Bóle stawów, migrena, depresja? Winne mogą być ziemniaki i chipsy!

Informacje o autorze:

Obrazek użytkownika redakcja
Zespół zdrowepasje.pl
Ziemniaki mogą być trujące - Znajduje się w nich toksyczna solanina!

Jeśli przepadasz za ziemniakami, to pamiętaj, że nie wolno ich jadać zbyt często. Dlaczego? Otóż, zarówno ziemniaki, jak i ziemniaczane chipsy, zawierają toksyczną solaninę. Mogą poważnie szkodzić zdrowiu, szczególnie, jeśli są spożywane regularnie, lub w nadmiernych ilościach. Pomimo, iż zatrucie solaniną może mieć bardzo ostry, a nawet fatalny przebieg, to najczęściej dochodzi do zatruć przewlekłych, których objawy często mylone są z innymi chorobami.

Czy wiesz, że za przewlekłe bóle stawów, częste migreny, a nawet objawy depresji mogą być odpowiedzialne ziemniaki? Wydawać się to może niewiarygodne, ale winna temu jest zawarta w tym warzywie toksyczna substancja o nazwie solanina.

Dlaczego ziemniaki mogą być trujące?

Czym jest solanina? Jest to gorzka w smaku steroidowa alkaloidowa saponina, która najczęściej spotykana jest we wszystkich częściach roślin z rodziny Solanaceae, takich jak Solanum melongena (bakłażan), Solanum tuberosum (ziemniak) i Solanum lycopersicum (pomidor).

Spożywana przez ludzi solanina w największej mierze pochodzi z ziemniaków. Zarówno liście, łodygi, jak i pędy tej rośliny są naturalnie bogate w ten związek.

Gdy na bulwy ziemniaka oddziałuje światło, zmieniają one kolor na zielony i zwiększają produkcję toksycznych saponin. Jest to naturalny mechanizm obronny roślin, który chroni je przed szkodnikami.

PodsumowanieW ziemniakach znajduje się toksyczna dla ludzi solanina.

Zatrucia solaniną mogą mieć przykre skutki

Zatrucia solaniną charakteryzują się przede wszystkim zaburzeniami żołądkowo-jelitowymi i neurologicznymi. Towarzyszące im objawy obejmują nudności, biegunkę, wymioty, skurcze żołądka, pieczenie w gardle, arytmię serca, bóle i zawroty głowy. W cięższych przypadkach występują halucynacje, utrata czucia, porażenie, gorączka, żółtaczka, rozszerzone źrenice i hipotermia.

Dawki rzędu 200–400 mg u mogą powodować objawy toksyczne u osób dorosłych. U dzieci nawet dziesięciokrotnie mniejsze ilości solaniny mogą wywoływać objawy zatrucia (źródło 1). Warto również dodać, że duże zawartości solaniny odnotowano wielokrotnie w popularnych chipsach i między innymi z tego powodu nie powinno się ich dawać do jedzenia małym dzieciom.

PodsumowanieZawarta w ziemniakach solanina może poważnie zagrażać naszemu zdrowiu, a nawet życiu! Narażone na jej toksyczne działanie są szczególnie małe dzieci.

Uwaga na ziemniaki! Szczególnie te zielone, lub stare i kiełkujące!

Niebezpieczne ilości solaniny znajdziemy przede wszystkim w ziemniakach zielonych (łatwo o nie poza sezonem - gdy w sklepach dostępne są warzywa importowane) i starych - kiełkujących. Tych ostatnich nie wolno spożywać, nawet po obróbce termicznej, gdyż grozi to ostrym zatruciem solaniną! Aby uniknąć rozwoju solaniny w ziemniakach, warzywo należy przechowywać w ciemnych i chłodnych pomieszczeniach, a przed jedzeniem dokładnie odkroić wszystkie zielone fragmenty.

Zielone ziemniaki są trujące!

Zielony kolor ziemniaka w rzeczywistości wynika z dużej zawartości chlorofilu, który sam w sobie nie szkodzi naszemu zdrowiu. Jednak jego wzrost jest równoznaczny ze zwiększeniem stężenia solaniny w bulwie, ponieważ do produkcji zielonego pigmentu niezbędna jest ekspozycja na promienie słoneczne, która jednocześnie pobudza komórki ziemniaka do produkcji trującej solaniny (źródło 2)!

Kiełkujące ziemniaki są trujące!

Nawet jeśli nigdy w życiu nie uległeś ostremu zatruciu solaniną, to powinieneś wiedzieć o tym, że niektóre trucizny mogą przez lata gromadzić się w organizmie człowieka i dawać mylne symptomy, to znaczy takie, które lekarzom mogą się kojarzyć z różnymi innymi problemami zdrowotnymi. Dla przykładu, znaczna część typowo wiosennych "osłabień" organizmu może być efektem spożywania kiełkujących ziemniaków z dużą zawartością solaniny.

Migreny, depresja, przewlekłe zapalenie stawów, bóle i sztywność mięśni, miażdżyca, osteoporoza, zapalenie wyrostka robaczkowego, czy zespół jelita drażliwego, mogą być spowodowane długoterminową nadmierną konsumpcją solaniny z ziemniaków. Jeśli miewasz te dolegliwości, zrezygnuj z ziemniaków na miesiąc, lub dwa. Gdy już poczujesz poprawę (niekiedy trzeba na nią czekać kilka ładnych miesięcy), stopniowo wprowadzaj ziemniaki z powrotem do swojego jadłospisu. Nie jadaj zawierających solaninę warzyw częściej, niż co drugi dzień.

PodsumowanieDługoterminowe spożywanie nawet małych, pozornie niegroźnych dawek solaniny pochodzącej z ziemniaków może powodować bardzo przykre objawy, które bywają mylnie interpretowane nawet przez doświadczonych lekarzy.

Bibliografia:

1 –Science Direct – Solanine;
2 – Poradnik Zdrowie – Kiedy ziemniak jest trujący? Substancje toksyczne w zielonych ziemniakach.