Przejdź do treści

Pozbywasz się czarnej końcówki banana? To nie w niej tkwi największe zagrożenie!

Wokół górnej końcówki banana powstało wiele mitów. Są ludzie, którzy spożywają obranego ze skórki banana w całości, wraz z obydwiema końcówkami. Inni zaś pozbywają się jego górnej, niekiedy ciemnej końcówki, która w rzeczywistości nie jest końcem, lecz początkiem tego owocu. Tak, czy inaczej, spora ilość osób uważa, że tej części banana nie powinno się spożywać. Czy rzeczywiście jest czego się obawiać?
Teaser Media
Image
Końcówka banana

Większość z nas najprawdopodobniej słyszała o zagrożeniach wynikających z jedzenia ciemnej końcówki banana. Powiada się, że może ona poważnie szkodzić naszemu zdrowiu. Ale czy to prawda?

Wokół górnej końcówki banana powstało wiele mitów. Są ludzie, którzy spożywają obranego ze skórki banana w całości, wraz z obydwiema końcówkami. Inni zaś pozbywają się jego górnej, niekiedy ciemnej końcówki, która w rzeczywistości nie jest końcem, lecz początkiem tego owocu. Tak, czy inaczej, spora ilość osób uważa, że tej części banana nie powinno się spożywać. Czy rzeczywiście jest czego się obawiać? O tym już za chwilkę!

Codziennie jadaj banany!

Banany są bardzo wartościowymi owocami i powinno się je spożywać codziennie. Zawierają sporą dawkę cennego dla naszego zdrowia błonnika pokarmowego, a także potasu, który może wspomagać serce i nie tylko. W swoim składzie banan zawiera naturalne cukry, które nadają mu charakterystyczny smak. Owoc ten dostarcza nam ważnych witamin, w tym wit. A (64 IU/100 g), wit. C (8.7 mg/100 g), wit. E (0.10 mg/100 g), wit. K (0.5 µg/100 g), wit. B2 (0.073 mg/100 g), wit. B3 (0.665 mg/100 g), wit. B6 (0.367 mg/100 g) i wit. B9 (20 µg/100 g).

Co oznacza czarny kolor końcówki banana?

Wiele osób zwyczajnie nie przepada za czarną końcówką banana i zawsze się jej pozbywa. Mało kto wie, że czarny kolor tej części owocu to w rzeczywistości oznaka, że z bananem jest raczej wszystko w porządku! Biała i brzydka końcówka banana świadczy o wysokiej zawartości szkodliwych dla naszego zdrowia chemikaliów. A więc, prawda jest taka, że powinniśmy celowo wybierać owoce z czarną końcówką.

Czy powinno się jadać górną końcówkę banana?

Niektórzy są przekonani, że w ciemnej końcówce banana mogą czaić się wszelkie zagrożenia. Czy rzeczywiście jest czego się bać? Banany przybywają do nas z ciepłych krajów, w których jadowite pająki, węże i zagrażające zdrowiu lamblie, to w sumie nie rzadkość. Na dodatek banany są opryskiwane toksyczną chemią, która umożliwia im przetrwanie długich okresów transportu i magazynowania (źródło 1). Zanim zerwany z drzewa banan trafi do naszej kuchni, może minąć wiele ładnych tygodni. Czy zatem zarówno ich ciemna końcówka, jak i pozostałe części banana, mogą być dla nas prawdziwym zagrożeniem?

W rzeczywistości, jeśli owoc starannie obierzemy z nafaszerowanej chemią skórki, a na dodatek po tej czynności umyjemy ręce, to na ogół nie ma się czego obawiać. Nie trzymając czytelnika w dalszym napięciu, sprecyzujemy już teraz, że obawy przed spożyciem ciemnej końcówki banana są zupełnie nieuzasadnione. Wszelkie możliwe zagrożenia nie czają się bowiem w środku owocu, lecz na jego skórce, którą przecież z niego ściągamy.

Przed wyruszeniem w długą drogę, banany są faszerowane groźną chemią!
Przed wyruszeniem w długą drogę, banany są faszerowane groźną chemią!

