuża się proporcjonalnie do osiąganego poziomu wiedzy. Już kilka ładnych dekad temu tendencje, zarówno naszego życia do stopniowego wydłużania się, jak i naszego zdrowia do polepszania się, zaczęły stopniowo się odwracać. Jedną z głównych przyczyn ogólnie schorowanego społeczeństwa są niezdrowe nawyki żywieniowe, panujące w krajach wysoko uprzemysłowionych.

W efekcie nieustannego wzrostu globalnej konsumpcji cukru, coraz to częściej występują bardzo niekorzystne zmiany zdrowotne u populacji. Coraz popularniejsze stają się problemy ze zdrowiem, takie jak nadwaga i otyłość, cukrzyca, próchnica, nowotwory i choroby układu krążeniowego. Pod tym względem, wrogiem numer jeden okazuje się być nie tylko biały cukier, czyli sacharoza, lecz w szczególności jego tańsze zamienniki! Producenci żywności sprytnie wykorzystują naszą słabość do słodkiego smaku, a ponieważ cukier rafinowany w postaci sacharozy wcale nie jest tani z porównaniu z innymi możliwościami słodzenia żywności, to często stosowane są jego bardziej ekonomiczne zamienniki. Obecnie w branży spożywczej jednym z najpopularniejszych zamienników sacharozy jest syrop glukozowo-fruktozowy, zwany także wysokofruktozowym syropem kukurydzianym (high fructose corn syrup – HFCS). Pomimo, iż w przeszłości syrop ten wytwarzany był ze skrobi ziemniaczanej lub pszenicznej, to obecnie do jego produkcji, ze względu na jej wysoką wydajność w tym zakresie, wykorzystywana jest głównie skrobia kukurydziana. W związku ze zdecydowanie niższymi kosztami produkcji dosładzanej żywności w porównaniu z korzystaniem z sacharozy, od lat 60 ubiegłego stulecia syrop glukozowo-fruktozowy jest bardzo szeroko stosowany w przemyśle spożywczym.

Syrop glukozowo-fruktozowy (1)
Syrop glukozowo-fruktozowy dodawany jest obecnie głównie do wyrobów spożywczych takich jak:
  • słodzone napoje gazowane i niegazowane;
  • dżemy;
  • owoce kandyzowane;
  • zupy;
  • ketchup;
  • likiery;
  • niektóre piwa;
  • rozmaite wyroby piekarnicze;
  • liczne wyroby mleczarskie.

Syrop glukozowo-fruktozowy (2)
PodsumowanieŻywność zawierająca cukier szkodzi zdrowiu i generalnie skraca nasze życie. W celu zminimalizowania kosztów, producenci słodzonej żywności wolą korzystać z tańszych zamienników sacharozy, takich jak syrop glukozowo-fruktozowy, który obecnie wytwarzany jest ze skrobi kukurydzianej.

Cichy zabójca naszego zdrowia

Producenci żywności od zawsze wykorzystują naszą słabość do słodkiego smaku. Ponieważ syrop glukozowo-fruktozowy jest obecny w sporej ilości wysoko przetworzonych wyrobów spożywczych, a głównie w popularnych napojach słodzonych, to naprawdę nietrudno jest zapracować na jego niebezpieczny nadmiar w organizmie. Niekorzystne efekty dla zdrowia występują przy większych zawartościach fruktozy w diecie (35–65% wartości energetycznej diety). Jest to ilość, którą niestety bardzo łatwo jest osiągnąć, spożywając przykładowo popularne napoje słodzone. Warto wiedzieć, że jedna szklanka o pojemności ok. 250–300 ml napoju słodzonego syropem glukozowo-fruktozowym to już całodobowa dopuszczalna ilość cukrów prostych w diecie!

Syrop glukozowo-fruktozowy (3)
W ciągu ostatnich kilku dekad przeprowadzono liczne badania naukowe mające na celu wyjaśnienie i udokumentowanie wpływu syropu glukozowo-fruktozowego na nasze zdrowie. Okazuje się, że syrop ten odgrywa niezwykle istotną rolę w rozwoju całego szeregu chorób, takich jak przykładowo:
  • otyłość;
  • cukrzyca typu 2;
  • nadciśnienie tętnicze;
  • stłuszczenie wątroby;
  • zaburzenia gospodarki lipidowej;
  • choroby układu sercowo-naczyniowego;
  • dna moczanowa;
  • kamica nerkowa;
  • nowotwory.
Syrop glukozowo-fruktozowy składa się z dwóch cukrów prostych: glukozy i fruktozy. Cukry te w syropie występują w formie wolnej, co sprawia, że są błyskawicznie metabolizowane w organizmie, powodując niebezpieczne skoki stężenia insuliny we krwi. Głównym winowajcą znaczniej części niekorzystnych dla zdrowia efektów jest w tym przypadku nadmiar fruktozy w diecie. Ten cukier ulega metabolizmowi znacznie szybciej niż glukoza z pominięciem etapu glikolizy. Nadmierne ilości fruktozy przyczyniają się do zwiększonej syntezy kwasów tłuszczowych (trójglicerydów) w wątrobie oraz do zwiększonej produkcji lipoprotein o małej gęstości VLDL, które transportują lipidy do tkanki tłuszczowej, co w konsekwencji prowadzi do wzrostu jej ilości. Ponieważ fruktoza nie stymuluje wydzielania hormonów regulujących pracę ośrodka głodu i sytości, jej spożywanie prowadzi do nasilenia apetytu, zwiększenia ilości spożywanej żywności i odkładania się tkanki tłuszczowej w organizmie. Wyniki badań dowodzą, że nadmierne spożywanie syropu glukozowo-fruktozowego przyczynia się do wzrostu stężenia trójglicerydów we krwi, a dobrze wiadomo, że ich nadmiar zwiększa ryzyko rozwoju miażdżycy, choroby niedokrwiennej serca, zawałów serca, poważnych chorób nerek i stłuszczenia wątroby.

