Co jeść na powiększenie biustu?
Prawdopodobnie każdej kobiecie zależy na atrakcyjnym wyglądzie własnego biustu. Niektóre panie decydują się z tego powodu na kosztowne, a niekiedy ryzykowne operacje plastyczne. Wielkość kobiecych piersi jest zależna od kilku czynników, takich jak uwarunkowania genetyczne, wiek, gospodarka hormonalna, waga oraz codzienna dieta, której rola jest w tym przypadku o wiele większa, niż powszechnie się uważa.
Rozmiar kobiecego biustu zależy w bardzo dużej mierze od stężenia i proporcji zachodzących w organizmie pomiędzy następującymi hormonami:
- Estrogen;
- Progesteron;
- Prolaktyna;
- Hormon wzrostu.
Poziomy tych hormonów powinny być odpowiednio zrównoważone, aby piersi mogły właściwie rosnąć i rozwijać się. Jeśli proporcje pomiędzy stężeniami hormonów lub ich poszczególne wartości zostaną zaburzone, rozmiar i kształt biustu mogą stać się nie do końca satysfakcjonujące.
Co jeść na powiększenie biustu?
Czy odpowiednio dopasowany plan żywieniowy rzeczywiście może wpływać na rozmiar kobiecych piersi? Pomimo, iż obecnie lubimy wszelkie przypuszczenia i teorie potwierdzać badaniami naukowymi, to jak dotąd nie przeprowadzono w tym kierunku jakichkolwiek eksperymentów. Nie oznacza to jednak, że dieta nie ma wpływu na rozmiar biustu! Nie przeprowadzono żadnych badań, które potwierdzałyby wpływ diety na rozmiar biustu, ponieważ koncerny farmaceutyczne, które na ogół finansują te ekstremalnie kosztowne przedsięwzięcia, niczego by na takich dowodach nie zyskały. Skąd zatem wiemy, że sposób odżywiania się może wpływać na rozmiar biustu? Otóż wynika to nie tylko i wyłącznie z doświadczenia wielu pań, które zdecydowały się w ten właśnie sposób poprawić wygląd własnych piersi, ale również z naukowo potwierdzonego faktu, że wielkość kobiecych piersi jest częściowo zależna od ilości wytwarzanego przez organizm estrogenu. Co jeść na powiększenie biustu? Żywność, na której skupimy się w tym artykule, jest bogata – między innymi – w estrogeny, a dokładniej to ujmując, w tak zwane fitoestrogeny, czyli estrogeny roślinne i inne związki, które naśladują hormony stymulujące wzrost piersi. Pamiętaj jednak, aby zachować równowagę i nie przesadzać z ilością spożywanych produktów bogatych w fitoestrogeny, gdyż zbyt wysoki poziom estrogenu w organizmie może zwiększać ryzyko zachorowania na raka piersi! Z drugiej jednak strony są dowody naukowe na to, że fitoestrogeny obniżają ryzyko zachorowania na hormonozależne nowotwory, takie do jakich należy rak piersi. Jeśli większy rozmiar piersi ma dla Ciebie duże znaczenie i zdecydujesz się na dietę bogatą w fitoestrogeny, to preferuj tak zwane lignany (do nich przejdziemy za chwilkę), które zdaniem badaczy chronią właśnie przed rakiem piersi! Regularnie sprawdzaj swoje piersi pod kątem obecności podejrzanych guzków! Pamiętaj, że Twoje zdrowie jest Twoim najcenniejszym dobytkiem!
Owoce morza
W owocach morza występuje m.in. mangan, którego jednym z licznych zadań jest wspieranie wzrostu tkanek wchodzących w skład kobiecych piersi. Jeśli zależy Ci na powiększeniu rozmiarów biustu, wówczas naprawdę warto abyś swoja codzienną dietę wzbogaciła o owoce morza, takie jak krewetki, małże oraz ostrygi.
Lucerna i szpinak
Lucerna i szpinak to produkty bogate m.in w cenne dla naszego zdrowia antyoksydanty, żelazo oraz wapń. Mają one ogromne znaczenie dla wzrostu piersi u kobiet oraz bardzo pozytywnie wpływają na ogólny stan naszego zdrowia. Regularne spożywanie tych produktów może mieć wyraźny wpływ na powiększanie biustu.
