Spirulina
Spirulina, w ostatnich czasach bardzo ceniona wśród osób zainteresowanych zdrowym trybem życia, to nic innego jak morska alga, która była już znana starożytnym cywilizacjom, a między innymi Aztekom. Spirulina zawiera doskonałą kombinację cennych dla ludzkiego organizmu substancji, która sprawiła, że produkt ten został w naszych czasach na nowo odkryty i doceniony przez naukowców oraz specjalistów zajmujących się zdrowym odżywianiem.
Co konkretnie sprawia, że Spirulina jest szczególnie popularna wśród sportowców oraz osób ceniących zdrowy tryb życia? Otóż okazuje się, że Spirulina zawiera taką kombinację substancji odżywczych, jaka jest niezbędna i przydatna do utrzymania ludzkiego organizmu w optymalnym stanie zdrowia, wydolności i wytrzymałości fizycznej i umysłowej. Przede wszystkim należy podkreślić fakt, iż Spirulina składa się w dużej mierze z cennego białka. Aż 18 cennych aminokwasów białkowych stanowią około 62% składu tej zielono-niebieskiej algi! To jest względnie ogromna zawartość wysokiej jakości białka, która wydaje się bardzo cenna dla sportowców, a także i osób przestrzegających diet bezmięsnych, które są przykładowo na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej. Należy jednak rozważyć fakt, że aby zawarte w Spirulinie cenne białko miało naprawdę znaczący efekt dla człowieka, należało by spożywać sporą dzienną dawkę Spiruliny, wynoszącą od kilku do kilkunastu gram produktu, a nawet i więcej.
Dla osób przestrzegających dietę bezmięsną, Spirulina to bezcenny produkt, ponieważ jako jedyna obok produktów mięsnych, zawiera witaminę B12 w postaci naturalnej. Powszechnie weganie i wegetarianie muszą suplementować witaminę B12, spożywając odpowiednie preparaty witaminowe, które nie koniecznie zawierają naturalną postać witaminy B12, więc spirulina może być im bardzo pomocna w codziennej suplementacji. Z badań laboratoryjnych - przeprowadzonych jak dotąd wyłącznie na zwierzętach - wynika jasno iż Spirulina aktywnie wspiera organizm w walce z niektórymi chorobami, takimi jak grypa, a nawet infekcja wirusami herpes oraz HIV. Nie wiadomo jednak do końca, czy tak samo dzieje się w przypadku człowieka. Można tylko przypuszczać, że może być podobnie, ponieważ badania z udziałem ludzi nie zostały w tym kierunku jak dotąd przeprowadzone. Spirulina duże ilości beta-karotenu, cynku, żelaza a nawet selenu, który może być przydatny przykładowo w zachowawczym leczeniu choroby Hashimoto. Ta cenna alga zawiera również witaminę E. Interesujący może być także fakt iż Spirulina zawiera tych wszelkich witamin w ilości nawet do dwudziestokrotnie większej niż popularne odmiany warzyw czy owoców, w zależności od odmiany oraz jakości zakupionego preparatu. Jednak, podobnie jak z zawartym w Spiruline białkiem, należy pamiętać, że zalecana dzienna dawka Spiruliny to około pół grama produktu, więc również i ilość dostarczonych do organizmu wraz ze Spiruliną witamin czy minerałów nie będzie nigdy rewelacyjna!
Jak w praktyce spożywanie Spiruliny wpływa na ludzki organizm? Otóż okazuje się, że na podstawie wyników licznych badań przeprowadzonych w kierunku efektów wywieranych przez Spirulinę - na podstawie eksperymentów przeprowadzonych jednak tylko i wyłącznie na zwierzętach - wygląda na to, iż przypuszczalnie spirulina może wykazywać następujące dobroczynne właściwości także i na ludziach: obniża ciśnienie tętnicze krwi; wspomaga auto-regenerację całego organizmu; obniża stężenie cukru we krwi; obniża stężenie złego cholesterolu we krwi; posiada silne działanie antyalergiczne; zapobiega wypadaniu włosów; wspomaga leczenie niektórych chorób; wspomaga regenerację wątroby; wzmacnia ludzki układ odpornościowy; odtruwa cały organizm; działa odchudzająco.
