Przejdź do treści

Siara bydlęca – Jak wpływa na nasze zdrowie? Badania pozytywnie zaskakują!

iara bydlęca (colostrum bovinum) to płyn produkowany przez gruczoły mleczne krów pod koniec ciąży i w pierwszych dniach po porodzie. Choć głównym zadaniem siary jest ochrona narodzonego zwierzęcia przed infekcjami, poprzez stymulację jego odporności, to colostrum wykazuje dodatkowe, cenne dla zdrowia działania
Teaser Media
Image
Siara bydlęca

Siara (colostrum) to płyn produkowany przez gruczoły mleczne nie tylko krów, ale także kóz, bawołów i innych ssaków, pod koniec ciąży i w pierwszych dniach po porodzie. Choć głównym zadaniem siary jest ochrona narodzonego zwierzęcia przed infekcjami, poprzez stymulację jego odporności, to colostrum wykazuje dodatkowe, cenne dla zdrowia działania.

Jak żaden inny specyfik, siara bydlęca wzmacnia odporność organizmu, chroniąc przed bakteriami i wirusami. Posiada liczne właściwości prozdrowotne - obniża ciśnienie krwi, wzmacnia zęby i kości, zapobiega wrzodom, łagodzi objawy trądziku. Ponadto siara bydlęca wykazuje działanie antynowotworowe i hamuje rozwój choroby Alzheimera.

Siara bydlęca (colostrum bovinum, młodziwo) to skarbnica cennych składników odżywczych

W skład siary bydlęcej wchodzi ponad 250 substancji o bardzo wysokim stężeniu - niespotykanym w żadnym innym produkcie pochodzenia naturalnego. Co szczególnie istotne, na tej długiej liście znajdują się białka, silnie stymulujące odporność organizmu, a w szczególności:

  • Immunoglobuliny – Siara bydlęca jest bogata w immunoglobuliny igG. Przeciwciała typu G są białkami wytwarzanymi przez komórki układu odpornościowego. Poziomy tych przeciwciał mogą być w colostrum 100 razy wyższe, niż w zwykłym mleku krowim. Silnie chronią organizm przed infekcjami. Cechują się tzw. pamięcią immunologiczną, dzięki czemu, nawet po zwalczeniu konkretnych patogenów, mogą pozostać aktywne we krwi przez wiele lat. Neutralizują antygeny m.in. poprzez tworzenie z nimi kompleksów immunologicznych;
  • laktoferyna - multifunkcjonalne białko o działaniu przeciwdrobnoustrojowym, immunomodulującym, przeciwzapalnym, przeciwpasożytniczym oraz antynowotworowym;
  • lizozym - stanowi jeden z mechanizmów nieswoistej odporności (odpowiedź immunologiczna). Lizozym znajduje zastosowanie w odżywkach dla niemowląt. Mleko wzbogacone w ten składnik stosuje się w karmieniu wcześniaków cierpiących na różnego rodzaju infekcje;
  • laktoperoksydaza - naturalny czynnik bakteriostatyczny;
  • laktoalbumina – białko poprawiające przyrost masy ciała u niedożywionych dzieci.

Oprócz białek, siara bydlęca zawiera tłuszcze, węglowodany, pochodne kwasów nukleinowych, witaminy z grupy B, witaminy A, D i E, łatwo przyswajalny wapń. Dodatkowo, w siarze bydlęcej znajdują się czynniki wzrostu - cytokiny i hormony. Stanowią one bodziec dla wzrostu młodego organizmu. Są to m.in. interleukiny Il-1b, Il-6, Il-8, Il-10, TNF- α czy anaboliki takie jak insulina, IGF-1, IGF-2, hormon wzrostu.

Siara bydlęca wzmacnia naturalną odporność organizmu na infekcje

Siara bydlęca może usprawniać naturalne mechanizmy odpornościowe, wspierając organizm w walce z czynnikami chorobotwórczymi. Z tego powodu zaleca się jej przyjmowanie osobom, często zmagającym się z infekcjami, odczuwającym przewlekłe zmęczenie i żyjącym w stresie.

Wzmacniające odporność działanie siary bydlęcej wynika głównie z obecności w niej sporych ilości przeciwciał IgA i IgG, zwalczających wirusy i bakterie (źródło 1, źródło 2).

