Te orzechy mogą wydłużać życie! Warto poznać ich wpływ na nasze zdrowie!
Choć powszechnie uznawane za orzechy, są one w rzeczywistości nasionami z drzewa orzecha brazylijskiego, potocznie zwanego orzesznicą wyniosłą. Zapewniające wiele korzyści dla naszego zdrowia, orzechy brazylijskie są powszechnie spożywane na surowo lub blanszowane i zawierają sporo białka, błonnika, selenu, tiaminy, miedzi i magnezu. Aby nie wprawiać czytelnika w niepotrzebne zakłopotanie, w dalszej treści artykułu będziemy traktować orzechy brazylijskie jako takie, a nie jako nasiona.
Mało znane i mało doceniane w naszym kraju – choć bardzo smaczne, zdrowe i odżywcze – orzechy brazylijskie są jednym z najbogatszych znanych nam naturalnych źródeł pokarmowych cennego selenu. Głównie dzięki temu pierwiastkowi, mogą one nam zapewnić żelazne zdrowie i długowieczność. Skoro są dobre i zdrowe, to czemu w Polsce są tak mało popularne? Otóż dla wielu z nas główną przeszkodą w zajadaniu się nimi jest ich wysoka cena. Orzechy brazylijskie przybywają do nas z bardzo daleka, z kilku krajów Ameryki Południowej, a koszty transportu w takim przypadku nie są małe. Nic dziwnego więc w tym, że 100 g dobrej jakości produktu może nierzadko kosztować nawet około 30 zł! Nie przejmuj się wysoką ceną i przeczytaj dalszą część artykułu, a przekonasz się, że 100 g orzechów może okazać się bardzo dużą ilością!
Właściwości odżywcze
Orzechy brazylijskie są nieco kaloryczne, ale pomimo tego, warto je regularnie spożywać w małych ilościach. Są bardzo bogate w selen, zawierają duże ilości cennych aminokwasów białkowych oraz ważne dla naszego zdrowia witaminy i minerały. Poniższa tabela przedstawia przeciętne wartości odżywcze orzechów brazylijskich dla 100 g produktu:
Wartość energ. | 659 kcal |
Białko | 14.32 g |
Tłuszcz | 67.10 g |
Węglowodany | 11.74 g (w tym cukry proste 2.33) |
Błonnik | 7.5 g |
Selen | 1800 mcg |
Wapń | 160 mg |
Żelazo | 2.43 mg |
Magnez | 376 mg |
Fosfor | 725 mg |
Potas | 659 mg |
Sód | 3 mg |
Cynk | 4.06 |
Witamina C | 0.7 mg |
Tiamina | 0.617 mg |
Ryboflawina | 0.035 mg |
Niacyna | 0.295 mg |
Witamina B6 | 0.101 mg |
Witamina E | 5.65 mg |
Bogate źródło cennego selenu
Czy wiesz, że w 100 g orzechów brazylijskich jest średnio aż 1800 mikrogramów selenu? To ponad 20-krotność dziennego zapotrzebowania naszego organizmu na ten cenny pierwiastek! Niemalże żaden inny pokarm nie zawiera w sobie tyle dobroczynnego dla naszego zdrowia selenu, ile można go znaleźć w orzechach brazylijskich. Pod tym względem są one prawdziwym darem natury, w czasach, w których skażone środowisko naturalne i chroniczny stres są naszymi największymi wrogami. W takich warunkach wolne rodniki atakują nas nieustannie.
