Przejdź do treści

Najskuteczniej gasi pragnienie w upalne dni. Łagodzi bóle mięśni i migrenę!

Kwas chlebowy przeżywa swój wielki powrót! Swoją sławę w Polsce zyskał już ponad tysiąc lat temu. Okazuje się, że doskonale nawadnia organizm, gasi pragnienie w najbardziej upalne dni, poprawia metabolizm i usprawnia procesy trawienne. Jakie jeszcze właściwości prozdrowotne posiada kwas chlebowy? Ile kwas chlebowy ma kalorii i jak go samodzielnie sporządzić?
Teaser Media
Image
Kwas chlebowy gasi pragnienie

Czy wiesz, że istnieje pewien trunek, który nie tylko błyskawicznie ugasza pragnienie, ale również łagodzi bóle mięśni i migrenę? Na dodatek ma mnóstwo cennych dla naszego zdrowia składników odżywczych. Kwas chlebowy jest bogatym źródłem witamin z grupy B, witaminy C i E, selenu oraz cynku. Sprawdź, jak sporządzić ten smaczny, zdrowy i orzeźwiający trunek samemu! Kwas chlebowy przeżywa swój wielki powrót! Swoją sławę w Polsce zyskał już ponad tysiąc lat temu. Okazuje się, że doskonale nawadnia organizm, gasi pragnienie w najbardziej upalne dni, poprawia metabolizm i usprawnia procesy trawienne. Jakie jeszcze właściwości prozdrowotne posiada kwas chlebowy? Ile kwas chlebowy ma kalorii i jak go samodzielnie sporządzić?

 

Słowianie dobrze znali kwas chlebowy już w X wieku. Był on bardzo popularny na obecnych terenach Rosji, Polski, Litwy, Ukrainy, Białorusi. Na Ukrainie i w Rosji kwas chlebowy od wieków cieszy się statusem napoju narodowego. Kwas chlebowy był niegdyś napojem ludzi ubogich. Łatwy do sporządzenie i niedrogi, dominował na chłopskich stołach, szczególnie w okresie żniw, gdyż znakomicie nawadniał organizm i skutecznie gasił pragnienie. W późniejszym okresie właściwości prozdrowotne kwasu chlebowego dostrzegli i docenili mnisi i szlachta. Receptury na kwas chlebowy przekazywano z pokolenia na pokolenie. Okazuje się, że jeszcze w ubiegłym wieku sporządzanie kwasu chlebowego było w polskich domostwach bardzo powszechną praktyką. Niestety, napój ten został wyparty przez kolorowe i produkowane przemysłowo napoje, które słyną z negatywnego wpływu na zdrowie. Kwas chlebowy charakteryzuje się słodko-kwaśnym smakiem z lekką nutką goryczki. Wyróżnia go również bursztynowy kolor oraz przyjemna woń drożdży i świeżego chleba. Na sklepowych półkach znajdziemy wiele rodzajów kwasu chlebowego. W sprzedaży dostępne są zarówno jego tradycyjne odmiany, jak i takie, które wzbogacane są smakowo, np. żurawiną, miodem, bądź śliwkami. Chcąc w pełni cieszyć się nie tylko jego niepowtarzalnym smakiem, ale również właściwościami prozdrowotnymi, warto dokładnie sprawdzić składniki widniejące na etykiecie danego kwasu chlebowego. Powinniśmy unikać konserwantów, ulepszaczy smaków i różnego rodzaju syntetycznych składników. Dobrego kwasu chlebowego należy szukać w dziale ze zdrową żywnością.

Wartości odżywcze kwasu chlebowego – Ile kalorii dostarcza kwas chlebowy?

Kwas chlebowy jest naturalnym, smacznym, a przede wszystkim zdrowym napojem. Ma właściwości probiotyczne, gdyż w jego składzie zawarte są pałeczki kwasu mlekowego - dobroczynne bakterie, które we florze jelitowej zapobiegają nadmiernemu rozmnażaniu się patogenów.

Właściwości prozdrowotne kwasu chlebowego

Kwas chlebowy odbudowuje naturalną mikrobiotę jelitową. Usprawnia przemianę materii i wspomaga pracę układu pokarmowego. Może wspomagać leczenie dolegliwości jelitowych, szczególnie w przypadkach nadkwasoty i wzdęć. Napój z kwasu chlebowego zwiększa odporność organizmu na infekcje i wzmacnia układ sercowo-naczyniowy. Zawarte w kwasie chlebowym witaminy odgrywają ważną rolę we wzroście i wzmacnianiu tkanki kostnej. Witamina E, zwana również witaminą młodości, to silny antyoksydant biorący udział w niszczeniu wolnych rodników i spowalniające naturalne procesy degeneracyjne zachodzące w organizmie. Po kwas chlebowy powinny regularnie sięgać osoby chore na stwardnienie rozsiane, stwardnienie tętnic, nowotwory, cukrzycę, grzybice, stany zapalne stawów. Łagodzi on również bóle mięśniowe i migrenowe. O kwasie chlebowym warto pamiętać szczególnie w upalne dni. Jak się bowiem okazuje, niemalże błyskawicznie gasi pragnienie i skutecznie nawadnia organizm. W tym zakresie stanowi o wiele zdrowszą alternatywę dla popularnych napojów gazowanych, które potrafią stopniowo doprowadzać nas do ciężkich chorób.

Przepis na kwas chlebowy

Czy wiesz, że kwas chlebowy jest prosty do sporządzenia w domu? Niezbędne składniki to:

  • 30 dag chleba razowego pieczonego na naturalnym zakwasie;
  • 2,5 litra wody mineralnej;
  • 1/2 szklanki cukru;
  • 1 dag drożdży;
  • surowy ryż;
  • rodzynki.

W pierwszej kolejności należy przegotować wodę, a następnie pozostawić do ostygnięcia. W tym czasie w piekarniku pieczemy pokrojony chleb, aż się zarumieni. Ostudzone pieczywo wkładamy do kamiennego garnka, bądź szklanego słoja, a następnie zalewamy przegotowaną i ostudzoną wodą. Zalany chleb pozostawiamy na trzy godziny. Po tym czasie w małej ilości roztworu rozpuszczamy cukier i drożdże, wlewamy do wody z chlebem i dobrze mieszamy. Po upływie 24 godzin roztwór należy przecedzić i przelać do szklanych (absolutnie nie plastikowych) butelek. Butelki powinny być wypełnione w 75 procentach ich całkowitej pojemności, a więc nie do końca. Do każdej butelki wrzucamy parę rodzynek i kilka ziarenek surowego ryżu. W pozycji leżącej, butelki pozostawiamy w chłodnym miejscu na trzy dni. Tak przygotowany kwas chlebowy możemy spokojnie spożywać przez cztery tygodnie.

Komentarze
Udziel odpowiedzi na proste pytanie
Ten mechanizm ma sprawdzić, czy przypadkiem nie jesteś botem
Spodobał Ci się artykuł? Podziel się nim ze znajomymi!