Czy piperyna zatrzymuje raka? Antynowotworowe działanie piperyny
Piperyna jest alkaloidem, występującym na zewnętrznej warstwie owoców czarnego pieprzu (Piper nigrum), ale także pieprzu długiego (Piper longum)
Rosnąca zachorowalność na nowotwory to problem, z którym zmagają się obecnie najtęższe umysły na świecie. Lek na raka to marzenie każdego naukowca i choć pojawiają się co jakiś czas doniesienia o odkryciu nowych mechanizmów rozwoju choroby, które moglibyśmy hamować, walka z wieloma nowotworami nadal jest trudna.
- Piperyna - Czym jest piperyna i na czym polega jej działanie?
- Piperyna - Mechanizmy powstawania chorób nowotworowych
- Piperyna - Czy piperyna działa antynowotworowo
Czym jest piperyna i jakie ma działanie?
Piperyna jest alkaloidem, występującym na zewnętrznej warstwie owoców czarnego pieprzu (Piper nigrum), ale także pieprzu długiego (Piper longum). To piperyna właśnie odpowiada za charakterystyczny smak i aromat przyprawy. W medycynie ludowej nasiona pieprzu stosowane były na różne codzienne i powszechne dolegliwości. Sama piperyna wykazuje działanie przeciwutleniające i wspomagające trawienie, zmniejsza sekrecję cytokin prozapalnych, może wspomagać proces odchudzania. Dodatkowo zwiększa przyswajalność niektórych leków, a podawana z kurkuminą zwiększa jej biodostępność, a tym samym potęguje szereg pozytywnych działań.Choroby nowotworowe - Mechanizmy powstawania
Przekonywać, że nowotwory są palącym problemem medycyny nie trzeba chyba nikogo. Przez ostatnie 30-40 lat liczba chorych w naszym kraju wzrosła niemal dwukrotnie. Najczęstszym nowotworem złośliwym u mężczyzn jest rak płuca, a u kobiet rak piersi. Rozwój medycyny sprawia jednak, że wskaźnik przeżyć 5-letnich rośnie - pacjenci żyją dłużej, wielu z nich ma nawet szansę wyleczenia. Kancerogeneza, czyli rozwój nowotworów ma kilka etapów. Na samym początku musi zadziałać jakiś czynnik rakotwórczy. Mogą to być po prostu predyspozycje genetyczne, styl życia (w tym dieta), czy czynniki środowiskowe. Obecnie panuje trend, aby we wszystkim doszukiwać się rakotwórczego działania: od skażonej żywności, po środki ochrony roślin, na opakowaniach skończywszy. To jest w zasadzie temat na kilka osobnych artykułów, ale wiele mitów, w sposób naprawdę, naprawdę naukowy rozwiewa blog “To Tylko Teoria”, m.in. ten o glifosacie. Gdy już zadziała dany czynnik, dochodzi do mutacji, czyli zmiany w materiale genetycznym komórek. Tak zmienione komórki następnie dzielą się intensywnie i przerastają nowe tkanki. Proces angiogenezy, czyli tworzenia nowych naczyń krwionośnych w obrębie guza pozwala na odżywianie go, a dodatkowo na migrację komórek w inne miejsce, czyli przerzuty. Nowotworzenie w sposób bardziej naukowy dzieli się na trzy etapy:- Inicjacja – pojawienie się mutacji i zmiany w obrębie komórek; dochodzi do niej, gdy nie zadziałały mechanizmy obronne: apoptoza, geny regulatorowe, supresorowe i protoonkogeny;
- Promocja – aktywacja onkogenów (powstają z protoonkogenów, regulujących podziały komórkowe), namnażanie komórek i dalsze mutacje;
- Progresja – kolejne zaburzenia komórkowe i ostateczne powstanie nowotworu. Z czasem zmieniona tkanka staje się zdolna do naciekania i przerzutów. Jest to etap nieodwracalny.
Piperyna w leczeniu nowotworów - Działanie antynowotworowe piperyny
Zatrzymanie cyklu komórkowego i wzrostu guza - Piperyna wykazuje zdolność do kontrolowania cyklu komórkowego komórek nowotworu. Wykazano między innymi, że zatrzymuje owy cykl we wczesnej fazie w komórkach czerniaka. Dodatkowo wpływa na zaburzenie homeostazy wolnych rodników, a te niszczą DNA, lipidy i białka zmienionych komórek. Zatrzymanie cyklu komórkowego zaobserwowano również in vitro na liniach komórkowych raka jelita grubego, gruczołu krokowego i raka piersi.PodsumowanieObecnie dostępne metody leczenie raka są drogie, często mało efektywne i mogą powodować wiele skutków ubocznych. Właściwości chemoprewencyjne piperyny stawiają ją w roli potencjalnej substancji w terapii nowotworowej. Problemem pozostają jednak bezpieczeństwo stosowania czystej piperyny i jej słaba rozpuszczalność w wodzie. Zdecydowanie potrzeba więcej badań, oraz opracowania dawki i formy bezpiecznych i efektywnych dla człowieka. Na razie pozostaje uzupełnienie szafki z przyprawami i rozszerzenie kulinarnych horyzontów.
Bibliografia:1 – Manayi, A., Nabavi, S. M., Setzer, W. N., & Jafari, S. (2019) – Piperine as a potential anti-cancer agent: a review on preclinical studies. Current medicinal chemistry;
2 – Sunila, E. S., & Kuttan, G. (2004) – Immunomodulatory and antitumor activity of Piper longum Linn. and piperine. Journal of ethnopharmacology, 90(2-3), 339-346;
3 – Aumeeruddy, M. Z., & Mahomoodally, M. F. (2019) – Combating breast cancer using combination therapy with 3 phytochemicals: Piperine, sulforaphane, and thymoquinone. Cancer, 125(10), 1600-1611;
4 – Zadorozhna, M., Tataranni, T., & Mangieri, D. (2019) – Piperine: role in prevention and progression of cancer. Molecular biology reports, 1-13;
5 – Zheng, J., Zhou, Y., Li, Y., Xu, D. P., Li, S., & Li, H. B. (2016) – Spices for prevention and treatment of cancers. Nutrients, 8(8), 495;
6 – Stępień, A., Izdebska, M., & Grzanka, A. (2007) – Rodzaje śmierci komórki The types of cell death. Postepy Hig Med Dosw.(online), 61, 420-428;
7 – Fofaria, N. M., Kim, S. H., & Srivastava, S. K. (2014) – Piperine causes G1 phase cell cycle arrest and apoptosis in melanoma cells through checkpoint kinase-1 activation. PLoS One, 9(5), e94298.Spodobał Ci się artykuł? Podziel się nim ze znajomymi!