Nie dokarmiaj raka! Nagroda Nobla za przełomowe odkrycie i ukrywana prawda o tej strasznej chorobie!
Zdaniem naukowców z Akademii Medycznej John Hopkins każdy z nas nosi w sobie pewną ilość komórek nowotworowych, które w większości przypadków w ogóle nie dają o sobie znać
Zdaniem naukowców z Akademii Medycznej John Hopkins, każdy z nas nosi w sobie pewną ilość komórek nowotworowych, które w większości przypadków w ogóle nie dają o sobie znać. Żadne obecnie dostępne badania nie są w stanie wykryć obecności tych komórek, dopóki ich liczba w organizmie znacznie nie wzrośnie. Pomimo, iż w okresie całego ludzkiego życia ilość komórek nowotworowych może wzrosnąć nawet dziesięciokrotnie - a okazuje się to być całkiem normalne - to sprawny układ odpornościowy skutecznie usuwa je z obiegu, dzięki czemu na ogół nie powinny z nich powstawać niebezpieczne guzki. Niestety nie zawsze obrona immunologiczna przed rakiem okazuje się być wystarczająco skuteczna, szczególnie w przypadku obciążeń genetycznych, niezdrowego trybu życia i negatywnego wpływu skażonego środowiska na nasze zdrowie.
Niemiecki biochemik Otto Heinrich Wartburg, laureat nagrody Nobla za swoje naukowe osiągnięcia, odkrył, że komórki naszego ciała zachowują zdrowie tylko w bogatym w tlen środowisku zasadowym. Tylko i wyłącznie takie środowisko pozwala im sprawnie i wykonywać swoje zadania. Odpowiednie odżywianie, któremu towarzyszy zdrowy i niesiedzący tryb życia, to podstawa dobrej kondycji wszystkich komórek naszego organizmu. Ściślej rzecz ujmując, nasze komórki, aby prawidłowo funkcjonować i zachować zdrowie, powinny znajdować się w lekko zasadowym środowisku, którego wskaźnik PH powinien wynosić nieco więcej niż 7. Komórki nowotworowe natomiast powstają i szybko się namnażają w kwaśnym i ubogim w tlen środowisku, jako odpowiedź obronna na fakt, że w takich warunkach zdrowym komórkom nie udało by się długo przetrwać.
Doktor Otto Heinrich Warburg w roku 1931 otrzymał nagrodę Nobla, za to, że odkrył, iż komórki rakowe nie mogą przetrwać w środowisku zasadowym i bogatym w tlen! Tak więc, zdaniem Warburga, kwasica komórkowa powoduje wydalanie z nich tlenu, a - z drugiej strony - niedobór tlenu w komórkach skutecznie je zakwasza. Naukowiec stwierdził, że "brak tlenu i zakwaszenie są dwiema stronami tej samej monety: jeśli dana osoba ma jedną, to zapewne ma też drugą kondycję". Oznacza to, że jeśli ktoś ma nadmiar kwasowości w organizmie, automatycznie w komórkach jego ciała będzie panował niedostatek tlenu. Warburg zawsze utrzymywał, że "kwaśne substancje odpychają tlen, w przeciwieństwie do alkaliów, które przyciągają tlen". Kwasowe środowisko jest zatem ubogie w tlen, a takie warunki sprzyjają szybkiemu namnażaniu się komórek rakowych.![Skad się bierze rak?]()
W swojej pracy naukowej dotyczącej metabolizmu komórek nowotworowych Warburg wykazał, że wszystkie formy raka charakteryzują się dwoma podstawowymi cechami fizjologicznymi: kwasicą krwi i niedotlenieniem (niedoborem tlenu).Czy w tym zakresie, to co jemy ma jakieś znaczenie? Otóż jak najbardziej! Po zakończeniu procesu trawienia, pokarmy - w zależności od jakości zawartych w nich białek, węglowodanów, tłuszczów, witamin i minerałów - wyznaczają stan kwasowości, lub zasadowości naszego organizmu.
Produkty spożywcze, które najbardziej zakwaszają nasz organizm, pozbawiając komórek tlenu i narażając nas na choroby nowotworowe to:![Co powoduje raka?]()
Z niektórych produktów spożywczych naprawdę warto zrezygnować. W pogoni za wiatrem, często nie doceniamy wpływu, jaki sposób odżywiania się wywiera na nasze zdrowie. Jeśli życie sprawia Ci radość i masz zamiar cieszyć się zdrowiem przez długie lata, to układaj swój jadłospis z rozsądkiem i wiedzą. Włącz do swojej codziennej diety świeżą i nieprzetworzoną żywność. Za wszelką cenę unikaj tych rakotwórczych pokarmów!Jesteśmy tego świadomi, że niestety bardzo trudno jest długoterminowo stosować dietę nie zawierającą jakichkolwiek z wyżej wymienionych produktów. Prawda jest jednak taka, że zarówno Polacy, jak i mieszkańcy wszelkich innych wysoko uprzemysłowionych krajów, konsumują zbyt wiele kwaśnych pokarmów, a ze statystyk wynika, że takie produkty zjadamy przeciętnie 3 razy dziennie! To zbyt wiele zakwaszającej organizm żywności, która stwarza ryzyko nadmiernego rozwoju niebezpiecznych komórek rakowych!![Spożywcze produkty zasadotwórcze]()
![Bakłażan - odmiany]()
Kolejnym produktem, który powinien królować w diecie antyrakowej jest pomidor. Pomidory stanowią cenne źródło antyoksydacyjnego likopenu, którego obecność w codziennym jadłospisie wiąże się z wieloma korzyściami zdrowotnymi, w tym ze zmniejszonym ryzykiem rozwoju chorób układu krążeniowego i nowotworów.
