Nie dokarmiaj raka! Nagroda Nobla za przełomowe odkrycie i ukrywana prawda o tej strasznej chorobie!

Zdaniem naukowców z Akademii Medycznej John Hopkins każdy z nas nosi w sobie pewną ilość komórek nowotworowych, które w większości przypadków w ogóle nie dają o sobie znać

Zdaniem naukowców z Akademii Medycznej John Hopkins, każdy z nas nosi w sobie pewną ilość komórek nowotworowych, które w większości przypadków w ogóle nie dają o sobie znać. Żadne obecnie dostępne badania nie są w stanie wykryć obecności tych komórek, dopóki ich liczba w organizmie znacznie nie wzrośnie. Pomimo, iż w okresie całego ludzkiego życia ilość komórek nowotworowych może wzrosnąć nawet dziesięciokrotnie - a okazuje się to być całkiem normalne - to sprawny układ odpornościowy skutecznie usuwa je z obiegu, dzięki czemu na ogół nie powinny z nich powstawać niebezpieczne guzki. Niestety nie zawsze obrona immunologiczna przed rakiem okazuje się być wystarczająco skuteczna, szczególnie w przypadku obciążeń genetycznych, niezdrowego trybu życia i negatywnego wpływu skażonego środowiska na nasze zdrowie.

Podsumowanie Sprawny układ odpornościowy jest w stanie samoistnie zwalczać komórki nowotworowe, gdy tylko wykryje potencjalne zagrożenie. Niestety nie zawsze obrona immunologiczna przed rakiem okazuje się być wystarczająco skuteczna, szczególnie w przypadku obciążeń genetycznych, niezdrowego trybu życia i negatywnego wpływu skażonego środowiska na nasze zdrowie.

Dokarmianie raka może skończyć się fatalnie!

Czy wiesz, że nadmierne spożywanie niektórych produktów może przyczyniać się do zbyt szybkiego namnażania się komórek nowotworowych w Twoim organizmie, co niestety może skutkować powstawaniem niebezpiecznych guzków? Jak się bowiem okazuje, niektóre produkty spożywcze, o wiele bardziej niż inne, prosto mówiąc "dokarmiają" raka! Przyczyny raka - Otto Heinrich Wartburg Niemiecki biochemik Otto Heinrich Wartburg, laureat nagrody Nobla za swoje naukowe osiągnięcia, odkrył, że komórki naszego ciała zachowują zdrowie tylko w bogatym w tlen środowisku zasadowym. Tylko i wyłącznie takie środowisko pozwala im sprawnie i wykonywać swoje zadania. Odpowiednie odżywianie, któremu towarzyszy zdrowy i niesiedzący tryb życia, to podstawa dobrej kondycji wszystkich komórek naszego organizmu. Ściślej rzecz ujmując, nasze komórki, aby prawidłowo funkcjonować i zachować zdrowie, powinny znajdować się w lekko zasadowym środowisku, którego wskaźnik PH powinien wynosić nieco więcej niż 7. Komórki nowotworowe natomiast powstają i szybko się namnażają w kwaśnym i ubogim w tlen środowisku, jako odpowiedź obronna na fakt, że w takich warunkach zdrowym komórkom nie udało by się długo przetrwać. Doktor Otto Heinrich Warburg w roku 1931 otrzymał nagrodę Nobla, za to, że odkrył, iż komórki rakowe nie mogą przetrwać w środowisku zasadowym i bogatym w tlen! Tak więc, zdaniem Warburga, kwasica komórkowa powoduje wydalanie z nich tlenu, a - z drugiej strony - niedobór tlenu w komórkach skutecznie je zakwasza. Naukowiec stwierdził, że "brak tlenu i zakwaszenie są dwiema stronami tej samej monety: jeśli dana osoba ma jedną, to zapewne ma też drugą kondycję". Oznacza to, że jeśli ktoś ma nadmiar kwasowości w organizmie, automatycznie w komórkach jego ciała będzie panował niedostatek tlenu. Warburg zawsze utrzymywał, że "kwaśne substancje odpychają tlen, w przeciwieństwie do alkaliów, które przyciągają tlen". Kwasowe środowisko jest zatem ubogie w tlen, a takie warunki sprzyjają szybkiemu namnażaniu się komórek rakowych.

 

Skad się bierze rak?