Badania dowodzą, że przyjmowanie siary bydlęcej w formie suplementów diety może okazać się szczególnie skuteczne w zwiększaniu odporności u zawodowych sportowców. Trwające 3 miesiące badanie z udziałem 35 dorosłych biegaczy długodystansowych wykazało, że codzienne przyjmowanie preparatu z siarą bydlęcą może zwiększać ilość przeciwciał IgA w ślinie o 79 proc. w porównaniu z poziomem wyjściowym (źródło 3). W innym badaniu z udziałem 29 zawodowych kolarzy płci męskiej zaobserwowano, że codzienne przyjmowanie 10 gramów siary bydlęcej przez 5 tygodni, zapobiegało powysiłkowemu spadkowi komórek odpornościowych i zmniejszało ryzyko wystąpienia objawów infekcji górnych dróg oddechowych (źródło 4).

Siara bydlęca może być pomocna również w przypadku infekcji bakteryjnych, wywołanych drobnoustrojami, takimi jak m.in. pałeczka zapalenia płuc, listeria, niektóre bakterie z rodzaju gronkowców, pałeczka okrężnicy, Helicobacter pylori, Legionella pneumophila czy też Salmonella enteritidis (źródło 5).

Wykazano, że związki zawarte w siarze bydlęcej zwalczają wirusa zapalenia wątroby typu B i WZW typu C, cytomegalii. Niektóre badania sugerują, że wspomagają również leczenie nosicieli wirusa HIV (źródło 5).

Naukowcy przekonują, że colostrum zwalcza także grzyby, w tym te najpowszechniejsze - Candida albicans.

Colostrum (siara bydlęca) dla sportowców?

Ponieważ dobrze wiadomo, że regularne przyjmowanie colostrum może zwiększać wydolność psychofizyczną organizmu, ze specyfiku korzystają także sportowcy. Niektórzy z nich przyjmują siarę bydlęcą doustnie, aby spalać tłuszcz, budować mięśnie, zwiększać wytrzymałość i witalność oraz poprawiać własne osiągi (źródło 6). Siara bydlęca nie znajduje się na liście zakazanych leków Międzynarodowego Komitetu Olimpijskiego.

Siara bydlęca może korzystnie wpływać na zdrowie jelit

Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, jak ważną rolę w kształtowaniu odporności odgrywają jelita, a w szczególności znajdująca się tam flora bakteryjna (źródło 7).

Siara bydlęca ma udowodniony i niezwykle skuteczny wpływ na przywracanie szczelności bariery jelitowej. Osiąga to poprzez mechanizmy związane z redukcją zapalenia oraz przywracanie właściwej mikrobioty (źródło 8).

Zarówno badania na zwierzętach, jak i te przeprowadzone z udziałem ludzi, dowodzą, że siara bydlęca może stymulować wzrost komórek jelitowych, wzmacniać ścianę jelit i zapobiegać nieszczelności jelit, co jest stanem, który powoduje przenikanie treści jelitowej do krwiobiegu (źródło 9).

Siara bydlęca obniża ciśnienie krwi, zapobiega wrzodom, wzmacnia kości

Siara bydlęca może okazać się pomocna osobom cierpiącym na schorzenia układu krwionośnego. Zawarty w niej glikomakropeptyd zapobiega powstawaniu zakrzepów, zaś obecne w colostrum hydrolizaty białka wykazywały w badaniach aktywność obniżającą ciśnienie krwi.

Ze względu na działanie przeciwbakteryjne, siara bydlęca ogranicza ryzyko powstawania wrzodów przy zakażeniu Helicobacter pylori.

Kazeina i peptydy pochodzące z siary chronią przed demineralizacją szkliwa zębów i rozwojem próchnicy. Wykazano również, że siara bydlęca przyczynia się do pobudzenia wzrostu tkanki kostnej.

Siara bydlęca – potwierdzone właściwości przeciwnowotworowe

Badania dowodzą, iż obecne w siarze laktoferryna i pochodne peptydów wykazują właściwości przeciwnowotworowe. Zwalczają komórki linii nowotworowych włókniakomięsaka MethA, czerniaka B16F10 i raka okrężnicy C26 oraz wywodzące się z nich nowotwory in vivo (źródło 5).

Wyżej wymienione związki hamują proces angiogenezy, czyli powstawania naczyń krwionośnych, dzięki którym guz może dalej się rozwijać, a dodatkowo ograniczają ryzyko tworzenia się przerzutów.

Siara krowia, kozia, bawola - Co wybrać?

Dzięki swoim prozdrowotnym właściwościom, potwierdzonym przez liczne badania (patrz. bibliografia), siara bydlęca, a także kozia i bawola, stały się w szybkim tempie bardzo popularnym suplementem diety. Z tego powodu, obecnie wielu producentów oferuje specyfiki zawierające colostrum.

