Patogeny i pestycydy w warzywach i owocach
Masz zwyczaj podjadać niemyte owoce w supermarketach ? Lubisz próbować winogrona czy maliny przed zakupem? Po przeczytaniu tego artykułu zapewne zastanowisz się co najmniej trzy razy zanim to ponownie zrobisz, a już na pewno będziesz zawsze pamiętał o dokładnym myciu warzyw i owoców przed spożyciem. Jak się bowiem okazuje, spożywanie niemytych owoców i warzyw może być przyczyną wielu, nawet bardzo groźnych chorób. Aby temu zapobiec surowe warzywa i owoce powinny być starannie myte. Przetarcie ręką lub szybkie przepłukanie wodą nie są wystarczające. Bąblowica, zakażenie pałeczką Okrężnicy, Glistnica i Listerioza, a także poronienie, bądź uszkodzenie układu nerwowego w skutek regularnego spożywania pestycydów, to tylko niektóre z zagrożeń spożywania niemytych bądź nieodpowiednio mytych owoców i warzyw.
Niebezpieczne choroby
Pierwszym problemem są groźne patogeny, często obecne na świeżych owocach i warzywach. Mogą one stanowić nie tylko zagrożenie dla ludzkiego zdrowia, lecz także dla życia.
Bąblowica
Bąblowica to niebezpieczna choroba, jakiej możemy się nabawić spożywając niemyte owoce leśne, takie jak przykładowo poziomki, borówki czy maliny, ale nie tylko. Źródłem zakażenia są odchody ostatecznych żywicieli Tasiemca Bąblowcowego - jednojamowego (Echinococcus granulosus) lub rzadziej Tasiemca Wielojamowego (Echinococcus multilocularis), w których znajdują się jaja Bąblowca. Owoce leśne często bywają skażane odchodami zarażonych Bąblowicą zwierząt. Jaja tego pasożyta są bardzo odporne na warunki atmosferyczne, a zabija je temperatura powyżej 50 stopni C. Zjedzone przez człowieka jaja tasiemca w przewodzie pokarmowym przekształcają się w postacie larwalne, które przyjmują formy torbieli. Larwy następnie przedostają się do krwi, z którą są roznoszone w całym organizmie. Choroba może przez dość długo nie dawać jakichkolwiek objawów. Jednak po jakimś czasie larwy tasiemca mogą się osadzić w nerkach, płucach, wątrobie czy nawet mózgu. Rosnąca larwa pasożyta może stopniowo niszczyć zaatakowany narząd, a jedynym rozwiązaniem staje się wówczas ryzykowna interwencja chirurgiczna.
Pałeczka okrężnicy
Pałeczka okrężnicy, czyli Escherichia Coli, jest generalnie niegroźną bakterią wchodzącą w skład fizjologicznej flory jelitowej ludzi i zwierząt, jednak niektóre jej szczepy są w stanie wywołać infekcję przewodu pokarmowego, objawiającą się biegunką, zakażeniem układu moczowego lub też zakażeniem opon mózgowo-rdzeniowych. Pokarmowe zakażenie pałeczką okrężnicy E. Coli szerzy się, między innymi, poprzez skażoną żywność. Okres wylęgania może się różnić, w zależności od dawki zakaźnej i wrażliwości zakażonego osobnika. Skażone mogą być produkty spożywcze pochodzenia zwierzęcego, warzywa i owoce. Bakteria kolonizuje żołądek i jelita (Gastroenterocolitis). Przylega do enterocytów i niszczcy ich struktury wewnętrzne, powoduje utratę powierzchni trawiennej i absorbcyjnej, zanik śluzu i przyczynia się do miejscowej reakcji zapalnej. Inwazja bakterii do wnętrza komórki nabłonka jelita grubego i tkanki podśluzowej jest przyczyną powstawania stanu zapalnego i owrzodzeń (Colitis). Zakażenie pałeczką okrężnicy może być niekiedy bardzo groźne, a symptomy są zależne od szczepu bakterii. Mogą występować biegunka, wymioty, gorączka, osłabienie, a także groźniejsze objawy neurologiczne, uszkodzenie nerek, zaprzestanie oddawania moczu, rozpad krwinek czerwonych.