Efekty spożywania Spiruliny były obserwowane tylko i wyłącznie w eksperymentach przeprowadzonych na zwierzętach. Jak dotąd Spirulina nigdy nie była testowana naukowo na ludziach. Ciekawym faktem jest to, że eksperymenty przeprowadzone na innej aldze morskiej, a mianowicie chodzi tutaj o algę Chlorella, która była częściowo testowana także na ludziach, nie potwierdziły wzrostu odporności u ludzi w związku ze spożywaniem algi. Większa część Spiruliny komercyjnie dostępnej została wyhodowana w laboratoriach. Spirulinę można nabyć w różnych postaciach, np. w tabletkach, kapsułkach, proszku. Należy zwrócić uwagę iż cena Spiruliny nie należy do najniższych.
Typowe opakowanie preparatu kosztuje około 90-120 zł i wystarcza na miesiąc, góra półtora miesiąca, w zależności od przyjmowanej dziennej dawki. Należy uważać na preparaty Spiruliny, które sprzedawane są podejrzanie tanio, a najlepiej w ogóle ich nie brać pod uwagę, bo mogą to być tylko i wyłącznie produkty niskiej jakości, a ich spożywanie nie przyniesie jakichkolwiek korzyści zdrowotnych. Jeżeli chcemy kupić wiarygodny i skuteczny produkt, prawdziwą Spirulinę wysokiej jakości, to należy się liczyć z wydatkiem rzędu przynajmniej 100 zł za opakowanie. Preparat można nabyć w sklepach ze zdrową żywnością, dobrych aptekach, a także w sprzedaży wysyłkowej. Należy brać pod uwagę to, że Spirulina z niepewnych źródeł handlowych, może zawierać spore ilości substancji toksycznych, takich jak mikrocystyny oraz metale ciężkie, które Spirulina wchłania z zakażonego środowiska. Dlatego też podkreślam ogromną wagę nabywania produktu ze sprawdzonych źródeł handlowych.
Przykładowy preparat Spiruliny, dostępny na polskim rynku, to SpiruSelen, niemieckiego producenta Sanatur. W Polsce produkt rozprowadzany jest przez firmę SpiruVital Polska. SpiruSelen wydaje się być produktem wysokiej jakości, a zawiera on mikroalgę Spiruliny naturalnie bogatą w selen oraz dodatek witaminy E. Oprócz dobroczynnych właściwości samej Spiruliny, selen ma zapewnić ochronę komórek organizmu przed uszkodzeniami oksydacyjnymi, a jednocześnie wesprzeć prawidłowe funkcjonowanie tarczycy. SpiruSelen to produkt szczególnie polecany osobom cierpiącym na chorobę Hashimoto, po uprzedniej konsultacji z lekarzem. Na opakowaniu widnieje oświadczenie producenta, który zapewnia, że mikroalga podlega w Niemczech regularnym kontrolą pod względem mikrobiologii, zawartości toksyn, jak również metali ciężkich, a nawet pestycydów. Kontrole te uwzględniają również radioaktywność mikroalgi. Zalecane dawkowanie to 2 tabletki dziennie, podczas gdy 1 opakowanie zawierające 100 tabletek kosztuje około 100 zł. W przeliczeniu na tabletkę, jej koszt wynosi około 1 zł. Opakowanie wystarczy na 50 dni kuracji.
Bardziej ekonomicznym produktem, może się wydawać Spirulina Hawajska, firmy Ginseng Polska. Produkt zawiera mikroalgę Spirulina Pacifica. Opakowanie zawierające 100 tabletek kosztuje około 35 zł. Koszt 1 tabletki to około 35 groszy. Jednak tutaj dzienna dawka wynosi 6 tabletek, z czego wynika, że opakowanie wystarczy na zaledwie 16 dni. Osobiście spożywam Spirulinę w dużych dawkach codziennie od dłuższego czasu i mogę potwierdzić, iż Spirulina jest warta nie tylko swojej ceny, ale o wiele więcej. Efekty regularnego spożywania preparatu Spiruliny wysokiej jakości przychodzą szybko i są jak najbardziej ewidentne i długotrwałe.