Syrop glukozowo-fruktozowy (4)
To, że regularne dostarczanie do organizmu syropu glukozowo-fruktozowego powoduje cukrzycę typu 2 jest absolutnie pewne! U zdrowych osób ilość wytwarzanej przez trzustkę insuliny wzrasta w odpowiedzi na spożycie węglowodanów. Insulina umożliwia transport cukrów z krwiobiegu do komórek ciała, gdzie są one zamieniane na energię. Jednak regularne spożywanie fruktozy w nadmiarze może uczynić komórki twojego ciała odporne na działanie insuliny! Dieta bogata w produkty z dodatkiem syropu glukozowo-fruktozowego przyczynia się zatem do rozwoju cukrzycy typu 2 (źródło 1). Badania przeprowadzone na zwierzętach potwierdzają, że dieta obfitująca w syrop glukozowo-fruktozowy prowadzi do zwiększonego ryzyka rozwoju poważnych schorzeń układu krążeniowego poprzez istotne zmiany parametrów fizjologicznych powiązanych z konkretnymi zagrożeniami dla zdrowia (źródło 2). Liczne badania naukowe potwierdzają, że nadmiar syropu glukozowo-fruktozowego w codziennej diecie może sprzyjać powstawaniu stanów zapalnych w całym organizmie (źródło 3). Wysokie stężenia insuliny we krwi, wynikające z nadmiernego spożywania pokarmów bogatych w cukry proste – takie jak syrop glukozowo-fruktozowy, mogą zwiększać ryzyko rozwoju chorób nowotworowych. Kilka długoterminowych badań naukowych jednoznacznie wykazało związek między nadmiernym przyjmowaniem syropu glukozowo-fruktozowego, a zwiększonym ryzykiem zachorowania na raka (źródło 4, źródło 5). Spożywana w nadmiarze fruktoza zwiększa stężenie szkodliwych substancji w organizmie, zwanych produktami ubocznymi glikacji. Mogą one poważnie zagrażać komórkom w całym ciele i przyspieszyć procesy starzenia się organizmu (źródło 6).

Syrop glukozowo-fruktozowy (5)
Mechanizm, w efekcie którego spożywanie dużych ilości fruktozy podnosi ciśnienie tętnicze, nie został do końca poznany i udokumentowany. Przypuszcza się jednak, iż duże stężenie kwasu moczowego, który jest produktem ubocznym metabolizmu syropu glukozowo-fruktozowego, działa przeciwstawnie do tlenku azotu, naturalnie rozszerzającego światło naczyń krwionośnych, w efekcie czego naczynia obkurczają się i następuje wzrost ciśnienia tętniczego. Fruktoza może również przyczyniać się do wzrostu ciśnienia tętniczego poprzez zwiększanie wchłaniania się sodu w przewodzie pokarmowym, a jak powszechnie wiadomo, zbyt duże ilości sodu w diecie mogą być przyczyną nadciśnienia. Badacze są przekonani, że regularne spożywanie żywności zawierającej syrop glukozowo-fruktozowy, w skutek nasilenia syntezy tłuszczu w wątrobie, sprzyja rozwojowi niealkoholowego stłuszczenia tego narządu. Jest to problem tym bardziej poważny, iż u 20% osób z tym schorzeniem rozwija się marskość wątroby lub rak wątrobowokomórkowy!
PodsumowanieW ciągu ostatnich kilku dekad naukowcom udało się dowieść, że regularne dostarczanie do organizmu syropu glukozowo-fruktozowego zawartego w słodzonej żywności może zwiększać ryzyko rozwoju poważnych chorób, takich jak cukrzyca, choroby układu krążeniowego, zawały serca i nowotwory.
Bibliografia:1 – US National Library of Medicine – Consuming fructose-sweetened, not glucose-sweetened, beverages increases visceral adiposity and lipids and decreases insulin sensitivity in overweight/obese humans; 2 – US National Library of Medicine – High Dietary Fructose Intake on Cardiovascular Disease Related Parameters in Growing Rats; 3 – US National Library of Medicine – Differences and similarities in hepatic lipogenesis, gluconeogenesis and oxidative imbalance in mice fed diets rich in fructose or sucrose; 4 – US National Library of Medicine – Insulin and cancer; 5 – US National Library of Medicine – Sugar, meat, and fat intake, and non-dietary risk factors for colon cancer incidence in Iowa women (United States).
Komentarze
Udziel odpowiedzi na proste pytanie
Ten mechanizm ma sprawdzić, czy przypadkiem nie jesteś botem
Spodobał Ci się artykuł? Podziel się nim ze znajomymi!