Kawa bezkofeinowa szkodzi zdrowiu

Kawa bezkofeinowa

Jeśli sądzisz, że kawa bezkofeinowa jest zdrowsza od tradycyjnej, to warto abyś dokładnie przeczytał ten artykuł. Producenci bezkofeinowego trunku nie mówią o tym głośno, bo nie mają takiego obowiązku, ale tego typu kawa może nie tylko zawierać niebezpieczne dla zdrowia substancje, lecz sama w sobie może szkodzić zdrowiu, co oczywiście potwierdzają przeprowadzone na ludziach badania naukowe.

Kawa jest drugim najbardziej popularnym napojem na świecie, a pierwszego miejsca nie ustępuje jej herbata. O wpływie kawy na ludzki organizm pisałem kilka lat temu w artykule p.t. Kawa. Tematem niniejszego artykułu są natomiast mało znane kwestie związane z kawą bezkofeinową.

Jeżeli sporadycznie spożywasz kawę pozbawioną kofeiny to nie masz się czym martwić, bo na pewno Ci ona nie zaszkodzi. Jeżeli natomiast konsumujesz ją regularnie, wówczas warto abyś zapoznał się z treścią artykułu i sam podjął odpowiednią decyzję w tej kwestii.

Kofeina

Jak wiadomo, ziarna kawy zawierają kofeinę, alkaloid o działaniu psychoaktywnym i zaliczany do grupy stymulantów.

Jedna porcja kawy może zawierać od 50 do 75mg kofeiny, przy czym poziom stężenia kofeiny w filiżance kawy jest zależny od jej rodzaju, stopnia palenia ziaren, sposobu parzenia i podawania napoju. Dla przykładu odmiana kawy Robusta zawiera przeciętnie dwa razy więcej kofeiny niż Arabica. Ilość kofeiny we włoskim espresso to średnio około 60mg, podczas gdy w szklance parzonej kawy – czyli zmielonej kawy zalanej gorącą wodą - mamy średnio już 90mg kofeiny! Jak widać różnice stężenia kofeiny w tym napoju mogą być naprawdę spore.

Pomimo iż większość osób radzi sobie z nią dobrze, kofeina nie każdemu służy. Osoby bardzo wrażliwe na działanie kofeiny mogą odczuwać dyskomfort nawet po spożyciu około 10mg tej substancji. Z tego właśnie powodu w roku 1905 Ludwig Roselius opracował pierwszą na świecie metodę ekstrahowania kofeiny z ziaren kawy. Roselius używał w tym celu mocno trującego benzenu. Na szczęście metoda ta nie jest już stosowana od dawna.

Bezkofeinowa dwuznacznie

Uważam, że przede wszystkim bardzo ważne jest zrozumienie faktu, że tak zwana kawa bezkofeinowa wcale nie jest całkowicie pozbawiona kofeiny. Porcja bezkofeinowego włoskiego espresso może zawierać od 3 do ponad 15mg czystej kofeiny, natomiast w szklance parzonego trunku może być jej nawet około 13mg!

Szkodliwe dla zdrowia rozpuszczalniki

W celu uzyskania kawy bezkofeinowej, obecnie na całym świece powszechne są co najmniej cztery odmienne metody oczyszczania ziarenek. Niektóre z tych metod stwarzają mniejsze zagrożenie dla konsumenta produktu końcowego, inne natomiast są o wiele mniej bezpieczne. Najbardziej bezpieczne dla zdrowia są metody, w których nie stosowane są rozpuszczalniki, takie jak opatentowana procedura Swiss Water, w której wykorzystuje się tylko i wyłącznie wodę.

W Europie niestety bardzo często stosuje się w tym celu przemysłowe rozpuszczalniki na bazie chlorku metylenu lub octanu metylu, ponieważ przyśpieszają one całą procedurę obniżając koszty.

