Przejdź do treści

Liść laurowy - Przyprawa i lekarstwo

Wawrzyn szlachetny (Laurus nobilis) pochodzi z obszaru Morza Śródziemnego. W kuchniach całego świata jego liście, zwane laurowymi lub bobkowymi, cenione są przede wszystkim ze względu na swój niepowtarzalny aromat, który idealnie wzbogaca smak wielu dań, a także dzięki ich działaniu wspomagającym trawienie! Okazuje się jednak, że poza walorami kulinarnymi, wawrzyn ma szerokie zastosowanie lecznicze.
Teaser Media
Image
Liść laurowy

Wawrzyn szlachetny (Laurus nobilis) pochodzi z obszaru Morza Śródziemnego. W kuchniach całego świata jego liście, zwane laurowymi lub bobkowymi, cenione są przede wszystkim ze względu na swój niepowtarzalny aromat, który idealnie wzbogaca smak wielu dań, a także dzięki ich działaniu wspomagającym trawienie! Okazuje się jednak, że poza walorami kulinarnymi, liść laurowy ma szeroki zakres zastosowań leczniczych. Zawarte w liściach olejki eteryczne cechują się działaniem bakteriobójczym, natomiast pektyny posiadają zdolność usuwania złego cholesterolu, co przyczynia się do ochrony układu sercowo-naczyniowego.

Omawiane tutaj zioło ma szeroki zakres zastosowań kulinarnych. Cechuje się lekko korzennym, ale bardzo wyrazistym i charakterystycznym smakiem. Dodany do potraw liść, skutecznie potrafi podnieść ich walory smakowe. Powszechnie doprawia się nimi zupy rybne i kapuśniaki, ale także różnego rodzaju dania mięsne i sosy.

Co może okazać się ciekawe i przydatne, liście bobkowe niezwykle skutecznie odstraszają niektóre owady, takie jak przykładowo mrówki, mole i karaluchy. Z tego powodu warto je trzymać w miejscach, gdzie zwykle przechowujemy żywność.

Dobroczynne działanie liści laurowych wynika z zawartości cennych dla zdrowia substancji czynnych, czyli olejków eterycznych (geraniol, cyneol, terpeny), flawonoidów, garbników, alkaloidów izochinolinowych, lignanów, goryczy, żywic, pektyn. W liściach laurowych nie brakuje ponadto witamin – A, B2, B3, B5, B6, C oraz kwasu foliowego, a także minerałów – wapnia, żelaza, selenu, miedzi, cynku, manganu, potasu i magnezu.

Gotowane liście laurowe powszechnie stosuje się w łagodzeniu zapalenia oskrzeli i suchego kaszlu. Wystarczy rozsypać garść liści na piersiach i przykryć szmatką.

Zielarze polecają wywar z liści laurowych osobom cierpiącym na reumatyzm i artretyzm. Można go stosować zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie. Zawarte w ziele olejki rozgrzewają skórę, dlatego stosuje się je do okładów łagodzących bóle reumatyczne i artretyczne. Ponadto przypuszcza się, że wspomniane zioło może usuwać ze stawów toksyczne złogi, a przez to znacznie poprawiają ich sprawność ruchową. Ten efekt prawdopodobnie wynika z napotnego działania liścia. Wawrzyn wzmaga bowiem wydzielanie potu, a wraz z nimi usuwane są toksyczne produkty uboczne przemiany materii.

Zioło, o którym mowa, wykorzystywano w celach leczniczych już w medycynie klasztornej i ludowej. Jego właściwości lecznicze są znane od dawna. Przykładowo, może skutecznie usprawniać krążenie, a także działa przeciwpasożytniczo. W przeszłości przygotowywano z niego wywary na bazie alkoholu.

Susz można z powodzeniem stosować na co dzień, również zapobiegawczo. Warto robić to regularnie, gdyż wówczas można znacznie obniżać ryzyko pojawienia się różnego rodzaju kłopotów zdrowotnych. O czym wspomniano nieco wcześniej, właściwości lecznicze tego zioła są bardzo liczne. Oto niektóre z nich:

  • pozytywnie wpływa na krążenie;
  • poprawia wygląd i zdrowie skóry;
  • reguluje ciśnienie tętnicze;
  • redukuje napięcia mięśniowe;
  • działa kojąca w przypadku bólu stawów;
  • wspomaga detoksykację;
  • chroni wątrobę;
  • normuje nadmierną produkcję potu;
  • koi nerwy i wspiera działanie całego układu nerwowego;
  • usuwa pasożyty z jelit;
  • pobudza porost włosów i paznokci.