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe
Twoje piersi składają się głównie z nabłonka i z tkanki tłuszczowej. Jeśli masz zamiar stymulować produkcję większej ilości komórek tłuszczowych, powinnaś spożywać tłuszcz, który jest dla Ciebie najbardziej dobroczynny. Teoretycznie, tłuszcze jednonienasycone mogą usprawnić Twoją przemianę materii, jednocześnie stymulując wzrost tkanki tłuszczowej piersi. Aby powiększyć biust, koniecznie włącz do swojej codziennej diety więcej produktów takich jak:
- Oliwki - można dodawać je do sałatek;
- Oliwa z oliwek;
- Orzechy laskowe - można zjadać je w formie przekąski, dodawać do sałatek lub koktajli;
- Pistacje;
- Migdały;
- Orzeszki ziemne;
- Awokado - w diecie może posłużyć nam do smarowania pieczywa, jako dodatek do sałatek, czy pasta do pieczywa;
- Olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia;
- Żółtko jaj.
Lignany – silne fitoestrogeny
Lignany to związki roślinne, strukturalnie bardzo przypominające ludzki estrogen. Są one jednymi z trzech klas fitoestrogenów – inne klasy to stilbeny i obszerna rodzina flawonoidów. Podobieństwo lignanów do naszych hormonów przejawia się dopiero po ich przedostaniu się do przewodu pokarmowego, w którym pod wpływem flory bakteryjnej zachodzą ważne przemiany biochemiczne tych związków. Lignany mogą regulować gospodarkę hormonalną i posiadają wiele cennych właściwości prozdrowotnych. Istnieją badania naukowe potwierdzające, że związki te mogą zmniejszać ryzyko zachorowania na raka piersi (źródło 1). Największe stężenia lignanów znajdują się w siemieniu lnianym i jego przetworach. Drugim ich największym źródłem jest sezam. Bogate w lignany są soja i inne rośliny strączkowe, a również żyto, kiełki, orzechy i czerwone wino. Pełne ziarna oraz produkty zbożowe z pełnego ziarna są o wiele bogatsze w lignany od produktów zbożowych uzyskanych z białej mąki wytwarzanej z ziarna pozbawionego zewnętrznej okrywy.
Jeśli zależy Ci na dużym i pięknym biuście, powinnaś spożywać jak najwięcej produktów spożywczych, w których obficie występuję lignany. Przykładowe pokarmy bogate w lignany:
- Siemię lniane;
- Sezam;
- Hummus;
- Czosnek;
- Suszone morele;
- Suszone daktyle;
- Soja;
- Pestki słonecznika;
- Orzeszki pistacjowe;
- Suszone śliwki;
- Chleb żytni;
- Oliwa z oliwek extra vergine;
- Kiełki fasoli Mung;
- Kabaczek;
- Migdały;
- Orzechy nerkowca;
- Jarmuż;
- Brokuły.
Warzywa
Jarmuż, brokuły, brukselka, kapusta i kalafior to niektóre z warzyw zawierających lignany, ten sam rodzaj związku chemicznego, który obecny jest obficie w omawianych wcześniej produktach spożywczych. Chociaż te zielone warzywa liściaste mogą nie zawierać wystarczającej ilości tego rodzaju fitoestrogenu, aby znacząco wpłynąć na powiększenie Twojego biustu, to jednak dobrze wiadomo, że w pewnym stopniu utrudniają one w organizmie produkcję testosteronu, jednego z winowajców mniejszego biustu. Dodatkowo, wysoka zawartość przeciwutleniaczy i witamin w warzywach wspomaga regenerację skóry i chroni przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki. To świetny sposób na to, aby Twoje piersi wyglądały jeszcze lepiej!
Prolaktyna
Badania naukowe na zwierzętach jednoznacznie potwierdzają związek pomiędzy stężeniem prolaktyny w organizmie, a rozmiarem piersi. W jaki sposób zwiększyć poziom tego hormonu w sposób naturalny i nieszkodliwy dla zdrowia? Otóż, można to osiągnąć poprzez spożywanie specyficznych produktów. Jęczmień jest prawdziwą skarbnicą beta-glukanu, polisacharydu, który, jak wykazano naukowo, znacząco podnosi stężenie prolaktyny u ludzi (źródło 2). Kolejny produkt spożywczy bogaty w beta-glukan to owies. Oprócz jęczmienia i owsa, pełnoziarnisty i brązowy ryż są również bogate w beta-glukan, ale zostały rutynowo pominięte w badaniach nad pokarmami laktogenicznymi, ponieważ są one oczywistymi podstawowymi i bardzo popularnymi produktami spożywczymi.
Bibliografia: 1 – US National Library od Medicine The Effect of Flaxseed in Breast Cancer: A Literature Review; 2 – Research Gate – The effect of β-glucan on prolactin secretion in GH3/B6 cells.