Seler wzmacnia organizm, może zapobiegać chorobom, a nawet leczyć!

śr., 17/06/2020 - 21:03
Seler naciowy pochodzi z Eurazji - rośnie dziko w pobliżu wybrzeży morskich. Współczesne odmiany selera pochodzą od dzikiego selera naciowego, znanego jako roślina lecznicza starożytnym mieszkańcom basenu Morza Śródziemnego.

Właściwości prozdrowotne selera były dobrze znane Egipcjanom już kilka tysięcy lat temu. Stosowano go jako środek leczniczy w przypadku reumatyzmu, artretyzmu, bólów neuralgicznych, nadciśnienia tętniczego. Korzystano z selera również wówczas, gdy należało poprawić apetyt, lub wspomóc układ nerwowy.

Seler - Właściwości odżywcze selera - Kalorie


Od czasów Hipokratesa seler stosowano jako środek uspokajający. Paradoksalnie polecano go panom jako afrodyzjak. Wśród Rzymian to warzywo było tak bardzo popularne i doceniane, że wizerunek naci selera występował na bitych monetach wymiennie z wawrzynem.

Seler przeważnie kojarzony jest z niskokalorycznym jadłospisem, ale tak naprawdę powinni go regularnie spożywać wszyscy, a nie tylko te osoby, które pragną zrzucić zbędne kilogramy. Cóż takiego szczególnego tkwi w selerze, poza nijakim smakiem, co sprawia, że warto ku niemu skierować naszą uwagę?

Seler to prawdziwa skarbnica cennych witamin i minerałów



Japończycy, którzy znani są ze specyficznej obsesji na punkcie żywienia i leczenia selerem, doszukali się w nim aż 86 cennych składników, które mogą bardzo pozytywnie wpływać na nasze zdrowie.

Choć mało kto o tym wie, to w selerze znajdziemy dwukrotnie więcej witaminy C niż w cytrusach. W zależności od pory roku i sposobu przechowywania, to niepozorne warzywo może mieć jej nawet do 150 mg w 100 g. Seler dostarcza nam także naturalnej witaminy B kompleks, łącznie z kwasem foliowym i witaminą PP. Bulwa i jasne liście zawierają niewielkie ilości cennego dla zdrowia beta-karotenu, ale już ciemnozielone łodygi naciowej odmiany znakomicie uzupełnią w naszym organizmie jego niedobory. W selerze znajdziemy również witaminę E, zwaną witaminą młodości.

Jeśli chodzi o minerały, to spośród warzyw korzeniowych seler zawiera najwięcej fosforu, spore ilości wapnia, potasu i cynku, a także nieco żelaza i magnezu.

Seler odtruwa, wzmacnia organizm i zapobiega chorobom



Obecnie wiadomo, że seler wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn, pochodzących między innymi z pożywienia. Selerowa dieta jest w stanie skutecznie poprawiać przemianę materii, przyczyniając się do usuwania z organizmu produktów ubocznych metabolizmu, takich jak przykładowo kwas moczowy, który niewydalony zamienia się w kryształki odkładające się w stawach i powodujące skazę moczanową oraz silne bóle. Głównie z tego powodu, regularne spożywanie selera oraz picie soku i esencjonalnego wywaru może przynieść ulgę w przypadku bólu stawów.

Seler poprawia produkcję żółci i zapobiega jej zastojowi w woreczku, co zmniejsza prawdopodobieństwo powstawania kamieni żółciowych. Wspomaga procesy trawienne i zapobiega zaparciom wynikającym z nieodpowiednich nawyków żywieniowych.

Spożywany regularnie, seler reguluje ciśnienie tętnicze, co może znacznie ograniczać ryzyko rozwoju chorób układu krążeniowego, w tym chorób serca, zawałów i udarów. Jak powszechnie wiadomo, nadciśnienie tętnicze może wynikać - między innymi - z niezdrowej diety, codziennych dawek stresu, zaburzeń pracy nerek, nadmiernego obciążenia serca. Tymczasem seler usuwa toksyny z organizmu, wspomaga metabolizm, działa moczopędnie, poprawia pracę nerek i serca oraz koi stargane stresem nerwy.

Seler to samo zdrowie!



Niewielką ilość kalorii dostarcza nam zarówno seler korzeniowy, jak i naciowy. Podczas gdy indeks glikemiczny surowego korzenia selera to 35, w postaci gotowanej tego warzywa jego wartość wynosi już 85. Podobnie jest z selerem naciowym - najlepiej jeść go w formie świeżych sałatek, albo po prostu jako przekąskę.

W rzeczywistości, lista korzyści zdrowotnych wynikających z regularnego sięgania po seler, zarówno jego korzeń, jak i nać, jest bardzo długa:


  • wspomaga przemianę materii;

  • oczyszcza organizm z toksyn;

  • reguluje ciśnienie tętnicze;

  • koi układ nerwowy;

  • usuwa produkty uboczne przemiany materii;

  • działa kojąco na obolałe stawy;

  • eliminuje zaparcia;

  • działa moczopędnie;

  • usprawnia pracę nerek;

  • ułatwia trawienie;

  • wspomaga serce;

  • pomaga trawić tłuszcze.



Seler naciowy, który jest wspaniałym produktem odchudzającym, możemy jeść na surowo, dzięki czemu nie tracimy cennych witamin.
Seler naciowy doskonale nadaje się do sałatek, zup i surówek.

Eliksir młodości – Sok z selera naciowego



Z selera naciowego można sporządzić napój, który doskonale orzeźwia. Powiada się, że szklanka wypitego eliksiru – sok jabłkowy połączony z selerem - daje cudowne efekty:


  • koi nerwy;

  • likwiduje obrzęki;

  • nawilża skórę;

  • oczyszcza organizm;

  • wzmacnia włosy;

  • nadaje aksamitną gładkość cerze;

  • chroni skórę i cały organizm przed nowotworami.



Najczęściej napój wykonuje się z 5-7 łodyg selera oraz 2 jabłek. Po starannym umyciu składników, od selera oddzielamy końcówki, natomiast jabłko obieramy ze skórki. Seler i jabłko kroimy na drobne kawałki i wrzucamy do sokowirówki. Uruchamiamy urządzenie i po chwili sok jest gotowy do picia!