Ta przyprawa leczy, ale w nadmiarze działa jak silny narkotyk!

Informacje o autorze:

Obrazek użytkownika redakcja
Zespół zdrowepasje.pl
Gałka muszkatołowa

Gałka muszkatołowa to dość popularna w Polsce przyprawa, ale nawet osoby regularnie wzbogacające nią swoje kulinarne kreacje, przeważnie nie wiedzą o niej wszystkiego. Jak się okazuje, gałka muszkatołowa jest nie tylko świetną przyprawą, nadającą daniom kuszący smak, ale także skutecznym lekarstwem na rozmaite problemy ze zdrowiem. Badania naukowe potwierdzają liczne właściwości lecznicze tej przyprawy. Na uwadze należy mieć jednak to, że spożywana w dużych ilościach gałka muszkatołowa działa jak silny narkotyk, powodując halucynacje, dezorientację w czasie i przestrzeni, omamy i inne uciążliwe dolegliwości.

Gałka muszkatołowa to środkowa część pestki owocu muszkatołowca korzennego, wiecznie zielonego drzewa pochodzącego z Wysp Korzennych (Molucca). Choć jest ona dość popularną w Polsce przyprawą, to mało kto z nas wie, że gałka muszkatołowa posiada sporo właściwości leczniczych, a w większych dawkach działa jak silny narkotyk.

Gałka muszkatołowa powoduje halucynacje!

Gałka muszkatołowa - Wartości odżywcze

Gałka muszkatołowa w swoim składzie zawiera białko, tłuszcz, węglowodany, błonnik oraz witaminy, takie jak tiamina, ryboflawina, niacyna, witamina B6, kwas foliowy, witamina A i witamina C. Oprócz tego znajdują się w niej cenne dla zdrowia minerały takie jak żelazo, wapń, magnez, fosfor, potas, sód i cynk, a także kwasy tłuszczowe nasycone, jednonienasycone oraz wielonienasycone.

Wartości odżywcze zmielonej gałki muszkatołowej w 100 g / jednej łyżeczce - 7 g (źródło 1):

  • Wartość energetyczna - 525/37 kcal;
  • Białko ogółem - 5.84/0.41 g;
  • Węglowodany - 49.29 g/3.45 (w tym cukry proste 2.99/0.21);
  • Błonnik - 20.8/1.5 g;
  • Tłuszcz - 36.31/2.54 g;
  • Kwasy tłuszczowe nasycone - 25.940/1.816 g;
  • Kwasy tłuszczowe jednonienasycone - 3.220/0.225 g;
  • Kwasy tłuszczowe wielonienasycone - 0.350/0.024 g.

PodsumowanieGałka muszkatołowa zawiera w swoim składzie cenne dla naszego zdrowia witaminy i minerały.

Właściwości lecznicze

Gałka muszkatołowa korzystnie wpływa na nasz układ pokarmowy. Poprawia trawienie i zapobiega wrzodom żołądka. Wspomaga produkcję soku żołądkowego i działa wiatropędnie. Zdaniem Świętej Hildegardy przyprawa ta skutecznie oczyszcza organizm z toksyn, wspomaga koncentrację i poprawia samopoczucie.

Właściwości lecznicze gałki muszkatołowej

Dzięki zawartej w niej substancji o nazwie eugenol, gałka muszkatołowa działa przeciwzapalnie. Korzystnie wpływa na układ nerwowy i stymuluje przepływ krwi, dlatego przez niektórych uznawana jest za doskonały środek na poprawienie potencji u mężczyzn. Jej efekt pobudzający powoduje lekkie przekrwienie narządów w obrębie miednicy małej, w tym narządów płciowych. Wykazuje również działanie przeciwzakrzepowe. Przyprawa może pozytywnie wpływać na zmniejszenie apetytu, co czyni gałkę muszkatołową dobrym środkiem wspomagającym odchudzanie.

Gałka muszkatołowa skutecznie zwalcza objawy depresji! Naukowym powodem, dla którego gałka muszkatołowa działa jako środek przeciwdepresyjny, jest to, że przyprawa ta jest inhibitorem MAO, co oznacza że zapobiega rozpadowi serotoniny. Jej przyjmowanie pozwala zatem skutecznie zwiększyć stężenie serotoniny w mózgu, poprawiając nastrój i umożliwiając odczuwanie radości. Jest to podobne do działania leków przeciwdepresyjnych SSRI, takich jak fluoksetyna. W związku z jej działaniem zapobiegającym rozpadowi serotoniny, gałka muszkatołowa nie powinna być spożywana przez osoby jednocześnie przyjmujące niektóre leki antydepresyjne.