Lekarze bardzo dobrze wiedzą jak ważną rolę odgrywa selen w codziennej diecie i w zapobieganiu groźnym chorobom cywilizacyjnym (źródło 1). Korzyści selenowe obejmują, między innymi, zdolność do zwalczania procesu starzenia się i wspomagania układu odpornościowego poprzez redukcję uszkodzeń wywoływanych przez wolne rodniki, czyli niesparowane atomy w poszukiwaniu brakujących elektronów. Gdy tylko wolny rodnik na swojej drodze spotyka odpowiedni dla siebie atom, atakuje go, by odebrać mu brakujący elektron. W ten sposób staje się posiadaczem parzystej liczby elektronów na ostatniej orbicie, lecz ograbiony z jednego elektronu atom sam staje się wolnym rodnikiem! Taka sytuacja może ostatecznie doprowadzić do mutacji w strukturze DNA i być przyczyną poważnych chorób. Naukowcy jasno potwierdzają, że selen wykazuje działanie synergistyczne z innymi przeciwutleniaczami (antyoksydantami), takimi jak witamina E, umożliwiając organizmowi zwalczanie stresu oksydacyjnego i skuteczną obronę przed nowotworami, takimi jak rak gruczołu krokowego i okrężnicy. Selen jest zatem niezmiernie ceniony szczególnie ze względu na to, że jest on w stanie znacznie usprawnić efektywność antyoksydantów w naszym organizmie. Antyoksydanty chronią nas przed chorobami zwalczając aktywność niebezpiecznych dla naszego zdrowia wolnych rodników. Oznacza to w praktyce, że selen – który silnie wspiera antyoksydanty w walce z wolnymi rodnikami – przynosi korzyści zdrowotne poprzez potencjalną pomoc w zapobieganiu powszechnym formom raka, zwalczaniu wirusów, obronie przed chorobami serca i spowolnieniu objawów skorelowanych z innymi poważnymi chorobami, takimi jak astma. Selen jest niezbędnym składnikiem peroksydazy glutationowej, która jest ważnym enzymem dla procesów, które chronią lipidy w błonach komórkowych. Ten pierwiastek efektywnie wspomaga zwalczanie oksydacyjnej degradacji komórkowej, chroniąc przed mutacjami i uszkodzeniami DNA, które mogą powodować poważne choroby.
Selen jest szczególnie potrzebny mężczyznom, ponieważ udowodniono naukowo, że poprawia jakość nasienia, a także wpływa pozytywnie na sprawność i szybkość poruszania się plemników. Wyniki licznych badań naukowych jednoznacznie potwierdzają skuteczność selenu w zapobieganiu chorobom nowotworowym. Naukowcy są zdania, że 200 mg dziennie tego pierwiastka może nas skutecznie chronić przed niepożądanymi mutacjami komórkowymi, które są potencjalnymi prekursorami raka. Inne obserwacje naukowe wykazują, że w obszarach geograficznych, w których gleba jest uboga w selen, populacja zapada o wiele częściej na choroby nowotworowe niż w miejscach, w których selen naturalnie występuje w obfitych ilościach. Ponadto okazuje się, że selen nie tylko zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych, ale może również skutecznie spowalniać postępowanie niektórych z nich (źródło 2). Oprócz swoich silnych właściwości antynowotworowych, selen posiada właściwości przeciwzapalne, wspomaga pracę układu odpornościowego, tarczycy, a także zapobiega chorobom serca.
Podsumowanie Selen jest od dawna bardzo ceniony przez naukowców, lekarzy i wszelkich specjalistów zajmujących się żywieniem, głównie ze względu na swoje właściwości wspomagające walkę organizmu ze stanami zapalnymi i z wolnymi rodnikami. Ten pierwiastek jest niemalże niezastąpiony jeśli mamy zamiar utrzymać nasze ciało w dobrej kondycji przez długie lata, a również może okazać się pomocny w zwalczaniu wielu ciężkich chorób. Orzechy brazylijskie zawierają potężne dawki tego pierwiastka. Udowodniono nie tylko to, że selen chroni nas przed nowotworami, ale także jego skuteczność w hamowaniu rozwoju raka.
Orzechy brazylijskie to niezastąpione naturalne źródło zdrowia i młodości!
Ze względu na zawarte w nich obfite ilości selenu, orzechy brazylijskie zapewniają nam ochronę przed chorobami cywilizacyjnymi, takimi jak rak i choroby układu krążeniowego. Ale to jeszcze nie wszystko, w czym mogą być nam pomocne te niezwykłe nasiona. Orzechy brazylijskie są naturalnymi środkami przeciwzapalnymi, a to nie tylko dzięki obecności selenu. Otóż, podobnie jak większość innych orzechów, zawierają one cenny kwas elagowy, który cechuje się potężnymi właściwościami przeciwzapalnymi, a ponadto może chronić komórki mózgu przed niebezpiecznymi zmianami (źródło 3) ! Wyniki badań przeprowadzonych w 2012 roku jasno wykazały, że spożywanie zaledwie jednego orzecha brazylijskiego dziennie (!) jest w stanie efektywnie usprawnić reakcje przeciwzapalne i przeciwutleniające zachodzące w ludzkim organizmie. W badaniu z udziałem 45 ochotników, którzy – oprócz normalnych posiłków - przez 3 miesiące przyjmowali zaledwie 1 (!) orzecha brazylijskiego dziennie, naukowcy odnotowali znaczną poprawę funkcjonowania naturalnych mechanizmów przeciwzapalnych i antyoksydacyjnych, ale również, ewidentnie niższe poziomy złego cholesterolu.
