Czy kawa chroni przed rakiem? Nowe, zaskakujące stanowisko naukowców!

O wpływie kawy na nasze zdrowie powiedziano już bardzo wiele. Co jakiś czas pojawiają się nowe teorie naukowe, a niektóre z nich są całkowicie sprzeczne z poprzednimi wnioskami. Co ciekawe, w krajach, w których kawa jest nierozłączną częścią dnia większości dorosłych osób, ludzie cieszą się lepszym zdrowiem i przeciętnie żyją dłużej. W Polsce, w 2016 roku wprowadzono kawę do Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej dla osób dorosłych.

Jak kawa wpływa na zdrowie?


Świetnym przykładem kraju, którego mieszkańcom bez codziennej kawy trudno jest się obejść, są Włochy. Włosi są dosłownie uzależnieni od kawy. Z danych statystycznych wynika, że 97% społeczeństwa codziennie sięga po małą czarną. Przeciętna konsumpcja to 4 kawy dziennie, co oznacza, że niektórzy wypijają jej o wiele więcej (źródło 1).

Nierzadko można się spotkać ze stanowiskiem, że kawa szkodzi zdrowiu, ale istnieje też sporo badań naukowych, które niemalże jednoznacznie potwierdzają, że mała czarna chroni nas przed chorobami.

Czy kawa może nas uchronić przed rakiem?



Przeprowadzone przez australijskich naukowców badania wykazują, że kawa zmniejsza ryzyko zachorowania na raka wątroby:

Gdyby wszyscy pili dwie filiżanki kawy dziennie, to byłoby mniej zachorowań


Badacze dowiedli, że codzienne picie dwóch filiżanek kawy zmniejsza ryzyko rozwoju raka wątroby o 38 proc. i śmierci o 46 proc., a w przypadku czterech filiżanek jest to nawet 41 proc. i 71 proc. W jaki sposób uczeni doszli do tak zaskakujących wniosków? Otóż wzięto pod uwagę i skrupulatnie przeanalizowano dane dotyczące zachorowań na raka wątroby i picia kawy – pochodzące z rejestru chorób Global Burden of Disease 2016. Z przeprowadzonych badań wynika, że gdyby wszyscy ludzie na świecie sięgali codziennie po dwie filiżanki kawy, to w 2016 roku byłoby o ok. 450 tys. mniej zgonów z powodu raka wątroby. Te zaskakujące wyniki badań zostały opublikowane w Alimentary Pharmacology and Therapeutics (źródło 2).

Autorzy badań przekonują, że warto zwiększyć codzienną konsumpcję kawy. Okazuje się bowiem, że obecne w niej składniki mogą skutecznie ograniczać ryzyko zachorowania na raka wątroby. Naukowcy jednak zaznaczają, że - aby uzyskać 100% pewności - wyniki analiz wymagają potwierdzenia w badaniach klinicznych.

Kawa to bogactwo cennych dla zdrowia antyoksydantów



W trakcie konferencji "Kawa - wschodząca gwiazda prewencji chorób", która odbyła się w 2018 roku, prof. dr hab. Mirosław Jarosz stwierdził, że kawa cechuje się bardzo silnym potencjałem antyoksydacyjnym (źródło 3). Zawiera ona wiele różnych bioaktywnych związków, chroniących komórki ludzkiego organizmu przed uszkodzeniami. Regularne picie kawy może zatem zapobiegać m.in.: miażdżycy, udarowi, zawałowi serca, nowotworom złośliwym oraz ograniczać ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2.

Zdaniem Prof. Jarosza, kawa posiada naukowo potwierdzone działanie w leczeniu raka jelita grubego. Z danych statystycznych wynika, że chorzy poddawani chemioterapii, którzy spożywali co najmniej cztery filiżanki kawy dziennie, są aż o 52 procent mniej narażeni na ryzyko przedwczesnego zgonu.

Czy każdy rodzaj kawy wpływa w takim sam sposób na nasze zdrowie? Otóż okazuje się, że najbardziej wzmacnia nas kawa zaparzana w jeden szczególny sposób. Podobno, ten sposób parzenia kawy może wydłużać życie!

Kawa owszem, ale z umiarem



Kawa może zatem nie tylko smakować, ale również chronić nas przed paskudnymi chorobami. Jednak, pomimo jej dobroczynnego wpływu na nasze zdrowie, z kawą nie powinniśmy przesadzać! Choć istnieją badania, które dowodzą, że kawa w nadmiarze nie jest szkodliwa, to zdrowy rozsądek podpowiada, że zachowanie umiaru może być najlepszym wyborem.

Jeśli ktoś sięga po 10 filiżanek espresso dziennie, mogą u niego wystąpić nadpobudliwość, przyśpieszona akcja serca, a nawet stany lękowe. We wszystkim zalecana jest rozwaga! Jednak 3-5 filiżanek espresso to przeciętnie dobra dzienna dawka. Owszem, tolerancja kawy to kwestia bardzo indywidualna. W niektórych przypadkach kofeina może być gorzej tolerowana przez organizm. Pojawiają się wówczas dokuczliwe objawy nietolerancji.

Powszechnie dostępna jest również kawa bezkofeinowa, polecana osobom, które z powodów fizjologicznych powinny ograniczyć ilość wypijanej kawy z zawartością kofeiny. Jednak - o czym naprawdę warto wiedzieć - okazuje się, że popularna kawa bezkofeinowa może być bardzo szkodliwa dla zdrowia.

Bibliografia:

1 - Ansa Italia - Italiani 'caffè dipendenti', 97% lo beve;
2 - Oncology News - Calculating the reduction in worldwide deaths from liver cancer if the whole world drank more coffee;
3 - Centrum Dietetyczne Online - Kawa – wschodząca gwiazda prewencji chorób.
Tags