Badania przeprowadzone na myszach potwierdzają antydepresyjne działanie gałki muszkatołowej (źródło 2).

PodsumowanieGałka muszkatołowa posiada wiele zalet zdrowotnych. Między innymi dobrze wpływa na układ pokarmowy, zapobiega wrzodom żołądka, stymuluje krążenie i chroni przed zakrzepami.

Legalny, ale niebezpieczny narkotyk!

W kuchni gałkę muszkatołową powinno stosować się w niewielkich ilościach nie tylko ze względu na jej lekko gorzkawy smak, ale również dlatego, że jej nadmierne spożycie może wywołać nie tylko halucynacje, ale również poważne problemy ze zdrowiem! Nigdy nie spożywaj gałki muszkatołowej w celach rekreacyjnego odurzania się! Robiąc to możesz sobie doszczętnie zrujnować zdrowie!

Gałka muszkatołowa w nadmiarze działa jak narkotyk!

Gałka muszkatołowa może wywierać silne działanie psychoaktywne - już po spożyciu od pięciu do piętnastu gramów tej przyprawy. Większe ilości (50-60 g) mogą powodować majaczenia, omamy, zagrażające życiu palpitacje serca, odwodnienie organizmu. Składnik psychoaktywny gałki muszkatołowej to mirystycyna, która jest substancją wyjściową przy produkcji „tabletek miłosnych” - MDA (metylenodioksymetamfetamina).

Działanie mirystycyny, które pojawia się zazwyczaj od 2 do 7 godzin po spożyciu, nie przypomina w tym sensie ani MDMA, ani psychodelików, jednak efekty są podobne do tych, jakie pojawiają się po marihuanie. W 100 g suchych sproszkowanych owoców znajduje się średnio 1 g mirystycyny, natomiast w olejku muszkatołowym jej zawartość wynosi około 4 proc. Dawka halucynogenna wynosi 60–315 mg, czyli około 6–30 g sproszkowanych gałek (źródło 3).

W sieci można znaleźć wiele pozytywnych wypowiedzi, dotyczących psychoaktywnego działania gałki muszkatołowej. To prawda, że wywołuje ona sny na jawie, uczucie unoszenia się w powietrzu, złudzenia i omamy wzrokowe. Pamiętaj jednak, że skutki uboczne tej lekkomyślnej zabawy mogą być bardzo poważne! Nigdy nie przyjmuj gałki muszkatołowej w ilościach większej od tych, które są stosowane w celu wzbogacenia nią smaku potraw!

W skutek odurzania się gałką muszkatołową mogą pojawić się omdlenia, zaburzenia percepcji, senność, zaparcia, oszołomienie, lub mdłości. Inne typowe objawy to problemy z oddawaniem moczu, suchość w ustach, uczucie zmęczenia, osłabienie mięśni, delirium, poważne zaburzenia pracy serca. Spożywana w dużych ilościach, gałka muszkatołowa może być bardzo groźna dla zdrowia, ponieważ może wywołać raka wątroby!

Stany lękowe, które mogą wystąpić po spożyciu gałki muszkatołowej, mogą przyczyniać się do rozwoju, lub zaostrzenia już istniejących zaburzeń psychicznych.

W zależności od ilości spożytej gałki muszkatołowej, opisane wyżej dolegliwości mogą się utrzymywać nawet do trzech, a niekiedy czterech dni. W cięższych przypadkach wymagana jest natychmiastowa pomoc medyczna, a ewentualnie leczenie szpitalne.

PodsumowanieSpożywana w większych ilościach - powyżej 5 g na dobę, gałka muszkatołowa działa jak silny narkotyk, wywołując halucynacje, omamy, zaburzenia orientacji w czasie i przestrzeni, a niekiedy wiele innych zagrażających zdrowiu, a nawet życiu objawów!

Bibliografia:

1 – Poradnik Zdrowie – Gałka muszkatołowa (przyprawa) - właściwości i wartości odżywcze;
2 – US National Library of Medicine – Evaluation of the anti–depressant activity of Myristica fragrans (Nutmeg) in male rats;
3 – Rostkowska-Nadolsk B., Machoń Z. – Halucynogeny. Część I – Halucynogeny pochodzenia naturalnego, „Farmacja Polska”, 2009, 2 (65).