Pestki dyni niedoceniane przez Polaków! Mało znane właściwości lecznicze pestek dyni
Pestki z dyni to prawdziwa skarbnica prozdrowotnych składników odżywczych. Ich regularne spożywanie może nam nie tylko pomóc w utrzymaniu dobrej kondycji ciała i umysłu, ale również przynieść ulgę w przypadku wielu problemów ze zdrowiem.
Obfitość cennych składników odżywczych
W składzie pestek dyni znajdują się cenne witaminy, takie jak A, B3, B6, C, E, K oraz minerały – cynk, fosfor, magnez, potas, sód, wapń i żelazo. Te nasiona zawierają bardzo dużo białka – bo aż 30 gram na 100 gram produktu, a także sporo błonnika pokarmowego. Obecny w pestkach z dyni magnez świetnie wpływa na układ nerwowy. Niedobór tego pierwiastka w organizmie, sprzyja pojawianiu się stanów depresyjnych, a także lękowych, bólu głowy, migren i przewlekłego uczucia zmęczenia. Czy wiesz, że magnez jest niezbędny do ponad 600 reakcji chemicznych zachodzących w Twoim organizmie? Niektóre z ważnych funkcji tego pierwiastka w ludzkim ciele to:
- stabilizowanie ciśnienia tętniczego;
- zmniejszanie ryzyka chorób serca;
- formowanie i utrzymywanie dobrego stanu kości;
- regulowanie poziomu cukru we krwi.
Nasiona dyni to również świetne źródło potasu, bez którego układ nerwowy nie mógłby prawidłowo funkcjonować. Większe zapotrzebowanie, zarówno na potas, jak i na magnez pojawia się w efekcie wysiłku fizycznego, wyczerpania psychicznego, a także na ogół jesienią, gdy nasza odporność na ogół słabnie. Pestki dyni są bogate w dobroczynnie wpływające na nasze zdrowie karotenoidy oraz inhibitory proteaz, które mogą nas chronić przed wieloma uciążliwymi chorobami cywilizacyjnymi. Naukowcy zaobserwowali, że nałogowi palacze, którzy regularnie spożywają pokarmy bogate w karotenoidy, o wiele rzadziej chorują na raka płuc. Wyniki badań naukowych jednoznacznie wykazują, że dieta bogata w nasiona dyni skutkuje zmniejszonym ryzykiem chorób takich jak rak żołądka, piersi, płuc, prostaty i okrężnicy (źródło 1). Obecność fitosteroli w pestkach dyni, może zapobiegać rozwojowi zmian miażdżycowych w naczyniach krwionośnych. Również nienasycone kwasy tłuszczowe, w które nasiona dyni obfitują, zapobiegają odkładaniu się złogów cholesterolu w tkankach, a tym samym – miażdżycy. Czy pestki dyni to odpowiedni pokarm dla cukrzyków? Otóż indeks glikemiczny tych nasion wynosi zaledwne 25, a naukowcy jednoznacznie potwierdzają ich anty cukrzycowe właściwości. Zawarty w pestkach tokoferol cechuje się działaniem antyhiperglikemicznym oraz przynosi pozytywne efekty terapeutyczne w przypadku samej cukrzycy (źródło 2). Jeśli miewasz problemy ze snem, to pestki dyni są dla Ciebie doskonałym lekarstwem. Oprócz zawartego w nich magnezu, te nasiona są naturalnym źródłem tryptofanu, aminokwasu, który może Ci pomóc w spaniu. Obecny w pestkach cynk może dodatkowo wspomagać konwersję tryptofanu w serotoninę, która następnie zamienia się w melatoninę, hormon, który reguluje Twój sen (źródło 3).
Lepsza potencja i płodność u mężczyzn
Aby mężczyzna mógł cieszyć się potencją i płodnością, powinien zadbać o odpowiednią ilość cynku w diecie (źródło 4). Pestki dyni zawierają bardzo duże ilości tego pierwiastka w jak najbardziej przyswajalnej postaci. Zapotrzebowanie na cynk jest na ogół o wiele większe dla mężczyzn niż dla kobiet, a na dodatek niedobór cynku u panów może skutkować obniżeniem stężenia testosteronu, hipogonadyzmu, zaburzeniami lub zupełną utratą płodności, zmniejszeniem ilości nasienia i plemników oraz obniżeniem ich żywotności! Kolejną ważną kwestią jest to, że cynk zapobiega zapaleniu prostaty oraz jej przerostowi, podobnie jak zwarte w pestkach dyni kwasy omega-3 oraz fitosterole.
