Przejdź do treści

Bądź fit: sprawdź, jaką wybrać patelnię, by smażyć bez tłuszczu

Chcąc utrzymać szczupłą sylwetkę, należy zwracać uwagę na to, co ląduje na Twoim talerzu. Oprócz wyboru typu jedzenia, istotny jest też dobór właściwych naczyń, które ułatwią przyrządzenie potrawy w sposób zdrowy i niskokaloryczny. Zobacz, jaka patelnia sprawdzi się znakomicie do przygotowania posiłku bez tłuszczu.
Teaser Media
Image
Smażenie bez tłuszczu - Jaką patelnię wybrać?

Postaw na patelnię z nieprzywierającą powłoką

Tego typu patelnia umożliwia przyrządzanie posiłku praktycznie bez tłuszczu lub z jego minimalną ilością. Powłoka non-stick, bo tak również określa się powłokę nieprzywierającą, pozwala na smażenie w wygodny sposób bez obaw o to, że jedzenie się przypali. W ten sposób uzyskasz potrawę niezwykle smaczną, której smak nie jest zafałszowany przez nadmiar oleju.

Ogromna zaleta patelni nieprzywierających to łatwość ich mycia. Na dnie nie pozostają resztki, dlatego utrzymanie takiego naczynia w czystości nie powinno sprawiać większych trudności.

Smaż na patelni dobrze rozprowadzającej ciepło

Aby cieszyć się daniem fit, istotny jest nie tylko dobór patelni umożliwiającej smażenie bez dodatku tłuszczu, ale też metoda obróbki cieplnej. Na początku należy nagrzać mocno patelnię, a potem istotnie zmniejszyć moc palnika. Patelnie na indukcję, ale też inne typy patelni długo utrzymują ciepło i świetnie je rozprowadzają. Dlatego ograniczenie siły palnika nie sprawi, że automatycznie temperatura naczynia gwałtownie spadnie.

Stosuj patelnie z pokrywkami

Smażenie z pokrywką tak naprawdę przypomina gotowanie. Obecność pokrywy ogranicza też nadmierne parowanie potrawy. Patelnie z pokrywką pozwalają także na duszenie jedzenia, co zwiększa możliwości związane z przygotowaniem różnorodnych posiłków.

Stawiaj na patelnie z bezpiecznego materiału

Pamiętaj, by w trakcie wyboru tzw. fit patelni zwracać uwagę na tworzywo, z którego jest wykonana. Materiał powinien być na tyle zdrowy, by nie zareagował z jedzeniem – nie zmienił jego smaku ani zapachu. Patelnia musi też być odporna na działanie wysokich i niskich temperatur, by umożliwić Ci przyrządzanie różnorodnych posiłków, często obecnych w dietach odchudzających.

Jakie patelnie są bezpieczne? Stawiaj na patelnie granitowe, patelnie emaliowane, stalowe oraz żeliwne. Zwróć też uwagi na lekkość, którą wyróżniają się patelnie aluminiowe. Trzeba jednak uważać, by nie nagrzewać ich do bardzo wysokich temperatur, ponieważ wówczas ulegają odkształceniu.

Pamiętaj, żeby w czasie korzystania z takich patelni, stosować odpowiednie przybory kuchenne do mieszania, które nie uszkodzą powłoki. Co do zasady, zrezygnuj z metalowych akcesoriów. Znajdą one zastosowanie jedynie w przypadku tzw. patelni cygańskiej, odpornej na zarysowania.

Pamiętaj o częstym przewracaniu i mieszaniu jedzenia

Nie wszystkie patelnie na rynku posiadają powłokę nieprzywierającą. Smażenie na takiej patelni też może być zdrowe, ale wymaga nieco więcej wysiłku. Jeżeli sięgasz po patelnię, na której trzeba użyć tłuszczu, postaraj się o to, by potrawa miała z nim minimalny kontakt. W tym celu możesz np. często obracać kawałki mięsa, mieszać co jakiś czas warzywa lub przerzucać za pomocą szczypców inny rodzaj jedzenia. Dzięki temu ograniczysz przenikanie tłuszczu do dania, co sprawi, że – pomimo smażenia z wykorzystaniem np. oleju – danie będzie niskokaloryczne i lekkostrawne.

Dobieraj rodzaj patelni do potrawy

Chcąc uzyskać naprawdę smaczne danie bez korzystania z nadmiernej ilości tłuszczu, dobrze jest smażyć na konkretnym typie patelni dedykowanym do przyrządzenia określonej potrawy. Mniej energii, czasu i oleju zużyjesz, gdy naleśniki będziesz smażyć na patelni z niskimi ściankami, a np. mięso i warzywa na patelni z nieco wyższymi bokami. Zdrowe smażenie to również smażenie komfortowe, które nie zabiera Ci niepotrzebnie czasu.

Dbaj o właściwą konserwację Twojej patelni

Pamiętaj, że nawet najlepsza patelnia nieprzywierająca może zostać zniszczona, gdy będzie nieumiejętnie czyszczona. Zanim użyjesz konkretnego środka do mycia, sprawdź w instrukcji producenta, jakie są szczegółowe zasady konserwacji takiej patelni. Ponadto, chcąc mieć pewność, czy patelnię można myć w zmywarce, sięgnij po jej instrukcję i poszukaj odpowiednich oznaczeń. Mycie naczyń w zmywarce, które się do tego nie nadają, może skutkować ich zniszczeniem.

Spodobał Ci się artykuł? Podziel się nim ze znajomymi!