 

W swojej pracy naukowej dotyczącej metabolizmu komórek nowotworowych Warburg wykazał, że wszystkie formy raka charakteryzują się dwoma podstawowymi cechami fizjologicznymi: kwasicą krwi i niedotlenieniem (niedoborem tlenu). Czy w tym zakresie, to co jemy ma jakieś znaczenie? Otóż jak najbardziej! Po zakończeniu procesu trawienia, pokarmy - w zależności od jakości zawartych w nich białek, węglowodanów, tłuszczów, witamin i minerałów - wyznaczają stan kwasowości, lub zasadowości naszego organizmu. Produkty spożywcze, które najbardziej zakwaszają nasz organizm, pozbawiając komórek tlenu i narażając nas na choroby nowotworowe to:

  • cukier rafinowany i jego produkty pochodne;
  • słodycze i ciastka, napoje słodzone i sztuczne słodziki;
  • jajka;
  • mięso (każdy rodzaj mięsa);
  • ryby i owoce morza;
  • mleko i produkty mleczne;
  • ryże i makarony;
  • sól rafinowana;
  • mąka rafinowana i wszystkie jej pochodne (makarony, ciasta, herbatniki itp.);
  • owies;
  • margaryna;
  • na ogół białe pieczywo (gdyż często zawiera tłuszcze nasycone, margarynę, sól, cukier i konserwanty);
  • kawa;
  • orzechy włoskie i arachidowe;
  • alkohol;
  • żywność przetworzona termicznie (gotowanie eliminuje tlen co zwiększa kwasowość produktów);
  • generalnie wszelkie przemysłowo przetworzone produkty spożywcze, puszkowane i/lub zawierające konserwanty, barwniki, środki aromatyzujące i/lub stabilizatory.

 

Co powoduje raka?

 

Z niektórych produktów spożywczych naprawdę warto zrezygnować. W pogoni za wiatrem, często nie doceniamy wpływu, jaki sposób odżywiania się wywiera na nasze zdrowie. Jeśli życie sprawia Ci radość i masz zamiar cieszyć się zdrowiem przez długie lata, to układaj swój jadłospis z rozsądkiem i wiedzą. Włącz do swojej codziennej diety świeżą i nieprzetworzoną żywność. Za wszelką cenę unikaj tych rakotwórczych pokarmów! Jesteśmy tego świadomi, że niestety bardzo trudno jest długoterminowo stosować dietę nie zawierającą jakichkolwiek z wyżej wymienionych produktów. Prawda jest jednak taka, że zarówno Polacy, jak i mieszkańcy wszelkich innych wysoko uprzemysłowionych krajów, konsumują zbyt wiele kwaśnych pokarmów, a ze statystyk wynika, że takie produkty zjadamy przeciętnie 3 razy dziennie! To zbyt wiele zakwaszającej organizm żywności, która stwarza ryzyko nadmiernego rozwoju niebezpiecznych komórek rakowych!

Podsumowanie Aby chronić się przed rakiem warto unikać tych produktów spożywczych, które bardziej niż inne, przyczyniają się do silnego zakwaszania organizmu, co pozbawia jego komórek tlenu i stwarza idealne warunki fizjologiczne do szybkiego namnażania się w ciele komórek rakowych.

Co jeść?

Ludzka krew reguluje się nieustannie, aby nie popaść w kwasicę metaboliczną i zagwarantować prawidłowe funkcjonowanie metabolizmu komórkowego. Aby wspomóc ją w tym trudnym zadaniu, powinniśmy do naszej codziennej diety włączyć następujące wysoko-zasadowe produkty i regularnie je spożywać:

 

Spożywcze produkty zasadotwórcze

 

  • świeże warzywa i owoce - np. awokado, LICHI, ale przede wszystkim dużo zielonych warzyw (brokuły, seler, szpinak, ogórek, sałata, rabarbar), czosnek, cebula, czerwona papryka i cytryna;
  • generalnie wszelkie zioła i przyprawy;
  • orzechy pekan, migdały;
  • fasolki i wszelkie rośliny strączkowe
  • pełnoziarniste produkty zbożowe;
  • naturalny miód niepasteryzowany.

Przykładem bardzo zdrowego warzywa, a raczej OWOCU, którego niestety w Polsce zjada się zbyt mało jest bakłażan. Na co wskazują badania, jego regularne spożywanie może zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób nowotworowych. Aby dowiedzieć się więcej na temat dobroczynnego wpływu bakłażana na nasze zdrowie przejdź do oryginalnego artykułu!