Przymierzając się do wyboru najbardziej odpowiedniego dla siebie suplementu diety zawierającego colostrum, warto mieć na uwadze, iż spora ilość tego rodzaju produktów zawiera w swoim składzie kontrowersyjne dodatki, takie jak – dla przykładu – dwutlenek tytanu i różnego rodzaju substancje przeciwzbrylające. Na marginesie dodamy, że zdaniem naukowców z Uniwersytetu Binghamton, przewlekła ekspozycja na dwutlenek tytanu może doprowadzić do nieodwracalnych uszkodzeń jelit (źródło 10). Stosowanie dwutlenku tytanu w żywności od lat budziło kontrowersje. W 2020 r. Francja wprowadziła zakaz jego używania. Skoro colostrum ma poprawiać nasze zdrowie, to warto wybierać produkty w 100 procentach naturalne, bez dodatku kontrowersyjnych składników.

Spośród kilku suplementów na bazie colostrum, którym w ostatnim czasie mieliśmy okazję przyjrzeć się z bliska, szczególnie godnym polecenia wydaje się być produkt Muracol Protect, który wyróżnia się głównie tak zwanym mikrokapsułkowaniem liposomalnym. Jest to produkt zawierający głównie siarę bawolą, z dodatkiem frakcji siary krowiej.

Dzięki umieszczeniu w mikrokapsułkach liposomalnych, suplement diety Muracol Protect jest zabezpieczony przed działaniem kwasu żołądkowego i enzymów proteolitycznych. Zapewnia to maksymalną biodostępność produktu w jelitach i jego przedostawanie się do krwiobiegu w optymalnych ilościach.

Czym wyróżnia się colostrum bawole?

Dlaczego Muracol Protect tak mocno wpływa na wzmocnienie naszego systemu odpornościowego? Głównym składnikiem tego suplementu jest Colostrum bawole, ponieważ bawoły są dobrze wypasane. Pasąc się przez cały rok, napotykają różnorodne patogeny – wirusy, bakterie, grzyby, drożdże. W ten sposób „trenują” swój układ odpornościowy i uzyskują niezwykle bogatą odporność oraz m.in. szeroką gamę gotowych przeciwciał. W swoich organizmach, bawoły gromadzą znacznie większe ilości ziół i innych darów natury. Colostrum i produkty na nim oparte okazują się być bardzo przydatnymi immunomodulatorami. Oznacza to, że siara wzmacnia układ odpornościowy, gdy jest osłabiony i „oswaja” go, gdy jest nadaktywny. Muracol Protect jest właśnie również skutecznym immunomodulatorem.

Bawoły pastwią się przez cały rok

Na stronie sklepu Muracol Protect Polska widnieje informacja, że większość składników suplementu diety Muracol Protect wykazuje działanie przeciwnowotworowe, a także:

  • przywraca funkcje odpornościowe i pomaga w uzyskaniu optymalnej równowagi;
  • niszczy patogenne mikroorganizmy i pomaga usuwać je z organizmu;
  • przywraca komunikację i funkcje komórek;
  • stymuluje odbudowę i regenerację tkanek ;
  • mocno uaktywnia działanie komórek „urodzonych morderców”, które niszczą organizmy patogeniczne;
  • aktywuje wytwarzanie przeciwciał zapewniając ochronę przed chorobami;
  • zwiększa moc, odporność i regenerację komórek;
  • hamuje ogólne procesy starzenia się organizmu;
  • stymuluje uaktywnianie i różnicowanie komórek macierzystych;

Bibliografia:

1 - Springer Link - Composition and properties of bovine colostrum: a review;

2 - National Library of Medicine - Immune components of bovine colostrum and milk;

3 - National Library of Medicine - The effect of bovine colostrum supplementation on salivary IgA in distance runners;

4 - National Library of Medicine - Effects of bovine colostrum supplementation on immune variables in highly trained cyclists;

5 - Poradnik Zdrowie - Siara bydlęca (colostrum bovinum, młodziwo) - właściwości i działanie;

6 - Wprost Zdrowie - Colostrum – na co pomaga bydlęca siara?;

7 - Apteka Gemini - Czy stan jelit ma wpływ na naszą odporność?

8 - Apteka Gemini - Colostrum (siara) – co to jest?;

9 - National Library of Medicine - Oral Supplementation with Bovine Colostrum Decreases Intestinal Permeability and Stool Concentrations of Zonulin in Athletes;

10 - o2.pl - Dziurawi jelita. Francja go zakazała, a u nas kupisz w każdym sklepie.

Suplement diety Muracol Protect
Spodobał Ci się artykuł? Podziel się nim ze znajomymi!