Dlaczego podejrzewana o wszelkie zło, górna końcówka banana nie jest zagrożeniem? Ponieważ nie zawiera w sobie egzotycznych pająków, zagrażających naszemu zdrowiu bakterii, lamblii, czy jakichkolwiek innych pasożytów, czy też trucizn. To prawda, że pająki lubią przebywać na bananowcach, ale przeważnie nie próbują się przedostawać do wnętrza bananów poprzez ich tajemniczą, ciemną końcówkę – nawet w trakcie długich transportów w kontenerach, gdzie niejeden egzotyczny pająk może przypadkowo trafić.

Okazuje się, że górna końcówka banana jest jego najstarszym elementem. To właśnie z niej powstaje owoc zamiast kwiatu. W kwiatach nie ma groźnych drobnoustrojów, pająków czy pasożytów.

Mimo, że ciemny koniec banana może wyglądać nieco podejrzanie, to jego walory odżywcze i smak nie odbiegają od pozostałych części miąższu owocu. Tak, czy inaczej, zakończenie to nie jest niezdrowe, ani toksyczne. W rzeczywistości każdy, kto usuwa tę końcówkę, na dobrą sprawę niweczy część w pełni dobrego produktu.

Uwaga na skórkę banana! Tu może czaić się zło!

Dajmy sobie spokój z końcówką banana i skupmy się przez chwilę na samej skórce owocu. Dlaczego jest tak ważne, aby owoc starannie z niej obrać, nie dotykając przy tym samego miąższu, a potem przemyć ręce wodą z mydłem? Nie zalecamy tych czynności bez powodu! Skórka banana jest miejscem, w którym może bytować wiele patogenów, w tym, między innymi, bakterie Burkholderia cenocepacia (źródło 2), z którymi styczność może prowadzić do bardzo poważnych konsekwencji zdrowotnych - ciężkie zakażenie dróg oddechowych u osób z obniżoną odpornością, sepsa, zapalenie mięśnia sercowego!

W samym owocu i jego ciemnej końcówce mogą natomiast być obecne bakterie endofityczne (źródło 3) – to bowiem idealne środowisko do ich rozwoju. Jednak, nie ma się czym martwić, ponieważ nie są one groźne ani dla człowieka, ani dla rośliny – wprost przeciwnie, mają na bananowca dobroczynny wpływ.

Jedząc banany można zarazić się giardiozą (źródło 4), ale powodem tego nie jest jego ciemna końcówka, lecz bytujące na samej skórce pierwotniaki, które wywołują tę paskudną chorobę. Z tego względu bardzo istotne jest dokładne mycie owoców przed spożyciem, oraz oczywiście higiena dłoni.

Dla pewności, obrane banany należy dokładnie przemyć pod bieżącą ciepłą wodą. Ta czynność może wydawać się przesadna, ale skutecznie zapobiega zakażeniu się drobnoustrojami chorobotwórczymi bytującymi na skórce owoców. Warto też zachować ostrożność w przypadku bananów, których skórka jest uszkodzona. Przez te nieszczelności, do wnętrza owoców mogą wnikać różnego rodzaju patogeny i pasożyty.

Jeśli masz zwyczaj odcinać końcówkę banana przed obraniem go ze skórki, to lepiej więcej tego nie rób! Dlaczego? Otóż, prawda jest taka, że w ten sposób wraz z ostrzem noża przenosisz do miąższu owocu wszelkie zabrudzenia obecne na jego skórce! Najpierw obierz banana, potem umyj ręce, następnie umyj owoc i odetnij jego końcówkę jeśli sprawia Ci to radość.

Pomimo panującego przekonania, że ciemna końcówka banana powinna być usuwana przed przystąpieniem do spożywania owocu, to nie ma ono wiele wspólnego z rzeczywistym stanem rzeczy. W przeciwieństwie do skórki, w końcówce banana nie ma jakichkolwiek zagrożeń dla zdrowia. Jeśli jednak pozbywanie się tej części owocu daje Ci poczucie bezpieczeństwa, to nie masz czym się martwić - po prostu rób tak dalej, ale nigdy nie zapominaj o zagrożeniach obecnych na samej skórce banana!

Bibliografia:

1 - Natuli - Banany – ile chemii muszą wchłonąć zanim dotrą do Polski;

2 - Wikipedia - Burkholderia cenocepacia;

3 - Documen.site - Obecność endofitóww tkankach roślin a odporność na patogeny korzeniowe;

4 - Medonet - Giardioza (lamblioza).

Spodobał Ci się artykuł? Podziel się nim ze znajomymi!