Naukowe odkrycie: orzechy skutecznie zatrzymują raka!

Orzechy zatrzymują raka

Od dawna wiadomo, że wszelkiego rodzaju orzechy bardzo korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Liczne eksperymenty naukowe, przeprowadzone w ostatnich dekadach, wykazały, iż orzechy mogą być skuteczne w hamowaniu rozwoju niektórych nowotworów, lecz - jak dotąd - mechanizmy te nie zostały naukowo udokumentowane. Dziś naukowcy potwierdzają, że orzechy jednoznacznie zatrzymują raka, gdyż badaczom z Uniwersytetu w Jenie definitywnie udało się przeanalizować i udokumentować działanie tego złożonego procesu, co potwierdza jego skuteczność oraz naukową wagę tego niesamowitego odkrycia.

Od dawna wiemy o tym, że – pomimo iż mogą występować pewne różnice w zawartości poszczególnych składników w różnych ich odmianach – generalnie orzechy są cennym źródłem antyoksydantów, nienasyconych kwasów tłuszczowych, białka, błonnika, witamin oraz składników mineralnych (magnez, żelazo, fosfor, potas, wapń, cynk, sód). Regularne spożywanie orzechów wzmacnia układ nerwowy i krążeniowy, wspomaga rozwój i pracę mózgu, zmniejsza ryzyko cukrzycy typu II, chorób serca, udaru mózgu i niektórych nowotworów.

Orzechy zawierają dużą ilość tłuszczów, ale są to przeważnie tłuszcze obfitujące w nienasycone kwasy tłuszczowe o właściwościach przeciwzakrzepowych i obniżające poziom złego cholesterolu we krwi – wyjątek stanowi kokos, który ma dużo nasyconych kwasów tłuszczowych.

Ważne jest jednak, aby kupować orzechy bez niepotrzebnych dodatków, takich jak sól i konserwanty, gdyż mogą one zaszkodzić naszemu zdrowiu. Najzdrowsze są surowe orzechy - prażenie czy pieczenie pozbawia ich znacznej części antyoksydantów oraz innych cennych dla zdrowia właściwości odżywczych. Wyjątkiem są migdały (które są niekiedy błędnie zaliczane do orzechów - pomimo iż są pestkami), gdyż w stanie surowym mogą być bardzo toksyczne.

Przełomowe odkrycie naukowców

Wyniki najnowszych badań, przeprowadzonych przez naukowców z Friedrich-Schiller-Universität – Jena, jasno wykazują, że spożywanie orzechów może mieć zaskakująco pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Naukowcy przebadali pod tym kątem kilka rodzajów orzechów, w tym orzechy makadamia, orzechy laskowe i orzechy włoskie, a także migdały i pistacje. Okazało się, że wszystkie z nich jednoznacznie przyczyniają się do hamowania rozwoju komórek rakowych.

Antynowotworowe orzechy!

Jak twierdzi Dr. Wiebke Schlörmann, niektóre badania już dawno temu potwierdziły, że orzechy mogą stanowić skuteczną ochronę przed rakiem jelita grubego. Badaczom, jak dotąd, nie udało się efektywnie ustalić i udokumentować mechanizmu tego zjawiska. W chwili obecnej, zespół badaczy pod kierunkiem profesora Michael Glei jest w stanie naukowo wyjaśnić każdy szczegół tego zaskakującego mechanizmu. W artykule opublikowanym w specjalistycznym czasopiśmie "Molecular Carcinogenesis" zespół przedstawił wyniki ostatnich badań, które rzucają jasne światło na mechanizmy molekularne tego efektu ochronnego, co daje odkryciu najwyższą wagę naukową.

Orzechy aktywują nasze mechanizmy obronne!

Ciało ludzkie wyposażone jest w złożony system obrony antyoksydacyjnej, który opiera się na endogennych enzymatycznych i nieenzymatycznych przeciwutleniaczach. Te cząsteczki wspólnie przeciwstawiają się wolnym rodnikom, aby zapobiegać ich szkodliwemu oddziaływaniu na kluczowe bio-cząsteczki i ostatecznie na tkanki ciała. Biorąc pod uwagę sposób ich reakcji na ogólną inwazję wolnych rodników, można wyróżnić przeciwutleniacze pierwszej, drugiej, trzeciej, a nawet czwartej linii obrony. Pierwsza linia obrony, która jest podstawowa i całkowicie niezbędna w całej strategii obronnej przeciwutleniaczy organizmu, obejmuje dysmutazę ponadtlenkową (SOD), katalazę (CAT) i peroksydazę glutationową (GPX). Są to przeciwutleniacze, które działają w celu powstrzymania lub zapobiegania tworzeniu się wolnych rodników lub reaktywnych gatunków w komórkach. Efektywnie neutralizują każdą cząsteczkę, która może przekształcić się w wolny rodnik lub dowolny wolny rodnik, który może indukować produkcję innych rodników.

W trakcie przeprowadzonych w Jenie badań in vitro, orzechy zostały sztucznie "strawione" w probówkach, a następnie naukowcy przeanalizowali wpływ otrzymanych produktów ubocznych trawienia na komórki. Badaczom udało się jednoznacznie wykazać, iż aktywność enzymów ochronnych katalazy (CAT) i dysmutazy ponadtlenkowej (GPX) wzrasta w obserwowanych komórkach. Ponadto udowodniono, że otrzymane w ten sposób produkty trawienia indukują tak zwaną zaprogramowaną śmierć komórkową w komórkach nowotworowych.

Dr. Wiebke Schloermann!

Zgodnie z wynikami najnowszego badania orzechy wywierają bardzo pozytywny wpływ na zdrowie, gdyż - między innymi - biorą udział w aktywowaniu naturalnych mechanizmów obronnych organizmu w celu detoksykacji reaktywnych form tlenu. Reaktywne formy tlenu, które są wytwarzane – przykładowo - przez promieniowanie ultrafioletowe, różne chemikalia lub przez pewne metabolity żywności, mogą powodować uszkodzenia w strukturze DNA, które doprowadzają do rozwoju komórek rakowych. Jak wyjaśnia Dr. Schlörmann "Ludzkie ciało jest naturalnie wyposażone w całą serię mechanizmów ochronnych, które sprawiają, że reaktywne formy tlenu są dla nas nieszkodliwe". Dietetycy z Jeny jednoznacznie udowodnili, że te mechanizmy ochronne są efektywnie stymulowane przez orzechy i zawarte w nich substancje.

Bibliografia:

Schlörmann W et al. Chemopreventive potential of in vitro fermented nuts in LT97 colon adenoma and primary epithelial colon cells. Molecular Carcinogenesis. DOI: 10.1002/mc.22606
Alexandria Journal od Medicine - First line defence antioxidants-superoxide dismutase (SOD), catalase (CAT) and glutathione peroxidase (GPX): Their fundamental role in the entire antioxidant defence grid