Włoska tarta z serkiem ricotta i dżemem
Dziś proponujemy naszym czytelnikom przepis na smaczną tartę z serkiem ricotta i dżemem. Ciasto można przygotować w bardzo prosty sposób, a po kilku minutach jest ono gotowe do włożenia do piekarnika
Dziś proponujemy przepis na łatwe i bardzo szybkie do przygotowania, a zarazem zdrowe, ciasto typu „tarta” bez dodatku masła, z ricottą i dżemem. Ciasto można bardzo szybko przygotować i w ciągu kilku minut włożyć do piekarnika.
Składniki
Składniki na ciasto: • 2 jajka • 50 g cukru brązowego nierafinowanego • 80 ml oleju rzepakowego • 320 g mąki orkiszowej • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na wypełnienie: • 250 g serka ricotta • 300-350 g Twojego ulubionego dżemuPrzygotowanie
Do miski wrzucamy surowe jajka, dodajemy cukier, olej i proszek do pieczenia. Zaczynamy mieszać, a następnie stopniowo dodajemy mąkę. Masę należy dobrze ugniatać rękami, aż będzie gładka i jednolita. Przygotowujemy arkusz papieru do pieczenia, bierzemy jedną trzecią ciasta i odkładamy na bok. Resztę ciasta rozwałkowujemy na papierze do pieczenia i tworzymy masę o grubości 1 cm, tak aby przykryła blaszkę, w której będziemy piec. Smarujemy formę do pieczenia olejem i przekładamy do niej ciasto. Nadmiar ciasta z formy usuwamy nożem. Teraz na ciasto nakładamy ricottę, starając się ją równo rozprowadzić, a następnie nasz ulubiony dżem. Pozostałe ciasto, które wcześniej odłożyliśmy na bok, rozwałkowujemy na placek o grubości około 0,5 cm i kroimy na paseczki o szerokości około 1cm, tak aby stworzyć z nich charakterystyczną ozdobę tarty. Paski ciasta układamy w kratkę, tak jak jest to widoczne na zdjęciach. Tarta z ricottą i dżemem jest teraz gotowa do włożenia do piekarnika! Nagrzewamy piekarnik do 180 ° C i pieczemy w niej ciasto przez około 40 minut z opcją góra-dół. Gdy tarta jest już gotowa pozwalamy jej spokojnie ostygnąć.Spodobał Ci się artykuł? Podziel się nim ze znajomymi!