Przejdź do treści

5 powodów, dla których warto pić świeże soki

Z pewnością większość z nas choć raz w życiu widziała piramidę żywienia i zdaje sobie sprawę, że podstawą zdrowego odżywiania są warzywa i owoce. Są one głównym źródłem węglowodanów, które razem z białkiem i tłuszczem napędzają organizm do działania
Teaser Media
Image
Świeżo wyciskane soki

Z pewnością większość z nas choć raz w życiu widziała piramidę żywienia i zdaje sobie sprawę, że podstawą zdrowego odżywiania są warzywa i owoce. Są one głównym źródłem węglowodanów, które razem z białkiem i tłuszczem napędzają organizm do działania.

Dietetycy zalecają 5 porcji warzyw i owoców dziennie. Jak te porcje wyglądają w rzeczywistości? Jedna porcja to np. średniej wielkości jabłko, bądź duża marchewka, miska zupy warzywnej, mały kalafior. Czy jednak codziennie dbamy o to, by w naszym jadłospisie znalazła się odpowiednia ilość tych składników i czy są one dostarczane do naszego organizmu w odpowiedni sposób? Pamiętajmy, że obróbka termiczna, pieczenie, gotowanie, smażenie, przyczynia się do pozbawiania warzyw i owoców wartości odżywczych. Jednym ze sposobów na to, by spożywać warzywa i owoce i jednocześnie wyciągnąć z nich jak najwięcej korzyści dla swojego zdrowia, jest codzienne picie świeżych soków. Świeże, koniecznie domowe soki, to mnóstwo korzyści zdrowotnych dla organizmu. Świeży sok zawiera enzymy, witaminy i minerały, które są łatwo przyswajalne i szybko się wchłaniają do organizmu. Picie szklanki dziennie, soku z najzdrowszych warzywnych i owocowych składników, poprawi nasze zdrowie, doda nam energii, odtruje ciało i przyspieszy regenerację organizmu.

Podsumowanie Jednym ze sposobów na dostarczanie do organizmu łatwo przyswajalnych witamin i minerałów jest codzienne picie świeżo wyciskanych soków z owoców i warzyw.

Świeżo wyciskane soki - Szybkie oczyszczanie i regeneracja organizmu

Picie świeżo wyciskanych soków jest jednym z najlepszych sposobów detoksykacji organizmu i do tego jednym z najszybszych. Są ludzie, którzy twierdzą, że dzięki świeżo wyciskanym sokom można nawet wyleczyć niektóre choroby. Do dziś bardzo popularna jest terapia antynowotworowa oparta w dużej mierze na świeżych sokach, którą opracował prawie 80 lat temu Max Gerson. Gerson był niemieckim lekarzem i naukowcem. Poprzez rygorystyczny program żywieniowy leczył swoich pacjentów cierpiących na nowotwory i inne choroby. Gerson szczególnie polecał codzienne picie świeżo wyciśniętych soków by oczyścić nerki i dostarczyć do organizmu jak największą dawkę potrzebnych nam substancji. Choć American Cancer Society neguje skuteczność terapii doktora Gersona, istnieją wyniki badań, które potwierdzają jej rzeczywiste działanie (źródło).

Podsumowanie Picie świeżo wyciskanych soków wspomaga detoksykację organizmu i usprawnia działanie układu odpornościowego.

Świeżo wyciskane soki - Wspomaganie odchudzania

Soki warzywne, owocowe i mieszane są doskonałą alternatywą dla niezdrowych przekąsek. Cukrowy głód jest najczęściej wynikiem niedoborów składników odżywczych. Słodką przekąskę z powodzeniem możemy zastąpić np. sokiem buraczano-marchewkowym. Ma on słodki smak, a do tego stanowi witaminową bombę.

Świeże soki dodają nam energii i zapełniają żołądek, dzięki czemu dłużej czujemy się syci. Organizm jest doskonale odżywiony i lepiej trawi. Ponadto soki owocowe i warzywne odtruwają organizm i naturalnie wypłukują toksyny z organizmu, co ułatwia utratę wagi.

Podsumowanie Regularne picie świeżych, wyciskanych soków, skutecznie wspomaga osiągnięcie i utrzymanie idealnej masy ciała.

Świeżo wyciskane soki - Lepsze wchłanianie witamin i minerałów

Gdybyśmy spróbowali zjeść każde warzywo, czy owoc z prostego przepisu na sok, lub smoothie, zajęłoby nam to sporo czasu, a sam proces trawienia trwałby nawet kilkanaście godzin. Oczywiście w zależności od tego, co zjedliśmy dodatkowo w trakcie takiego posiłku lub przed nim. W przypadku soków jest inaczej. Podczas wyciskania soku, wydobywamy ze składników wszystkie minerały, witaminy, enzymy, które były uwięzione wewnątrz i pomiędzy włóknami błonnika. W ten sposób uzyskujemy jeden z najłatwiej strawnych produktów na świecie. Naszemu organizmowi pozostaje wchłonąć dobroczynne składniki przez ścianki jelit i dostarczyć je do komórek. To doskonała opcja również dla osób chorych, osłabionych, potrzebujących szybkiego zastrzyku substancji odżywczych.