Istotne znaczenie ma pochodzenie i jakość zioła. Stosując liść laurowy regularnie i w celach zdrowotnych warto mieć pewność, iż w procesie suszenia i magazynowania nie miał on styczności z groźnymi chemikaliami. Tylko susz otrzymany w sposób naturalny i bez stosowania chemii może być całkiem bezpieczny dla naszego zdrowia i rzeczywiście warto z niego korzystać w celach leczniczych. Choć w aptekach dostępnych jest mnóstwo preparatów na bazie wspomnianego zioła, to warto wybierać jedynie te, w skład których nie wchodzą niepotrzebne dodatki. W rzeczywistości, liść laurowy najlepiej stosować w formie nieprzetworzonej. Warto się też postarać o zioło pochodzące z upraw ekologicznych. Taka postać liścia będzie najbezpieczniejsza i najlepiej sprawdzi się we wszelkich zastosowaniach leczniczych i profilaktycznych.

Liść laurowy może pozytywnie wpływać na zdrowie

Liść bobkowy znajduje zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w ziołolecznictwie.

Pakistańscy naukowcy dowiedli, iż liść laurowy skutecznie obniża poziom glukozy we krwi, a także poprawia profil lipidowy u osób chorujących na cukrzycę typu 2 (źródło 1). Badacze przypisali 40 osób chorujących na cukrzycę typu 2 do odrębnych 4 grup. Członkowie jednej z grup codziennie przyjmowali placebo, natomiast pozostałe grupy otrzymywały kapsułki zawierające 1, 2 lub 3 g sproszkowanego zioła. Po 30 dniach trwania eksperymentu naukowcy zauważyli pozytywne zmiany u osób przyjmujących ziele. Okazało się, że poziom glukozy we krwi uczestników spadł o 21-26 proc., stężenie cholesterolu całkowitego obniżyło się o 20-24 proc., w tym cholesterolu LDL aż o 32-40 proc. Ponadto, poziom dobrego cholesterolu wzrósł o 20 proc. u uczestników przyjmujących zioło będące przedmiotem badań. W grupie, która otrzymywała placebo, nie odnotowano znaczących zmian.

Liść laurowy, podobnie jak niektóre inne zioła, może wchodzić w interakcje z niektórymi rodzajami preparatów leczniczych:

  • Leki przeciwbólowe - Wawrzyn może utrudniać usuwanie środków przeciwbólowych z organizmu, a przez to wzmagać ich działanie i zwiększać prawdopodobieństwo występowania skutków ubocznych;
  • Benzodiazepiny (środki uspakajające, takie jak przykładowo klonazepam, lorazepam, nitrazepam) - liść laurowy może wzmacniać ich działanie;
  • Niektóre leki nasenne, np. Zolpidem – liść laurowy może wzmacniać ich działanie.
Liść laurowy - Jak przygotować napar, wywar?

Jak przygotować napar, wywar z liścia laurowego?

Przepis na napar i wywar z liści laurowych

Sposób przygotowania naparu z liści laurowych jest dziecinnie prosty! Rozdrobnij garść dobrej jakości zioła – około 5 gram, po czym zalej wrzątkiem w ilości około 300 ml, a następnie ostudź. Gotowe!

Herbatkę należy przyjmować przez 12 godzin, w małych dawkach i co około 30 minut. Kuracja powinna trwać maksymalnie 2-3 dni i pod żadnym pozorem nie powinno się jej przedłużać. Uwaga: jednorazowe wypicie zbyt dużej ilości naparu może doprowadzić do krwotoku! Stosowanie naparu z liści laurowych powinno być uprzednio skonsultowane z lekarzem!

Napar z liścia laurowego
Przepis na napar z liścia laurowego.

Sporządzenie wywaru z liści laurowych jest nieco bardziej pracochłonne niż przygotowanie naparu, ale również całkiem łatwe. Aby sporządzić wywar, 5 g rozdrobnionego zioła wrzuć do rondelka z zimną wodą, a następnie gotuj około 5 minut. Po tym czasie wywar przelej do szczelnego naczynka, np. termosu, zamknij i odstaw na około 5 godzin. Przed wypiciem koniecznie przecedź.

