Liść laurowy - Przyprawa i lekarstwo
Wawrzyn szlachetny (Laurus nobilis) pochodzi z obszaru Morza Śródziemnego. W kuchniach całego świata jego liście, zwane laurowymi lub bobkowymi, cenione są przede wszystkim ze względu na swój niepowtarzalny aromat, który idealnie wzbogaca smak wielu dań, a także dzięki ich działaniu wspomagającym trawienie! Okazuje się jednak, że poza walorami kulinarnymi, liść laurowy ma szeroki zakres zastosowań leczniczych. Zawarte w liściach olejki eteryczne cechują się działaniem bakteriobójczym, natomiast pektyny posiadają zdolność usuwania złego cholesterolu, co przyczynia się do ochrony układu sercowo-naczyniowego.
Omawiane tutaj zioło ma szeroki zakres zastosowań kulinarnych. Cechuje się lekko korzennym, ale bardzo wyrazistym i charakterystycznym smakiem. Dodany do potraw liść, skutecznie potrafi podnieść ich walory smakowe. Powszechnie doprawia się nimi zupy rybne i kapuśniaki, ale także różnego rodzaju dania mięsne i sosy.
Co może okazać się ciekawe i przydatne, liście bobkowe niezwykle skutecznie odstraszają niektóre owady, takie jak przykładowo mrówki, mole i karaluchy. Z tego powodu warto je trzymać w miejscach, gdzie zwykle przechowujemy żywność.
Dobroczynne działanie liści laurowych wynika z zawartości cennych dla zdrowia substancji czynnych, czyli olejków eterycznych (geraniol, cyneol, terpeny), flawonoidów, garbników, alkaloidów izochinolinowych, lignanów, goryczy, żywic, pektyn. W liściach laurowych nie brakuje ponadto witamin – A, B2, B3, B5, B6, C oraz kwasu foliowego, a także minerałów – wapnia, żelaza, selenu, miedzi, cynku, manganu, potasu i magnezu.
Gotowane liście laurowe powszechnie stosuje się w łagodzeniu zapalenia oskrzeli i suchego kaszlu. Wystarczy rozsypać garść liści na piersiach i przykryć szmatką.
Zielarze polecają wywar z liści laurowych osobom cierpiącym na reumatyzm i artretyzm. Można go stosować zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie. Zawarte w ziele olejki rozgrzewają skórę, dlatego stosuje się je do okładów łagodzących bóle reumatyczne i artretyczne. Ponadto przypuszcza się, że wspomniane zioło może usuwać ze stawów toksyczne złogi, a przez to znacznie poprawiają ich sprawność ruchową. Ten efekt prawdopodobnie wynika z napotnego działania liścia. Wawrzyn wzmaga bowiem wydzielanie potu, a wraz z nimi usuwane są toksyczne produkty uboczne przemiany materii.
Zioło, o którym mowa, wykorzystywano w celach leczniczych już w medycynie klasztornej i ludowej. Jego właściwości lecznicze są znane od dawna. Przykładowo, może skutecznie usprawniać krążenie, a także działa przeciwpasożytniczo. W przeszłości przygotowywano z niego wywary na bazie alkoholu.
Susz można z powodzeniem stosować na co dzień, również zapobiegawczo. Warto robić to regularnie, gdyż wówczas można znacznie obniżać ryzyko pojawienia się różnego rodzaju kłopotów zdrowotnych. O czym wspomniano nieco wcześniej, właściwości lecznicze tego zioła są bardzo liczne. Oto niektóre z nich:
- pozytywnie wpływa na krążenie;
- poprawia wygląd i zdrowie skóry;
- reguluje ciśnienie tętnicze;
- redukuje napięcia mięśniowe;
- działa kojąca w przypadku bólu stawów;
- wspomaga detoksykację;
- chroni wątrobę;
- normuje nadmierną produkcję potu;
- koi nerwy i wspiera działanie całego układu nerwowego;
- usuwa pasożyty z jelit;
- pobudza porost włosów i paznokci.