Glistnica
Glistnica to choroba wywołana przez glistę ludzką. Jest to pasożyt, który potrafi osiągnąć nawet 40cm długości! Dorosłe samice tego gatunku żyją w jelicie cienkim swojej ofiary. Potrafią złożyć do 200 tysięcy jaj dziennie, które z kałem żywiciela wydostają się na zewnątrz. Po kilku tygodniach w jajach rozwijają się larwy, które czekają na połknięcie przez kolejnego żywiciela. Larwy glisty ludzkiej przenikają przez ścianę jelita do krwiobiegu, z którego dostają się do różnych narządów, w tym do płuc, ponieważ do dalszego rozwoju jest im niezbędny tlen. Z płuc pasożyty te przechodzą do oskrzeli i wraz ze śluzem wędrują ku górze, dostając się do gardła, skąd są odruchowo połykane, więc lądują w żołądka a następnie w jelitach, gdzie się dalej rozwijają i rozmnażają. Glistnica może powodować różne objawy, w tym podwyższona temperatura ciała, kaszel, duszności, wymioty, biegunka, bóle głowy, napady astmy, bezsenność, a nawet stanowiący zagrożenie życia, całkowity brak drożności jelit.
Listerioza
Listerioza to choroba wywołana Gram-dodatnimi pałeczkami Listeria Monocytogenes, które są bardzo powszechne w środowisku naturalnym. Człowiek zaraża się przeważnie poprzez spożycie skażonej żywności (nabiał, warzywa, owoce). Zakażenie Listeriozą może być bezpośrednią przyczyną poronień u kobiet, niepłodności, nieprawidłowego przebiegu ciąży, powstawania u noworodków wad rozwojowych. Choroba może powodować cały szereg rozmaitych objawów i prowadzić do zagrażającej życiu sepsy.
Groźne pestycydy
Pestycydy, jakimi są spryskiwane warzywa i owoce, mogą stanowić poważne zagrożenie dla ludzkiego zdrowia. Wyniki badań naukowych przeprowadzonych w latach 2007-2014 wykazują jasno, że największe stężenia pestycydów obecne są w zielonych roślinach liściastych, warzywach strączkowych, jabłkach i winogronach. Są to przeważnie trucizny takie jak jak Cypermetryna, Boskalid, Acefat, Ditiokarbaminiany i Iprodion. Pestycydy mogą mieć bardzo negatywny wpływ na rozwój płodu, niemowląt i dzieci. Niektóre z pestycydów przenikają do płodu poprzez krew matki. Często przenikają również do mleka karmiących matek. W wyniku codziennego spożywania pewnych produktów, niektóre pestycydy podlegają biokumulacji w kobiecym pokarmie i w tkance tłuszczowej człowieka. Efektem kontaktu ciężarnych kobiet i dzieci z pestycydami może być podwyższona zachorowalność na białaczkę i inne choroby nowotworowe oraz podwyższone ryzyko poronienia. U osób dorosłych długotrwałe spożywanie pestycydów może prowadzić do chorób nowotworowych i uszkodzenia układu nerwowego. Warto zaznaczyć, iż gotowanie warzyw nie usuwa z nich groźnych pestycydów, ani w żaden sposób nie zmniejsza ich szkodliwości dla ludzkiego zdrowia, więc nawet te warzywa, która mamy zamiar spożyć po uprzednim przegotowaniu, należy starannie umyć.
Jak prawidłowo myć warzywa i owoce aby pozbyć się pestycydów, bakterii i pasożytów?
Jak się okazuje, aby ze świeżych warzyw i owoców pozbyć się nie tylko niebezpiecznych patogenów, lecz także groźnych dla człowieka pestycydów, nie wystarczy ich zwykłe płukanie wodą. W celu skutecznego pozbycia się zarówno patogenów jak i pestycydów, do mycia warzyw i owoców, po ich wstępnych przepłukaniu wodą, można zastosować ocet oraz sodę w dwóch osobnych roztworach. Aby zwalczyć patogeny (E. Coli, Listeria itp.) do litra wody należy wlać pół szklanki octu (winny, jabłkowy lub nawet zwykły) lub 2-3 łyżki kwasku cytrynowego. W tak przygotowanym roztworze o odczynie kwaśnym należy płukać warzywa i owoce przez 2-3 minuty. Następnie, aby pozbyć się pestycydów, należy przygotować roztwór o odczynie alkalicznym. W tym celu do litra wody należy wsypać jedną czubatą łyżkę sody kuchennej i w takim roztworze dobrze jest płukać warzywa i owoce przez 2-3 minuty. Na koniec warzywa i owoce powinny zostać dokładnie spłukane czystą wodą.