Prawdę mówiąc nie jest łatwo pozbyć się kofeiny z ziaren kawy, nie naruszając pozostałych cennych składników, które mają ogromny wpływ na smak i aromat napoju.

W jaki sposób rozpuszczalniki usuwają kofeinę z kawy? Otóż rozpuszczalnik krąży przez złoża wilgotnych, zielonych ziaren kawy, częściowo usuwając z nich kofeinę. W kolejnym etapie rozpuszczalnik jest oddzielany od ziaren kawy metodą ewaporyzacji, a ziarna są przemywane wodą w celu usunięcia z nich pozostałości niebezpiecznej dla zdrowia substancji. Proces ten często wykorzystuje przetwarzanie wsadowe - co oznacza, że procedura ta jest wielokrotnie powtarzana, od 8 do 12 razy, aż do uzyskania odpowiedniego efektu. Bardzo często ziarna kawy są moczone w rozpuszczalnikach nawet przez 10 godzin. Pomimo iż tego typu działanie umożliwia usunięcie nawet 97% kofeiny z produktu końcowego, to kilka procent tego alkaloidu zawsze w nim pozostaje, a co najgorsze, do kawy przedostają się śladowe ilości groźnych dla zdrowia rozpuszczalników. Pomimo iż oficjalne urzędy kontroli żywności dopuszczają obecność śladowych ilości tych substancji w bezkofeinowej kawie, to regularne konsumowanie trunku może być przyczyną wielu groźnych chorób.

Chlorek metylenu

Dichlorometan, zwany także chlorkiem metylenu to chlorowa pochodna metanu. Substancja ta działa drażniąco na skórę i oczy, a na dodatek wdychanie jej oparów powoduje narkozę i utratę przytomności. Chlorek metylenu cechuje się przypuszczalnym działaniem rakotwórczym i jest toksyczny dla ludzkiego organizmu, nie tylko w przypadku narażenia na jego działanie poprzez drogi oddechowe, lecz także w efekcie spożycia. Może powodować nieświadomość, kaszel, zmętnienie rogówki, zawroty głowy, nudności, wymioty, senność, odurzenie.

Octan metylu

Octan metylu to wysoce łatwopalna, drażniąca ciecz. Jego opary tworzą mieszaniny wybuchowe z powietrzem. Jest to substancja toksyczna dla ludzkiego organizmu, a jej spożycie grozi uszkodzeniem wątroby i nerek.

Kawa bezkofeinowa szkodzi sercu

Wyniki badań naukowych przeprowadzonych przez American Heart Association jasno dokumentują szkodliwość regularnego spożywania kawy bezkofeinowej. Trwające 3 miesiące eksperymenty wykazały, iż u ochotników, którzy przez ten okres czasu codziennie spożywali bezkofeinowy trunek, zaobserwowano większe stężenie białka ApoB we krwi, co oznacza większe ryzyko wystąpienia chorób serca. Białko ApoB jest ściśle związane z cholesterolem LDL, lecz jego stężenie w surowicy jest o wiele lepszym wskaźnikiem ryzyka niż poziom LDL.

Kawa bezkofeinowa a gęstość kości

Do produkcji bezkofeinowego trunku stosowane są ziarna gatunku Robusta, które cechują się o wiele wyższą kwasowością niż Arabica. Regularne picie kawy bezkofeinowej zaburza równowagę kwasowo-zasadową organizmu przyczyniając się do jego zakwaszenia. W zakwaszonym organizmie powstaje problem z przyswajaniem wapnia, co z kolei negatywnie wpływa na gęstość kości. Ponadto kwaśne środowisko zwiększa ryzyko powstania i rozwoju chorób, takich jak - między innymi - wrzody, stany zapalne dróg moczowych, stany reumatoidalne, grzybica.

Bibliografia

Scientific American - How is caffeine removed to produce decaffeinated coffee?
Positivehealthwellness.com - Negative Effects of Decaf Coffee (All You Need to Know)
Wikipedia – Octan metylu
Wikipedia – Chlorek metylenu