Istotne znaczenie ma pochodzenie i jakość zioła. Stosując liść laurowy regularnie i w celach zdrowotnych warto mieć pewność, iż w procesie suszenia i magazynowania nie miał on styczności z groźnymi chemikaliami. Tylko susz otrzymany w sposób naturalny i bez stosowania chemii może być całkiem bezpieczny dla naszego zdrowia i rzeczywiście warto z niego korzystać w celach leczniczych. Choć w aptekach dostępnych jest mnóstwo preparatów na bazie wspomnianego zioła, to warto wybierać jedynie te, w skład których nie wchodzą niepotrzebne dodatki. W rzeczywistości, liść laurowy najlepiej stosować w formie nieprzetworzonej. Warto się też postarać o zioło pochodzące z upraw ekologicznych. Taka postać liścia będzie najbezpieczniejsza i najlepiej sprawdzi się we wszelkich zastosowaniach leczniczych i profilaktycznych.
Pakistańscy naukowcy dowiedli, iż liść laurowy skutecznie obniża poziom glukozy we krwi, a także poprawia profil lipidowy u osób chorujących na cukrzycę typu 2 (źródło 1). Badacze przypisali 40 osób chorujących na cukrzycę typu 2 do odrębnych 4 grup. Członkowie jednej z grup codziennie przyjmowali placebo, natomiast pozostałe grupy otrzymywały kapsułki zawierające 1, 2 lub 3 g sproszkowanego zioła. Po 30 dniach trwania eksperymentu naukowcy zauważyli pozytywne zmiany u osób przyjmujących ziele. Okazało się, że poziom glukozy we krwi uczestników spadł o 21-26 proc., stężenie cholesterolu całkowitego obniżyło się o 20-24 proc., w tym cholesterolu LDL aż o 32-40 proc. Ponadto, poziom dobrego cholesterolu wzrósł o 20 proc. u uczestników przyjmujących zioło będące przedmiotem badań. W grupie, która otrzymywała placebo, nie odnotowano znaczących zmian.
Liść laurowy, podobnie jak niektóre inne zioła, może wchodzić w interakcje z niektórymi rodzajami preparatów leczniczych:
- Leki przeciwbólowe - Wawrzyn może utrudniać usuwanie środków przeciwbólowych z organizmu, a przez to wzmagać ich działanie i zwiększać prawdopodobieństwo występowania skutków ubocznych;
- Benzodiazepiny (środki uspakajające, takie jak przykładowo klonazepam, lorazepam, nitrazepam) - liść laurowy może wzmacniać ich działanie;
- Niektóre leki nasenne, np. Zolpidem – liść laurowy może wzmacniać ich działanie.
Przepis na napar i wywar z liści laurowych
Sposób przygotowania naparu z liści laurowych jest dziecinnie prosty! Rozdrobnij garść dobrej jakości zioła – około 5 gram, po czym zalej wrzątkiem w ilości około 300 ml, a następnie ostudź. Gotowe!
Herbatkę należy przyjmować przez 12 godzin, w małych dawkach i co około 30 minut. Kuracja powinna trwać maksymalnie 2-3 dni i pod żadnym pozorem nie powinno się jej przedłużać. Uwaga: jednorazowe wypicie zbyt dużej ilości naparu może doprowadzić do krwotoku! Stosowanie naparu z liści laurowych powinno być uprzednio skonsultowane z lekarzem!
Sporządzenie wywaru z liści laurowych jest nieco bardziej pracochłonne niż przygotowanie naparu, ale również całkiem łatwe. Aby sporządzić wywar, 5 g rozdrobnionego zioła wrzuć do rondelka z zimną wodą, a następnie gotuj około 5 minut. Po tym czasie wywar przelej do szczelnego naczynka, np. termosu, zamknij i odstaw na około 5 godzin. Przed wypiciem koniecznie przecedź.