Pasożyty przewodu pokarmowego – tak zwane „robaki”
W ludzkim przewodzie pokarmowym bardzo często osiedlają się tak zwane „robaki”. Mogą to być przykładowo tasiemce, czyli robaki płaskie i obleńce, czyli robaki obłe. Pasożyty w układzie pokarmowym zazwyczaj biorą się z braku higieny, choć coraz częściej z mody na spożywanie surowego mięsa i ryb. Pasożyty układu pokarmowego - poza niektórymi wyjątkami - na ogół nie stanowią bezpośredniego zagrożenia dla osób całkowicie zdrowych, gdyż układ immunologiczny skutecznie ogranicza ich aktywność i rozmnażanie, natomiast mogą okazać się bardzo groźne w przypadku osłabionej odporności. Wówczas z dużą łatwością te robale opanowują organizm i wywołują w nim groźne powikłania. O zakażeniu pasożytami układu pokarmowego mogą świadczyć – między innymi – niewyjaśnionego pochodzenia wysypki na całym ciele, biegunki, nudności, wymioty, spadek masy ciała, anemia i rozdrażnienie. Jeśli podejrzewasz, że Twoje ciało zostało opanowane przez pasożyty układu pokarmowego i masz wyraźne objawy takie jak biegunka, bóle brzucha, wymioty i nudności, to nie trać czasu i jak najszybciej udaj się do lekarza, który zleci Ci badania i odpowiednią kurację. Jeśli natomiast nie masz wyraźnych objawów i masz zamiar zastosować kurację zapobiegawczą, to domowe sposoby są w tym przypadku najlepszym rozwiązaniem.
Pestki dyni: domowy sposób na pozbycie się z jelit nieproszonych gości!
W składzie pestek dyni znajduje się tak zwana kukurbitacyna, która poważnie uszkadza układ nerwowy pasożytów przewodu pokarmowego, takich jak tasiemiec, glista i owsiki. Ponadto kukurbitacyna wspomaga usuwanie z organizmu drobnoustrojów pasożytniczych i innych substancji toksycznych.
Aby domowym sposobem pozbyć się pasożytów układu pokarmowego, wystarczy na czczo spożyć 2 łyżki stołowe świeżych pestek dyni. Nasiona należy spożywać na pusty żołądek, gryząc je bardzo dokładnie. Alternatywnie - aby uzyskać jeszcze lepszy efekt - możesz zmieszać 1 szklankę (około 80-120 gramów) wysokiej jakości surowych i organicznych pestek dyni w blenderze z pół szklanki mleka kokosowego i pół szklanki wody. W ciągu godziny napij się dużej szklanki wody, a najlepiej 2-3 szklanki. Po około 2 godzinach powinno się przyjąć środek przeczyszczający. Całą procedurę należy powtórzyć po 2-3 dniach. W przypadku małych dzieci obłuskane, zmiażdżone świeże pestki z dyni można zmiksować z mlekiem ryżowym lub miodem. Zamiast środka przeczyszczającego, po upływie 3 godzin od spożycia nasion, dziecku należy podać 1-2 łyżeczki oleju rycynowego lub – w przypadku dzieci bardzo małych lub problemów z dolegliwościami układu pokarmowego – oleju z oliwek.
Bibliografia: 1 – Science Direct – Antioxidant and lipoxygenase inhibitory activities of pumpkin seed extracts; 2 – US National Library of Medicine – A review on pharmacological activities and utilization technologies of pumpkin; 3 – US National Library of Medicine – Sleep in Elite Athletes and Nutritional Interventions to Enhance Sleep; 4 – US National Library of Medicine – Zinc levels in seminal plasma are associated with sperm quality in fertile and infertile men.