Przejdź do treści

Pieczywo bezglutenowe, czyli jak jeść smacznie i zdrowo!

Obecnie na rynku można znaleźć różne, urozmaicone pieczywo, chleby bezglutenowe oraz inne produkty bez glutenu z dodatkiem np. skrobi pszennej. Wiele osób uważa, że żywność bez zawartości glutenu smakuje gorzej lub nawet wcale nie ma smaku, co oczywiście jest tylko mitem. Żywność bez glutenu jest równie smaczna jak ta, która zawiera ten składnik, a niektórzy twierdzą, że nawet smaczniejsza, co zachęcamy do wypróbowania na własnych kubkach smakowych
Teaser Media
Image
Pieczywo bezglutenowe

Ogólnie dostępna żywność jest coraz bardziej przetworzona i szkodliwa dla organizmu. Coraz więcej osób na świecie cierpi na różne alergie pokarmowe i skórne. Negatywne skutki spożywania przetworzonych pokarmów to także złe samopoczucie, ociężałość, brak energii oraz dolegliwości żołądkowe.

Spora ilość osób, które wykonały badania na tolerancję glutenu, przechodzi na dietę bezglutenową aby poczuć się lepiej. Oczywiście pamiętajmy, że nie każdy może mieć nietolerancje glutenu lub być chorym na celiakie. Osoby, które mogą spożywać gluten, nie muszą stosować specjalnej diety, ale zalecamy sprawdzić, czy przypadkiem nie wpłynie ona pozytywnie na samopoczucie - nietolerancja glutenu może nie być jeszcze rozpoznana i stanowić przyczynę różnych, przykrych dolegliwości. Z tego powodu tak duże znaczenie ma przeprowadzenie badania na tolerancję glutenu.

Obecnie na rynku można znaleźć różne, urozmaicone pieczywo, chleby bezglutenowe oraz inne produkty bez glutenu z dodatkiem np. skrobi pszennej. Wiele osób uważa, że żywność bez zawartości glutenu smakuje gorzej lub nawet wcale nie ma smaku, co oczywiście jest tylko mitem. Żywność bez glutenu jest równie smaczna jak ta, która zawiera ten składnik, a niektórzy twierdzą, że nawet smaczniejsza, co zachęcamy do wypróbowania na własnych kubkach smakowych.

Pieczywo bezglutenowe
Pieczywo bezglutenowe

Właściwości zdrowotne pieczywa bezglutenowego

Pieczywo bezglutenowe to bardzo smaczny i zdrowy zamiennik tradycyjnego pieczywa. Nie bójmy się skrobi pszennej znajdującej się w składzie - ze względu na sposób ekstrakcji, skrobia pszenna (często dodatkowo oznaczana jako bezglutenowa) nie zawiera glutenu. Opakowania pieczywa bezglutenowego oznaczane są certyfikatem przekreślonego kłosa. Zapewnia to osoby będące na diecie bezglutenowej o tym, że produkt jest dla nich bezpieczny.

Chleby bezglutenowe posiadają wiele cennych wartości odżywczych. W ich skład często wchodzi mąka kukurydziana, mąka z amarantusa, mąka gryczana, czy też mąka z soczewicy. Chleb bezglutenowy występuje również w wersji z pestkami słonecznika, dyni czy orzechami.

Produkty bezglutenowe posiadają dużą ilość błonnika, dzięki czemu są zdrowe dla całego przewodu pokarmowego. Błonnik ma właściwości oczyszczające i detoksykujące. W szczególności doceniają go osoby mające problemy gastryczne i oczywiście te, które są na diecie bezglutenowej.

Pieczywo bezglutenowe zawiera zdrowe oleje i tłuszcze. Z pieczywem bezglutenowym można zrobić przepyszne i zdrowe kanapki dla całej rodziny. Pieczywo można również użyć do ciepłych zapiekanych tostów bezglutenowych, a także na grilla. Bezglutenowy zamiennik tradycyjnego chleba do złudzenia przypomina pszenne pieczywo, dlatego Twoje dziecko na pewno nie poczuje różnicy w jego smaku. Oprócz samego pieczywa, w bogatej ofercie produktów bezglutenowych znaleźć można również inne produkty bezglutenowe, takie jak ciastka, bułki, mąki i inne. Wszystkie certyfikowane i bezpieczne dla Twojego zdrowia, a także przepyszne. Zorientuj się, gdzie jest najbliższy Twojego miejsca zamieszkania lub pracy sklep bezglutenowy - może to odmienić Twoje samopoczucie i zdrowie!

Spodobał Ci się artykuł? Podziel się nim ze znajomymi!