W związku ze skażeniem środowiska naturalnego, większość z nas kumuluje w swoich ciałach toksyczne i rakotwórcze metale ciężkie, takie jak rtęć, których powiązanie z poważnymi schorzeniami zostało wielokrotnie udowodnione. Liczne badania naukowe potwierdzają, że dzięki wysokiej zawartości selenu, orzechy brazylijskie mogą nas uchronić przed negatywnymi konsekwencjami obecności rtęci w naszych organizmach, głównie w efekcie skutecznej redukcji jej stężenia (źródło 4). Oprócz istotnego faktu, że są one naturalnym lekarstwem na wiele chorób natury fizycznej, orzechy brazylijskie są skutecznym środkiem w walce z niektórymi formami depresji. Naukowcy udowodnili, że dieta bogata w selen jest w stanie przeciwdziałać chronicznemu uczuciu zmęczenia, niepokoju, a także depresji. Udało się im jasno wykazać, że osoby spożywające duże ilości orzechów, w tym orzechów brazylijskich, mają o wiele wyższe poziomy metabolitów serotoniny we krwi niż pozostali. Orzechy brazylijskie, zaraz po orzechach włoskich, są najbogatszym źródłem kwasów tłuszczowych wielonienasyconych. Tłuszcze wielonienasycone dzielą się na dwie grupy: omega-6 i omega-3. Szczególnie ważne w codziennej diecie są dla nas kwasy omega-3, gdyż odgrywają one bardzo istotną rolę w podtrzymywaniu prawidłowych funkcji mózgu i oczu oraz korzystnie oddziaływają na układ krążenia. Wykazano również, że te kwasy tłuszczowe skutecznie zapobiegają namnażaniu się komórek nowotworowych w organizmie. Kolejną korzyścią wynikającą z regularnego spożywania orzechów brazylijskich, jest ochrona tarczycy. Dzięki dużej zawartości selenu, orzechy te są w stanie chronić ten gruczoł przez groźnymi chorobami, regulując produkcję reaktywnego tlenu w tarczycy i chroniąc organizm przed czynnikami, które mogą jej zaszkodzić (źródło 5). Brazylijskie orzechy są kaloryczne i tłuste, a więc osoby dbające o sylwetkę powinny podchodzić do nich z dużą rozwagą. Dobrą wiadomością w tej złej jest jednak to, że większość zawartego w tych orzechach tłuszczu jest nienasycona, co oznacza, że wpływa on bardzo korzystnie na nasze zdrowie, głównie podnosząc poziom dobrego cholesterolu, co znacznie zmniejsza ryzyko chorób oraz incydentów sercowo-naczyniowych.
Ostrzeżenie
Choć posiadają sporo cennych dla naszego zdrowia właściwości pro-zdrowotnych, orzechy brazylijskie nie powinny być spożywane w nadmiarze. Optymalna dawka – zarówno dla radości podniebienia, jak i dla zdrowia - to 5 do 7 orzechów dziennie. Regularne spożywanie większych ilości orzechów brazylijskich, lub nawet jednorazowe nadmierne obżeranie się nimi, może skutkować przedawkowaniem selenu i objawami takimi jak: biegunka, metaliczny posmak w jamie ustnej, nudności, łamliwe paznokcie, wypadanie włosów, kaszel i wiele innych nieprzyjemnych – choć w większości przypadków niegroźnych – dolegliwości.
Bibliografia: 1 – Us National Library of Medicine – The importance of selenium to human health; 2 – Us National Library of Medicine – Selenium in cancer prevention: a review of the evidence and mechanism of action; 3 – Us National Library of Medicine – The Effects of Ellagic Acid upon Brain Cells: A Mechanistic View and Future Directions; 4 – Us National Library of Medicine – Mercury and selenium interaction: a review; 5 – Us National Library of Medicine – Selenium and the thyroid gland: more good news for clinicians.