Podsumowanie Świeże soki wyciskane z owoców i warzyw zapewniają optymalną wchłanialność cennych dla naszego zdrowia składników odżywczych.

Świeżo wyciskane soki - Spowalniają starzenie się organizmu

Świeżo wyciskane soki są wręcz doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, które chronią naszą skórę przed uszkodzeniami spowodowanymi wolnymi rodnikami. Wolne rodniki to produkty uboczne tlenu, które mogą powodować przedwczesne starzenie się skóry. Niszczą one lipidy znajdujące się w naskórku i uszkadzają jego naturalną ochronną barierę. W ten sposób, skóra staje się przesuszona i bardziej podatna na podrażnienia. W dalszej kolejności uszkodzeniu ulegają również włókna kolagenowe i elastynowe skóry, co powoduje zmniejszenie jej elastyczności i szybsze powstawanie głębokich zmarszczek. Do najpopularniejszych przeciwutleniaczy możemy zaliczyć natomiast np.:

  • Beta-karoten – pomaga walczyć z rakiem oraz chorobami serca. Wzmacnia układ odpornościowy, poprawia wzrok. Znajdziemy go w m.in. marchewkach, pietruszce, szpinaku, jarmużu;
  • Luteina – poprawia wzrok i pamięć. Doskonale wpływa na kondycję skóry. Bogate w nią są kapusta, szpinak, brukselka;
  • Witamina C – doskonały przeciwutleniacz znany ze swoich właściwości poprawiających odporność. Witamina C ma nieoceniony wpływ na skórę. Ponadto wykazuje działanie antynowotworowe. Znajdziemy ją np. w pomarańczach, papryce, kapuście, cytrynach.
Podsumowanie Świeżo wyciskane soki z owoców i warzyw zawierają silne antyoksydanty, które spowalniają naturalne procesy degeneracyjne zachodzące w organizmie.

Świeżo wyciskane soki - Są świetną alternatywą dla drogiej suplementacji

W dzisiejszych czasach przyjmujemy rozmaite suplementy diety na potęgę. W mediach nie ma chwili, byśmy nie trafili na reklamę suplementu na każdą dolegliwość jaka tylko istnieje. Wiele z tych produktów nie jest nam wcale do niczego potrzebnych. Wystarczy zadbać o dietę, by pozbyć się licznych, drobnych dolegliwości.

Suplementy to tak naprawdę ujęte w formie np. tabletki, koncentraty witaminowe. Z sokami jest podobnie z tą różnicą, że są one świeże, tańsze i smaczne. Wyciśnięty, świeży sok z całą pewnością jest bliższy naturze, niż proszek zawarty w kapsułce suplementu i dzięki temu, łatwiej przyswajalny dla organizmu. Tak naprawdę nie możemy być pewni tego, co znajduje się w łykanym przez nas suplemencie. Pijąc świeże soki warzywne i owocowe kontrolujemy to, co trafia do naszego żołądka i jak wpływa na nasze zdrowie, a przy okazji oszczędzamy pieniądze.

Soki wyciskane w domu - Wnioski

Soki wyciskane w domu są doskonałym sposobem na zachowanie zdrowia i zapewnienie organizmowi dziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Oczywiście świeże, jednodniowe soki można również kupić w sklepie, ale nie zawsze są łatwo dostępne, wyróżniają się wysoką ceną, a do tego gama smakowa jest zwykle ograniczona. Przyrządzając sok w domu możemy sami wybrać składniki i przygotować dla siebie prawdziwą bombę witaminową. Zadowolone będą również dzieci, które często tak trudno namówić do zjedzenia porcji warzyw. Sok jest łatwiejszy do spożycia, a po dodaniu słodkiego owocu do warzywnego przepisu, nawet najwięksi przeciwnicy warzyw wypiją go z przyjemnością. Przyrządzenie soku zajmuje kilka minut - wystarczy zaopatrzyć się w solidną wyciskarkę wolnoobrotową, bądź sokowirówkę i cieszyć się świeżymi sokami przez długie lata.

Podsumowanie Świeżo wyciskane soki z owoców i warzyw to o wiele zdrowsza alternatywa dla drogich suplementów diety, które nie zawsze dobroczynnie na nas wpływają.

Bibliografia: 1 – Ch. Gerson, M. Walker – Cud Terapii Gersona, Vivante 2014, s. 26; 2 – Michael T. Murray N.D. – The Complete Book of Juicing, Revised and Updated: Your Delicious Guide to Youthful Vitality Paperback – December 31, 2013; 3 – P. S. Ward – History of the Gerson Therapy, Waszyngton 1988; 4 – Pitchford P. – Odżywianie dla zdrowia, Galaktyka, Łódź 2008 r.

Spodobał Ci się artykuł? Podziel się nim ze znajomymi!