Najnowsze badania: wysoko przetworzona żywność dosłownie zabija
Nie wszystko co znajduje się na półkach sklepów spożywczych sprzyja naszemu zdrowiu. Powszechnie wiadomo, że im krótsza jest droga z pola uprawnego do naszego talerza, tym żywność lepiej wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie. Z wielkim prawdopodobieństwem pojawienie się nowoczesnych technologii w przemyśle spożywczym, umożliwiających nam łatwy dostęp do idealnie zakonserwowanej żywności przyczyniło się do znaczącego spadku liczby przypadków zatruć pokarmowych i nowotworów żołądka
Nie wszystko co znajduje się na półkach sklepów spożywczych sprzyja naszemu zdrowiu. Powszechnie wiadomo, że im krótsza jest droga z pola uprawnego do naszego talerza, tym żywność lepiej wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie.
Z wielkim prawdopodobieństwem pojawienie się nowoczesnych technologii w przemyśle spożywczym, umożliwiających nam łatwy dostęp do idealnie zakonserwowanej żywności przyczyniło się do znaczącego spadku liczby przypadków zatruć pokarmowych i nowotworów żołądka, ale w sztuce przetwarzania pokarmów posunęliśmy się o krok za daleko
Badania, których wyniki opublikowano na łamach prestiżowego periodyku British Medical Journal (BMJ), wykazują, iż codzienne spożywanie wysoko przetworzonych pokarmów może zwiększać ryzyko przedwczesnej śmierci nawet o 60 procent
Liczne analizy, przeprowadzone przez dwa zupełnie niezależne zespoły naukowców wykazały, iż spożywanie wysoko przetworzonej żywności, która w związku z zastosowanymi procedurami przemysłowymi generalnie obfituje w cukier i niezdrowe tłuszcze, znacznie zwiększa ryzyko poważnych chorób serca i udaru mózgu
Podsumowanie Spożywanie wysoko przetworzonych produktów spożywczych wiąże się z podwyższonym ryzykiem utraty zdrowia.
Im więcej tego jesz, tym bardziej ryzykujesz
Naukowcy z Uniwersytetu w Navarra - Hiszpania - badali nawyki żywieniowe i prozdrowotne około 20 tysięcy absolwentów uczelni w przedziale czasowym od 1999 do 2014 r. Ich 15-letnie obserwacje wykazały, że osoby spożywające każdego dnia cztery porcje wysoko przetworzonej żywności były o 62 procent bardziej zagrożone przedwczesną śmiercią, niż ludzie, którzy jedli mniej niż 2 porcje dziennie takiej żywności To niestety jeszcze nie wszystko. Okazało się bowiem, że każda dodatkowa porcja zwiększała ryzyko przedwczesnej śmierci o kolejne 18 procent (źródło 1) Bardzo podobne badanie zostało przeprowadzone przez zespół naukowców z Uniwersytetu w Paryżu. Badacze zgromadzili szczegółowe informacje odnośnie sposobu odżywiania się i stanu zdrowia ponad 105 tysięcy osób. Trwające pięć lat obserwacje dowiodły, że osoby, które przetworzoną żywność spożywały najczęściej, były najbardziej narażone na udar mózgu, atak serca i inne choroby układu sercowo-naczyniowego. Ponadto każda dodatkowe porcja (zwiększenie o 10 procent) wysoko przetworzonego jedzenia przyczyniała się do wzrostu (o 13 procent) ryzyka chorób serca i (o 11 proc.) udaru (źródło 2) Badacze z obu zespołów ubolewają nad faktem, iż wygoda i lekkomyślność wciąż wygrywają ze zdrowiem. Przetworzona żywność sprawia między innymi, że ludzie spożywają ją w nadmiarze, przez co przybierają na wadze i chorują. Lekarze ostrzegają przed spustoszeniami, jakie sieją w naszych organizmach wysoko przetworzone produkty spożywcze (źródło 3)Podsumowanie Dwa niezależnie pracujące zespoły naukowców dowiodły, iż spożywanie przetworzonej żywności wiąże się z bardzo dużym ryzykiem chorób serca i udaru mózgu. Im więcej przetworzonej żywności spożywamy, tym większe staje się ryzyko przedwczesnej śmierci.
Wysoko przetworzone produkty spożywcze
Mianem wysoko przetworzonych produktów spożywczych określane są pokarmy poddawane obróbce przemysłowej i wzbogacane o dodatkowe składniki, takie jak przykładowo sacharoza, syrop glukozowo fruktozowy, sól, tłuszcze trans, syntetyczne witaminy, konserwanty, wzmacniacze smaku, ulepszacze itd. Przykładami przetworzonej żywności mogą być:- popularne płatki śniadaniowe;
- sery;
- paczkowane pieczywo;
- popularne chipsy;
- popularne wafle ryżowe;
- kiełbasy, pasztety;
- dania instant;
- ciastka i herbatniki;
- popularne napoje słodzone.
Podsumowanie Całkowita rezygnacja z przetworzonej żywności może okazać się zbyt trudnym wyzwaniem. Rozsądne wydaje się zachowanie umiaru i włączenie do codziennej diety świeżych i nieprzetworzonych pokarmów.
Bibliografia:1 – British Medicine Journal – Association between consumption of ultra-processed foods and all cause mortality: SUN prospective cohort study;
2 – US National Library of Medicine – Ultra-processed food intake and risk of cardiovascular disease: prospective cohort study (NutriNet-Santé);
3 – Independent – EATING ULTRA-PROCESSED FOOD EVERY DAY COULD INCREASE RISK OF EARLY DEATH BY 60%.Spodobał Ci się artykuł? Podziel się nim ze znajomymi!