Napar lub wywar z wawrzynu należy pijać małymi porcjami w ciągu dnia. Kuracja nie może trwać dłużej niż 3 dni! W przypadku przedawkowania może dojść do krwotoku!
Ciekawostka: Podobno woń, uwalniająca się po podpaleniu liści laurowych, wywołuje niezwykle relaksujące i odprężające działanie, a także pozwala oczyścić drogi oddechowe. Niektórzy twierdzą, że posiada właściwości halucynogenne.
Kiedy pić napar lub wywar z liści laurowych?
W ziołolecznictwie stosuje się liście laurowe w celu oczyszczania organizmu z toksyn, jako środek moczopędny, poprawiający trawienie i wspomagający odchudzanie, przy zaburzeniach pracy wątroby, jako wsparcie dla zdrowia stawów oraz łagodzenia bólów reumatycznych. Przyjmowanie naparu, wywaru lub zmielonych liści laurowych reguluje stężenie glukozy we krwi u chorych na cukrzycę typu II, a dodatkowo redukuje u nich poziom tzw. złego cholesterolu i trójglicerydów.
Napary i wywary z wawrzynu cechują się silnym działaniem oczyszczającym. W trakcie kuracji należy jeść lekkostrawne posiłki, unikając cukru i nabiału.
Wypijanie zbyt dużych ilości naparu/wywaru z liści laurowych mogą wywołać nie tylko dolegliwości żołądkowe, ale także doprowadzić do zagrożenia zdrowia i życia!
Pomimo, iż posiada wiele właściwości leczniczych, liść laurowy może nam także zaszkodzić! W formie wywarów i naparów, nie powinny go stosować osoby cierpiące na niedociśnienie, seniorzy w podeszłym wieku, kobiety ciężarne i matki karmiące piersią.
Przepis na płukankę do włosów z liści laurowych
Aby z liści laurowych sporządzić płukankę do włosów, zalej 3 łyżki zioła wrzącą wodą i zostaw do zaparzenia na ok. 30 minut. Po upływie tego czasu pozostaw do przestudzenia i przecedź. Płukankę można przechowywać w lodówce przez kilka dni.
Przepis na nalewkę
Do sporządzenia nalewki wawrzynowej będą Ci potrzebne następujące składniki:
- 5 g suszu;
- 1 l wódki czystej 50%;
- 20 g cukru.
Liście włóż do szklanego naczynia, zalej wódką, a następnie dosyp cukru. Szczelnie zamknięte naczynie odstaw w ciepłe miejsce na 4-5 tygodni. Codziennie wstrząsaj, aby cukier się odpowiednio rozpuścił. Po tym czasie płyn przecedź przez bibułę, rozlej do butelek. Szczelnie zamknięte butelki przechowuj w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu przez co najmniej 8 miesięcy.
Olejek z liści laurowych i kurkumy - Suplement diety
Laurosept Q73 to olejek laurowy z olejkiem kurkumowym, wytwarzany tradycyjną metodą. Przyjmowanie olejku laurowego w połączeniu z olejkiem kurkumowym w postaci płynnej jest bardziej korzystne, gdyż wchłanianie jego aktywnych składników zaczyna się już w ustach. Olejki laurowy i kurkumowy to olejki eteryczne dzięki czemu dodatkowo uzyskujemy naturalny efekt inhalacji.
Laurosept Q73 wzbogaca naszą dietę w cenne dla zdrowia polifenole. Substancje te wzmacniają m.in.: wątrobę, jelita i układ krążenia oraz stosowane są jako środki odmładzające. Polifenole zwiększają również przyswajanie i wykorzystanie wielu witamin, wzmacniają odporność i sprawność organizmu. Mają one działanie ochronne na naczynia krwionośne.
Olejek pozytywnie wpływa na stawy i cały układ ruchu, układ nerwowy, układ krążenia, układ odpornościowy, układ krwionośny, układ pokarmowy.