Zdrowie, odżywianie, porady zdrowotne, informacje o produktach



Czy kiszone cytryny poprawiają odporność na infekcje? Przeczytaj, a będziesz się nimi zajadać!

Czy wiesz dlaczego kiszone cytryny stały się ostatnio prawdziwym dietetycznym hitem? Powodów, dla których ludzie zaczynają je doceniać jest naprawdę sporo. Choć dobrze wiadomo, że takie trendy nie zawsze mają poparcie ze strony nauki, to w przypadku kiszonych cytryn faktycznie mamy do czynienia z potrawą o silnie pozytywnym wpływie na nasze zdrowie. Wyjaśniamy zatem, dlaczego kiszone cytryny powinny na zawsze zagościć w naszym jadłospisie.

Może wydawać się to dziwne, ale są ludzie, którzy przepadają za surowymi cytrynami i jadają je dosłownie w całości – niektórzy nawet ze skórką. W rzeczywistości jednak, większość osób woli unikać takiej formy konsumpcji cytryn, głównie ze względu na ich kwaśny smak. Zdecydowanie częściej wyciskamy z cytryn sok i dodajemy go zarówno do napojów, jak i do rozmaitych potraw. Czy wiesz o tym, że sok z cytryny jest jednym z naturalnych i zdrowych konserwantów żywności oraz środków macerujących, czyli powodujących ścinanie się surowego białka? Ale co takiego kryją w sobie kiszone cytryny? O tym opowiemy się już za chwilkę.

Kiszone cytryny


Skoro cytryny są naturalnie kwaśne, to po co je dodatkowo kisić? W sumie jest to pytanie, które zadaje sobie sporo osób. Ale czym tak naprawdę jest kiszenie? Otóż kiszenie jest jednym ze sprawdzonych i dobrze znanych sposobów konserwacji oraz przetwarzania produktów spożywczych, takich jak warzywa i owoce. W zachodzącym podczas kiszenia procesie fermentacji wytwarzane są dobroczynnie działające na ludzki organizm związki, takie jak naturalne probiotyki.

Włączając kiszonki do naszego jadłospisu, zapewniamy sobie lepsze samopoczucie i zdrowie. Kiszonki pomagają w osiąganiu i utrzymywaniu równowagi jelitowej mikrobioty, od której tak bardzo zależy odporność organizmu na infekcje. Są doskonałym źródłem witamin oraz minerałów, a także błonnika pokarmowego. Kiszonki wspierają układ odpornościowy w walce z atakującymi nas drobnoustrojami i przewlekłymi stanami zapalnymi. Badania potwierdzają, że regularne spożywanie kiszonek zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów oraz pozytywnie wpływa na skuteczność leczenia wszelkich schorzeń o charakterze autoimmunologicznym.

Kiszone cytryny to potrawa nie tylko smakowita, ale również bardzo zdrowa. Popularna w marokańskiej kuchni kiszonka dostarcza nam cennych składników odżywczych. W kiszonych cytrynach znajdziemy m.in.:


  • cenne dla zdrowia witaminy o potwierdzonym działaniu antyoksydacyjnym (witamina A, E i C);

  • komplet wartościowych minerałów – wapń, cynk, fosfor, sód, żelazo, potas i magnez;

  • beta-karoten (prowitamina A);

  • witaminy z grupy B;

  • błonnik pokarmowy.



Dzięki zawartości silnych antyoksydantów, kiszone cytryny okazują się być idealnym sposobem na opóźnienie procesów starzenia się organizmu oraz redukcję objawów związanych z zapaleniem stawów.

Zawarte w kiszonych cytrynach składniki wspierają ogólne funkcjonowanie organizmu oraz wspomagają nas w walce z licznymi dolegliwościami.

Pod warunkiem ich regularnego spożywania, kiszone cytryny pomogą nam:


  • odbudować mikroflorę jelitową - np. po antybiotykoterapii;

  • usprawnić funkcjonowanie układu odpornościowego;

  • leczyć liczne dolegliwości układu pokarmowego;

  • odtruć organizm;

  • zwalczać przewlekłe stany zapalne zachodzące w organizmie.



Przepis na kiszone cytryny



Sporządzenie kiszonki z cytryn nie jest tak trudne, jak by się mogło wydawać. Sam proces kiszenia nie jest skomplikowany. Warto z góry zaznaczyć, że w przypadku kiszonych cytryn kluczowe znaczenie ma ich jakość oraz pochodzenie. Owoce powinny być zdrowe i pochodzić z certyfikowanych ekologicznych upraw, ponieważ na skórce dostępnych w popularnych dyskontach cytryn znajduje się wiele toksycznych dla naszego organizmu substancji.

W celu przygotowania kiszonych cytryn niezbędny jest duży słoik, bądź odpowiednie naczynie z kamionki, którą tradycyjnie stosuje się do kiszenia np. ogórków. Owoce należy starannie umyć w ciepłej wodzie z zastosowaniem sody oczyszczonej. Cytryny powinno się przez co najmniej kilkanaście minut moczyć w takim roztworze, a następnie dokładnie wyszczotkować skórkę owoców i dokładnie spłukać pod letnią bieżącą wodą.

Umyte cytryny nacinamy i do każdego owocu wkładamy szczyptę soli. Tak przygotowane cytryny układamy ciasno w uprzednio umytym i starannie wyparzonym naczyniu. Następnie owoce zalewamy wodą z dodatkiem soli i soku uprzednio wyciśniętego z kilku cytryn oraz przyprawami, w proporcji 4 łyżki soli na 200 ml wody. Sok do zalewy uzyskujemy z nieco mniejszej ilości (np. ½) owoców niż ta, którą przeznaczamy do kiszenia. Sól, przyprawy i sok z cytryn dodajemy do gorącej wody. Z przyprawami można dowolnie eksperymentować. Warto przykładowo wypróbować ziele angielskie, liść laurowy, kolendrę, ostre papryczki, kolorowy pieprz, gorczycę. Ułożone w naczyniu owoce doprawiamy przestudzoną zalewą i odstawiamy. Cytryny są gotowe do spożycia po około 4 tygodniach kiszenia w chłodnym i ciemnym miejscu. Smacznego!