Napój owsiany – dlaczego warto spożywać napoje roślinne?

Każdego roku coraz więcej osób rezygnuje z mleka z powodów zdrowotnych albo przechodzi na dietę wegańską. Zarówno jedni, jak i drudzy zastępują ten napój roślinnymi alternatywami, takimi jak tzw. mleko owsiane.
Napoje roślinne
Kto powinien spożywać napoje roślinne?

Napój owsiany czy mleko owsiane?

Istnieje dzisiaj mały kłopot z nazewnictwem. Początkowo, kiedy w Europie zaczęły pojawiać się roślinne zamienniki mleka, określane je po prostu jako mleko roślinne, mleko owsiane, mleko migdałowe, mleko kokosowe, mleko sojowe itd. Takie określenia znajdowały się również na opakowaniach tych produktów. Jednak jakiś czas temu Unia Europejska wprowadziła przepis mówiąc o tym, że wyraz „mleko” jest wyłącznie zarezerwowany dla produktów pochodzenia zwierzęcego, czyli dla mleka krowiego, owczego czy koziego. W świetle prawa zamienniki w przestrzeni publicznej oraz na opakowaniach muszą być określane jako napój roślinny, np. napój owsiany, napój migdałowy, napój kokosowy, napój sojowy. Wyrażenie „mleko migdałowe” jest jednak nadal stosowane, ale tylko potocznie.

Kto powinien spożywać owsiane mleko?

Napoje roślinne (https://organic24.pl/category/produkty-roslinne-napoje-roslinne) powstały z myślą o tych osobach, które z jakichś powodów muszą lub chcą zrezygnować z nabiału. Przyczyną rezygnacji z mleka krowiego jest zwykle nietolerancja laktozy, alergia czy nadwrażliwość na produkty z nabiałem. Co ciekawe, wiele osób wybiera zamienniki mleka z powodu swoich przekonań lub przejścia na dietę wegańską. Napój roślinny sprawdza się świetnie w przypadku śniadań – można go dodawać do owsianki, naleśników, płatków, deserów, ciast ciasteczek, kremów i nie tylko. Takie napoje z powodzeniem mogą zastąpić mleko w każdym przepisie. Co ciekawe, w Polsce bardzo dużo osób cierpi z powodu nietolerancji laktozy – według statystyk to nawet 20-40% osób dorosłych i nawet 70% ludzi na świecie ma różne problemy związane z trawieniem laktozy. Z tego powodu lepiej sięgać po napój roślinny, który naturalnie nie posiada laktozy. Warto zauważyć, że specjaliści zalecają sięgać szczególnie po mleko owsiane BIO – czyli produkty ekologiczne.

Napój owsiany BIO – właściwości odżywcze

Mleko owsiane BIO ma mnóstwo zalet – jest przede wszystkim bardzo bogate w sterole roślinne, skutecznie zapobiega powstawaniu zmian miażdżycowych. Mleko roślinne z owsa zawiera także dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych, które mają pozytywny wpływ na serce oraz naczynia krwionośne, dzięki temu spożywanie takich napojów jak mleko owsiane BIO zapobiega wielu chorobom. Ponadto owies jest bogaty w cenny błonnik, który ułatwia trawienie.

Jaki wpływ na zdrowie mają napoje roślinne z owsa?

Napój owsiany BIO (który można znaleźć w sklepie https://organic24.pl/category/napoje-roslinne-mleko-owsiane) ma świetny wpływ na zdrowie człowieka. Mleko roślinne z owsa pomaga w przypadku zaparć, ułatwia chudnięcie, wspomaga działanie układu odpornościowego, obniża poziom cukru we krwi. Napój owsiany BIO zaleca się także spożywać, aby zapobiegać chorobom nowotworowym. Jest też znakomitym wyborem dla wegan, wegetarian i osób, które mają alergię lub nie tolerują laktozy.

Spodobał Ci się artykuł? Podziel się nim ze znajomymi!