Bądź fit: sprawdź, jaką wybrać patelnię, by smażyć bez tłuszczu
Postaw na patelnię z nieprzywierającą powłoką
Tego typu patelnia umożliwia przyrządzanie posiłku praktycznie bez tłuszczu lub z jego minimalną ilością. Powłoka non-stick, bo tak również określa się powłokę nieprzywierającą, pozwala na smażenie w wygodny sposób bez obaw o to, że jedzenie się przypali. W ten sposób uzyskasz potrawę niezwykle smaczną, której smak nie jest zafałszowany przez nadmiar oleju.
Ogromna zaleta patelni nieprzywierających to łatwość ich mycia. Na dnie nie pozostają resztki, dlatego utrzymanie takiego naczynia w czystości nie powinno sprawiać większych trudności.
Smaż na patelni dobrze rozprowadzającej ciepło
Aby cieszyć się daniem fit, istotny jest nie tylko dobór patelni umożliwiającej smażenie bez dodatku tłuszczu, ale też metoda obróbki cieplnej. Na początku należy nagrzać mocno patelnię, a potem istotnie zmniejszyć moc palnika. Patelnie na indukcję, ale też inne typy patelni długo utrzymują ciepło i świetnie je rozprowadzają. Dlatego ograniczenie siły palnika nie sprawi, że automatycznie temperatura naczynia gwałtownie spadnie.
Stosuj patelnie z pokrywkami
Smażenie z pokrywką tak naprawdę przypomina gotowanie. Obecność pokrywy ogranicza też nadmierne parowanie potrawy. Patelnie z pokrywką pozwalają także na duszenie jedzenia, co zwiększa możliwości związane z przygotowaniem różnorodnych posiłków.
Stawiaj na patelnie z bezpiecznego materiału
Pamiętaj, by w trakcie wyboru tzw. fit patelni zwracać uwagę na tworzywo, z którego jest wykonana. Materiał powinien być na tyle zdrowy, by nie zareagował z jedzeniem – nie zmienił jego smaku ani zapachu. Patelnia musi też być odporna na działanie wysokich i niskich temperatur, by umożliwić Ci przyrządzanie różnorodnych posiłków, często obecnych w dietach odchudzających.
Jakie patelnie są bezpieczne? Stawiaj na patelnie granitowe, patelnie emaliowane, stalowe oraz żeliwne. Zwróć też uwagi na lekkość, którą wyróżniają się patelnie aluminiowe. Trzeba jednak uważać, by nie nagrzewać ich do bardzo wysokich temperatur, ponieważ wówczas ulegają odkształceniu.
Pamiętaj, żeby w czasie korzystania z takich patelni, stosować odpowiednie przybory kuchenne do mieszania, które nie uszkodzą powłoki. Co do zasady, zrezygnuj z metalowych akcesoriów. Znajdą one zastosowanie jedynie w przypadku tzw. patelni cygańskiej, odpornej na zarysowania.
Pamiętaj o częstym przewracaniu i mieszaniu jedzenia
Nie wszystkie patelnie na rynku posiadają powłokę nieprzywierającą. Smażenie na takiej patelni też może być zdrowe, ale wymaga nieco więcej wysiłku. Jeżeli sięgasz po patelnię, na której trzeba użyć tłuszczu, postaraj się o to, by potrawa miała z nim minimalny kontakt. W tym celu możesz np. często obracać kawałki mięsa, mieszać co jakiś czas warzywa lub przerzucać za pomocą szczypców inny rodzaj jedzenia. Dzięki temu ograniczysz przenikanie tłuszczu do dania, co sprawi, że – pomimo smażenia z wykorzystaniem np. oleju – danie będzie niskokaloryczne i lekkostrawne.
Dobieraj rodzaj patelni do potrawy
Chcąc uzyskać naprawdę smaczne danie bez korzystania z nadmiernej ilości tłuszczu, dobrze jest smażyć na konkretnym typie patelni dedykowanym do przyrządzenia określonej potrawy. Mniej energii, czasu i oleju zużyjesz, gdy naleśniki będziesz smażyć na patelni z niskimi ściankami, a np. mięso i warzywa na patelni z nieco wyższymi bokami. Zdrowe smażenie to również smażenie komfortowe, które nie zabiera Ci niepotrzebnie czasu.
Dbaj o właściwą konserwację Twojej patelni
Pamiętaj, że nawet najlepsza patelnia nieprzywierająca może zostać zniszczona, gdy będzie nieumiejętnie czyszczona. Zanim użyjesz konkretnego środka do mycia, sprawdź w instrukcji producenta, jakie są szczegółowe zasady konserwacji takiej patelni. Ponadto, chcąc mieć pewność, czy patelnię można myć w zmywarce, sięgnij po jej instrukcję i poszukaj odpowiednich oznaczeń. Mycie naczyń w zmywarce, które się do tego nie nadają, może skutkować ich zniszczeniem.