Co jeszcze jeść? Warto codziennie sięgnąć po garstkę orzechów brazylijskich, a także wypijać kilka porcji soku z młodego zielonego jęczmienia!
Kilka razy w tygodniu warto spożywać czosnek. Czosnek cechuje się działaniem antynowotworowym, idealnie wpływa na stan naszego układu krwionośnego, odtruwa organizm i poprawia odporność.
Bardzo cenne dla naszego zdrowia okazują się być mało znane, choć na ogół dostępne w Polsce fioletowe ziemniaki. Badania potwierdzają, że mogą one skutecznie chronić nasz organizm przed wieloma chorobami, w tym przed nowotworami!![Fioletowe ziemniaki]()
Oczywiście, aby przyniosła pozytywne efekty zdrowotne, dieta bogata w powyżej wymienione produkty musi być przestrzegana długoterminowo i powinna stać się naszym głównym nawykiem. Dodatkowo, regularny wysiłek fizyczny zapewni jeszcze lepsze dotlenienie każdej komórki naszego ciała. Jedno, połączone z drugim, to najlepsza ochrona przed rakiem i chorobami wynikającymi z ogólnej degeneracji komórek naszego ciała.
PodsumowanieSprawny układ odpornościowy jest w stanie samoistnie zwalczać komórki nowotworowe, gdy tylko wykryje potencjalne zagrożenie. Niestety nie zawsze obrona immunologiczna przed rakiem okazuje się być wystarczająco skuteczna, szczególnie w przypadku obciążeń genetycznych, niezdrowego trybu życia i negatywnego wpływu skażonego środowiska na nasze zdrowie.
Dokarmianie raka może skończyć się fatalnie!
Czy wiesz, że nadmierne spożywanie niektórych produktów może przyczyniać się do zbyt szybkiego namnażania się komórek nowotworowych w Twoim organizmie, co niestety może skutkować powstawaniem niebezpiecznych guzków? Jak się bowiem okazuje, niektóre produkty spożywcze, o wiele bardziej niż inne, prosto mówiąc "dokarmiają" raka!

- cukier rafinowany i jego produkty pochodne;
- słodycze i ciastka, napoje słodzone i sztuczne słodziki;
- jajka;
- mięso (każdy rodzaj mięsa);
- ryby i owoce morza;
- mleko i produkty mleczne;
- ryże i makarony;
- sól rafinowana;
- mąka rafinowana i wszystkie jej pochodne (makarony, ciasta, herbatniki itp.);
- owies;
- margaryna;
- na ogół białe pieczywo (gdyż często zawiera tłuszcze nasycone, margarynę, sól, cukier i konserwanty);
- kawa;
- orzechy włoskie i arachidowe;
- alkohol;
- żywność przetworzona termicznie (gotowanie eliminuje tlen co zwiększa kwasowość produktów);
- generalnie wszelkie przemysłowo przetworzone produkty spożywcze, puszkowane i/lub zawierające konserwanty, barwniki, środki aromatyzujące i/lub stabilizatory.

PodsumowanieAby chronić się przed rakiem warto unikać tych produktów spożywczych, które bardziej niż inne, przyczyniają się do silnego zakwaszania organizmu, co pozbawia jego komórek tlenu i stwarza idealne warunki fizjologiczne do szybkiego namnażania się w ciele komórek rakowych.
Co jeść?
Ludzka krew reguluje się nieustannie, aby nie popaść w kwasicę metaboliczną i zagwarantować prawidłowe funkcjonowanie metabolizmu komórkowego. Aby wspomóc ją w tym trudnym zadaniu, powinniśmy do naszej codziennej diety włączyć następujące wysoko-zasadowe produkty i regularnie je spożywać:
- świeże warzywa i owoce - np. awokado, LICHI, ale przede wszystkim dużo zielonych warzyw (brokuły, seler, szpinak, ogórek, sałata, rabarbar), czosnek, cebula, czerwona papryka i cytryna;
- generalnie wszelkie zioła i przyprawy;
- orzechy pekan, migdały;
- fasolki i wszelkie rośliny strączkowe
- pełnoziarniste produkty zbożowe;
- naturalny miód niepasteryzowany.

