Naukowe odkrycie: orzechy skutecznie zatrzymują raka!
Od dawna wiadomo, że wszelkiego rodzaju orzechy bardzo korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Liczne eksperymenty naukowe, przeprowadzone w ostatnich dekadach, wykazały, iż orzechy mogą być skutecznie w hamowaniu rozwoju niektórych nowotworów
Od dawna wiemy o tym, że – pomimo iż mogą występować pewne różnice w zawartości poszczególnych składników w różnych ich odmianach – generalnie orzechy są cennym źródłem antyoksydantów, nienasyconych kwasów tłuszczowych, białka, błonnika, witamin oraz składników mineralnych (magnez, żelazo, fosfor, potas, wapń, cynk, sód). Regularne spożywanie orzechów wzmacnia układ nerwowy i krążeniowy, wspomaga rozwój i pracę mózgu, zmniejsza ryzyko cukrzycy typu II, chorób serca, udaru mózgu i niektórych nowotworów.
Orzechy zawierają dużą ilość tłuszczów, ale są to przeważnie tłuszcze obfitujące w nienasycone kwasy tłuszczowe o właściwościach przeciwzakrzepowych i obniżające poziom złego cholesterolu we krwi – wyjątek stanowi kokos, który ma dużo nasyconych kwasów tłuszczowych.
Ważne jest jednak, aby kupować orzechy bez niepotrzebnych dodatków, takich jak sól i konserwanty, gdyż mogą one zaszkodzić naszemu zdrowiu. Najzdrowsze są surowe orzechy - prażenie czy pieczenie pozbawia ich znacznej części antyoksydantów oraz innych cennych dla zdrowia właściwości odżywczych. Wyjątkiem są migdały (które są niekiedy błędnie zaliczane do orzechów - pomimo iż są pestkami), gdyż w stanie surowym mogą być bardzo toksyczne.![Antynowotworowe orzechy!]()
Jak twierdzi Dr. Wiebke Schlörmann, niektóre badania już dawno temu potwierdziły, że orzechy mogą stanowić skuteczną ochronę przed rakiem jelita grubego. Badaczom, jak dotąd, nie udało się efektywnie ustalić i udokumentować mechanizmu tego zjawiska. W chwili obecnej, zespół badaczy pod kierunkiem profesora Michael Glei jest w stanie naukowo wyjaśnić każdy szczegół tego zaskakującego mechanizmu. W artykule opublikowanym w specjalistycznym czasopiśmie "Molecular Carcinogenesis" zespół przedstawił wyniki ostatnich badań, które rzucają jasne światło na mechanizmy molekularne tego efektu ochronnego, co daje odkryciu najwyższą wagę naukową.![Dr. Wiebke Schloermann!]()
Zgodnie z wynikami najnowszego badania orzechy wywierają bardzo pozytywny wpływ na zdrowie, gdyż - między innymi - biorą udział w aktywowaniu naturalnych mechanizmów obronnych organizmu w celu detoksykacji reaktywnych form tlenu. Reaktywne formy tlenu, które są wytwarzane – przykładowo - przez promieniowanie ultrafioletowe, różne chemikalia lub przez pewne metabolity żywności, mogą powodować uszkodzenia w strukturze DNA, które doprowadzają do rozwoju komórek rakowych. Jak wyjaśnia Dr. Schlörmann "Ludzkie ciało jest naturalnie wyposażone w całą serię mechanizmów ochronnych, które sprawiają, że reaktywne formy tlenu są dla nas nieszkodliwe". Dietetycy z Jeny jednoznacznie udowodnili, że te mechanizmy ochronne są efektywnie stymulowane przez orzechy i zawarte w nich substancje.Bibliografia:Schlörmann W et al. Chemopreventive potential of in vitro fermented nuts in LT97 colon adenoma and primary epithelial colon cells. Molecular Carcinogenesis. DOI: 10.1002/mc.22606
Alexandria Journal od Medicine - First line defence antioxidants-superoxide dismutase (SOD), catalase (CAT) and glutathione peroxidase (GPX): Their fundamental role in the entire antioxidant defence grid
Przełomowe odkrycie naukowców
Wyniki najnowszych badań, przeprowadzonych przez naukowców z Friedrich-Schiller-Universität – Jena, jasno wykazują, że spożywanie orzechów może mieć zaskakująco pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Naukowcy przebadali pod tym kątem kilka rodzajów orzechów, w tym orzechy makadamia, orzechy laskowe i orzechy włoskie, a także migdały i pistacje. Okazało się, że wszystkie z nich jednoznacznie przyczyniają się do hamowania rozwoju komórek rakowych.
Orzechy aktywują nasze mechanizmy obronne!
Ciało ludzkie wyposażone jest w złożony system obrony antyoksydacyjnej, który opiera się na endogennych enzymatycznych i nieenzymatycznych przeciwutleniaczach. Te cząsteczki wspólnie przeciwstawiają się wolnym rodnikom, aby zapobiegać ich szkodliwemu oddziaływaniu na kluczowe bio-cząsteczki i ostatecznie na tkanki ciała. Biorąc pod uwagę sposób ich reakcji na ogólną inwazję wolnych rodników, można wyróżnić przeciwutleniacze pierwszej, drugiej, trzeciej, a nawet czwartej linii obrony. Pierwsza linia obrony, która jest podstawowa i całkowicie niezbędna w całej strategii obronnej przeciwutleniaczy organizmu, obejmuje dysmutazę ponadtlenkową (SOD), katalazę (CAT) i peroksydazę glutationową (GPX). Są to przeciwutleniacze, które działają w celu powstrzymania lub zapobiegania tworzeniu się wolnych rodników lub reaktywnych gatunków w komórkach. Efektywnie neutralizują każdą cząsteczkę, która może przekształcić się w wolny rodnik lub dowolny wolny rodnik, który może indukować produkcję innych rodników. W trakcie przeprowadzonych w Jenie badań in vitro, orzechy zostały sztucznie "strawione" w probówkach, a następnie naukowcy przeanalizowali wpływ otrzymanych produktów ubocznych trawienia na komórki. Badaczom udało się jednoznacznie wykazać, iż aktywność enzymów ochronnych katalazy (CAT) i dysmutazy ponadtlenkowej (GPX) wzrasta w obserwowanych komórkach. Ponadto udowodniono, że otrzymane w ten sposób produkty trawienia indukują tak zwaną zaprogramowaną śmierć komórkową w komórkach nowotworowych.