Napar lub wywar z wawrzynu należy pijać małymi porcjami w ciągu dnia. Kuracja nie może trwać dłużej niż 3 dni! W przypadku przedawkowania może dojść do krwotoku!

Ciekawostka: Podobno woń, uwalniająca się po podpaleniu liści laurowych, wywołuje niezwykle relaksujące i odprężające działanie, a także pozwala oczyścić drogi oddechowe. Niektórzy twierdzą, że posiada właściwości halucynogenne.

Kiedy pić napar lub wywar z liści laurowych?

W ziołolecznictwie stosuje się liście laurowe w celu oczyszczania organizmu z toksyn, jako środek moczopędny, poprawiający trawienie i wspomagający odchudzanie, przy zaburzeniach pracy wątroby, jako wsparcie dla zdrowia stawów oraz łagodzenia bólów reumatycznych. Przyjmowanie naparu, wywaru lub zmielonych liści laurowych reguluje stężenie glukozy we krwi u chorych na cukrzycę typu II, a dodatkowo redukuje u nich poziom tzw. złego cholesterolu i trójglicerydów.

Napary i wywary z wawrzynu cechują się silnym działaniem oczyszczającym. W trakcie kuracji należy jeść lekkostrawne posiłki, unikając cukru i nabiału.

Wypijanie zbyt dużych ilości naparu/wywaru z liści laurowych mogą wywołać nie tylko dolegliwości żołądkowe, ale także doprowadzić do zagrożenia zdrowia i życia!

Pomimo, iż posiada wiele właściwości leczniczych, liść laurowy może nam także zaszkodzić! W formie wywarów i naparów, nie powinny go stosować osoby cierpiące na niedociśnienie, seniorzy w podeszłym wieku, kobiety ciężarne i matki karmiące piersią.

Liść laurowy - Ostrożnie! Nie wolno z nim przesadzać!

Ostrożnie! Z ziołami nie wolno przesadzać!

Przepis na płukankę do włosów z liści laurowych

Aby z liści laurowych sporządzić płukankę do włosów, zalej 3 łyżki zioła wrzącą wodą i zostaw do zaparzenia na ok. 30 minut. Po upływie tego czasu pozostaw do przestudzenia i przecedź. Płukankę można przechowywać w lodówce przez kilka dni.

Przepis na nalewkę

Do sporządzenia nalewki wawrzynowej będą Ci potrzebne następujące składniki:

  • 5 g suszu;
  • 1 l wódki czystej 50%;
  • 20 g cukru.

Liście włóż do szklanego naczynia, zalej wódką, a następnie dosyp cukru. Szczelnie zamknięte naczynie odstaw w ciepłe miejsce na 4-5 tygodni. Codziennie wstrząsaj, aby cukier się odpowiednio rozpuścił. Po tym czasie płyn przecedź przez bibułę, rozlej do butelek. Szczelnie zamknięte butelki przechowuj w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu przez co najmniej 8 miesięcy.

Olejek z liści laurowych i kurkumy - Suplement diety

Laurosept Q73 to olejek laurowy z olejkiem kurkumowym, wytwarzany tradycyjną metodą. Przyjmowanie olejku laurowego w połączeniu z olejkiem kurkumowym w postaci płynnej jest bardziej korzystne, gdyż wchłanianie jego aktywnych składników zaczyna się już w ustach. Olejki laurowy i kurkumowy to olejki eteryczne dzięki czemu dodatkowo uzyskujemy naturalny efekt inhalacji.

Laurosept Q73 wzbogaca naszą dietę w cenne dla zdrowia polifenole. Substancje te wzmacniają m.in.: wątrobę, jelita i układ krążenia oraz stosowane są jako środki odmładzające. Polifenole zwiększają również przyswajanie i wykorzystanie wielu witamin, wzmacniają odporność i sprawność organizmu. Mają one działanie ochronne na naczynia krwionośne.

Olejek pozytywnie wpływa na stawy i cały układ ruchu, układ nerwowy, układ krążenia, układ odpornościowy, układ krwionośny, układ pokarmowy.

Komentarze
Udziel odpowiedzi na proste pytanie
Ten mechanizm ma sprawdzić, czy przypadkiem nie jesteś botem
Spodobał Ci się artykuł? Podziel się nim ze znajomymi!