 

Bakłażan - odmiany

 

Kolejnym produktem, który powinien królować w diecie antyrakowej jest pomidor. Pomidory stanowią cenne źródło antyoksydacyjnego likopenu, którego obecność w codziennym jadłospisie wiąże się z wieloma korzyściami zdrowotnymi, w tym ze zmniejszonym ryzykiem rozwoju chorób układu krążeniowego i nowotworów. Co jeszcze jeść? Warto codziennie sięgnąć po garstkę orzechów brazylijskich, a także wypijać kilka porcji soku z młodego zielonego jęczmienia! Kilka razy w tygodniu warto spożywać czosnek. Czosnek cechuje się działaniem antynowotworowym, idealnie wpływa na stan naszego układu krwionośnego, odtruwa organizm i poprawia odporność. Bardzo cenne dla naszego zdrowia okazują się być mało znane, choć na ogół dostępne w Polsce fioletowe ziemniaki. Badania potwierdzają, że mogą one skutecznie chronić nasz organizm przed wieloma chorobami, w tym przed nowotworami!

 

Fioletowe ziemniaki

 

Oczywiście, aby przyniosła pozytywne efekty zdrowotne, dieta bogata w powyżej wymienione produkty musi być przestrzegana długoterminowo i powinna stać się naszym głównym nawykiem. Dodatkowo, regularny wysiłek fizyczny zapewni jeszcze lepsze dotlenienie każdej komórki naszego ciała. Jedno, połączone z drugim, to najlepsza ochrona przed rakiem i chorobami wynikającymi z ogólnej degeneracji komórek naszego ciała.

Ostrożnie z napojami!

Nie tylko to co jemy, ale również to co regularnie pijemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie. Zarówno popularne napoje gazowane, jak i sprzedawane w sklepach spożywczych soki owocowe, mogą poważnie zaburzać pracę naszego skomplikowanego organizmu. Co zatem pić? Otóż przede wszystkim czystą wodę! Woda to najzdrowszy napój dla naszego organizmu, pod warunkiem, że nie jest zbyt zanieczyszczona. Ludzie piją wodę od niepamiętnych czasów, ale nigdy jak dotąd nie była ona tak bardzo zanieczyszczona! Skąd czerpać czystą wodę? Najczystsza woda pochodzi z górskich ujęć źródlanych, ale niestety w Polsce o taką wodę bardzo trudno, gdyż w naszym kraju nie ma wysokich gór. Można zatem pić zwykłą wodę mineralną, lub odpowiednio sporządzoną kranówkę. Problem w wodą mineralną jest taki, że sprzedawana w plastikowych butelkach woda jest w rzeczywistości toksyczna. Trucizny nie tkwią w samej wodzie, ale w plastikowych butelkach PET-E / PET-1, z których przedostają się do niej w postaci rakotwórczych związków chemicznych. Problem można obejść stawiając na wodę mineralną w szklanych butelkach, jednak z czasem zauważymy, że to rozwiązanie nie należy do najbardziej praktycznych. Drugą opcją jest kranówka, ale należy pamiętać, że trzeba ją poddać filtracji z zastosowaniem jednego z dostępnych na rynku filtrów do wody pitnej. Jeszcze jedno - o wiele tańsze - rozwiązanie stanowią popularne dzbanki i wkłady filtrujące wodę.

Wnioski

Zdrowa dieta, bogata w nieprzetworzone produkty, w połączeniu z niesedentarnym i aktywnym trybem życia, powinny zagwarantować nam idealne zdrowie przez całe życie. W świetle odkryć Warburga, dotyczących metabolizmu komórek rakowych, zasadowe środowisko organizmu to najskuteczniejsza obrona nie tylko przed chorobami nowotworowymi, ale ogólnie przed każdą dolegliwością wynikającą ze stopniowej degeneracji ciała. Co dla większości czytelników może zabrzmieć zaskakująco, Dr George W. Crile z Cleveland, jeden z najbardziej wybitnych chirurgów na świecie, oświadczył publicznie, że "wszystkie zgony zwane naturalnymi są niczym innym jak końcowym punktem nasycenia kwasowości w ciele".

Gdzie szukać więcej informacji związanych z teorią noblisty Otto Heinrich Warburg

Nie tylko w internecie, ale także w księgarniach stacjonarnych można znaleźć sporo dokumentów odnoszących się do teorii profesora Warburga. W Polsce książka autorstwa noblisty, pt. "The prime cause and prevention of cancer" jest praktycznie niedostępna, ale można ją zamówić za granicą, np. tutaj. W internecie bardzo często pojawiają się artykuły opisujące odkrycie profesora Warburga. Jeden z ciekawszych dokumentów znajduje się tutaj.

Spodobał Ci się artykuł? Podziel się nim ze znajomymi!