WHO: "Przetwory mięsne jednoznacznie powodują raka!"

Mięso szkodliwe dla zdrowia

Jakiś czas temu, gdy Dr. Campbell wydał swoją książkę "Nowoczesne zasady odżywiania", która wkrótce potem stała się bestsellerem, o szkodliwości mięsa zrobiło się bardzo głośno. W roku 2015 Światowa Organizacja Zdrowia definitywnie i oficjalnie potwierdziła, że przetwory mięsne (parówki, kiełbasy, konserwy, wędliny itp) przyczyniają się do powstawania chorób nowotworowych, podczas gdy spożywanie czerwonego mięsa jest także wielce prawdopodobnie za to odpowiedzialne.

Specjaliści ds. żywienia coraz to częściej nakłaniają nas do spożywania produktów mięsnych z dużym umiarem, na korzyść warzyw, owoców i zbóż, a niekiedy zalecają nawet całkowitą rezygnację z mięsa, gdyż wegetariańską dietę uważają za bardzo skuteczny sposób zapobiegania powstawaniu i rozwojowi groźnych chorób, w tym głównie chorób układu krążeniowego i nowotworów. Czy to jednak prawda, że wegetariańska dieta czyni cuda?

Wedle powszechnie dostępnych wyników analiz składu produktów spożywczych, obserwacji i badań naukowych, spośród produktów mięsnych najmniej szkodliwe dla zdrowia jest białe i chude mięso, natomiast czerwone mięsa i pełne konserwantów, zawierające resztki krwi wyroby z przetworzonego mięsa są dla nas bardzo niebezpieczne. Rzeczywiście lekarze coraz to częściej kategorycznie odradzają spożywania zarówno mięsa czerwonego jak i przetworzonego, nie tylko ze względu na zawarte w nich duże ilości tłuszczów nasyconych, lecz także w związku ze stosowanymi w przemyśle mięsnym kontrowersyjnymi chemikaliami i odpadami zwierzęcymi, które budzą wiele zastrzeżeń, o czym pisaliśmy kilka lat temu w artykule p.t. Niebezpieczne substancje w mięsie.

Międzynarodowy komitet doradczy, który zebrał się w 2014 roku, zalecił, aby mięso czerwone i przetworzone były priorytetami do naukowej oceny ryzyka ze strony specjalistów IARC. Zalecenie to opierało się na badaniach epidemiologicznych sugerujących, że wzrost ryzyka wystąpienia kilku rodzajów nowotworów może wiązać się z częstym spożywaniem czerwonego lub przetworzonego mięsa. Mając to na uwadze, ważne było, aby IARC dostarczyło autorytatywnych dowodów naukowych dotyczących ryzyka rozwoju raka związanego z jedzeniem czerwonego i przetworzonego mięsa.

Mięso szkodzi zdrowiu

Wyniki badań przeprowadzonych przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) jasno dowodzą, że jedzenie mięsa czerwonego, bądź przetworzonego grozi rakiem. Jak się bowiem okazuje zarówno mięso czerwone jak i mięsne produkty przetworzone zostały oficjalnie uznane przez WHO za kancerogenne. Mięso czerwone zaliczono do grupy 2A produktów kancerogennych, co oznacza, że może ono z prawdopodobieństwem powodować raka, natomiast przetworzone mięso znalazło się w grupie największego ryzyka, czyli 1, gdyż uznano je za zdecydowanie rakotwórcze. Co ciekawe, w grupie 1 znajdują się także tytoń i azbest, a więc obejmuje ona substancje i produkty, których rakotwórczość dla ludzi została jednoznacznie potwierdzona naukowo i dobrze udokumentowana. Przykłady przetworzonego mięsa obejmują parówki, szynkę, kiełbaski, peklowaną wołowinę i suszoną wołowinę, a także konserwy mięsne oraz preparaty na bazie mięsa i sosy. Istnieją silne przypuszczenia (stąd grupa 2A) wiążące raka jelita grubego, trzustki oraz prostaty z regularnym spożywaniem mięsa czerwonego. Grupa Robocza IARC doszła do jednoznacznego wniosku, że spożywanie przetworzonego mięsa powoduje raka jelita grubego. Zauważono także pewien związek z rakiem żołądka, ale dowody nie są w tym przypadku jednoznaczne. Dla niedowiarków, oficjalny dokument WHO, który jasno potwierdza te fakty, znajduje się tutaj

Mięso jest szkodliwe dla zdrowia!

Zgodnie z najnowszymi szacunkami Global Burden of Disease Project, niezależnej akademickiej organizacji badawczej, rocznie na całym świecie około 34 000 zgonów z powodu nowotworów można przypisać diecie bogatej w przetworzone mięso.

Analiza wyników dziesięciu badań wykazała, że każda 50-gramowa porcja przetworzonego mięsa spożywanego codziennie może zwiększyć ryzyko raka okrężnicy o około 18%!

Jedzenie czerwonego mięsa nie zostało jeszcze definitywnie powiązane z chorobami nowotworowymi. Jednakże, gdyby to jednoznacznie udowodnić, projekt Global Burden of Disease oszacował, że dieta bogata w czerwone mięso mogła by być odpowiedzialna za 50 000 zgonów rocznie z powodu raka.

Zalecenia dotyczące konsumpcji mięsa

W związku z powyższym WHO oficjalnie zaleca osobom mięsożernym ograniczenie spożywania zarówno czerwonego jak i przetworzonego mięsa, gdyż mogą one powodować choroby nowotworowe, jednak nie wypowiada się jednoznacznie na temat korzyści płynących z diety pozbawionej mięsa.

Klasyczny argument przeciwko diecie bezmięsnej

Jak dotąd wszystko wydawało się potwierdzać wegetariańskie teorie związane ze szkodliwością mięsa. Szkodliwość tłuszczy, chemikaliów i zwierzęcych odpadów zawartych w produktach mięsnych nie jest bowiem wyssana z palca i ma swoje naukowe uzasadnienia. Jednak zaskakujące wyniki badań naukowych, przeprowadzonych już wiele lat temu przez lekarzy z austriackiego Uniwersytetu Medycznego w Graz, rzuciły dość nietypowe światło na zdrowotne aspekty diety bezmięsnej.

Austriaccy naukowcy wytypowali 1320 uczestników na podstawie ich wieku, płci i statusu społeczno-ekonomicznego, a następnie przyjrzeli się ich nawykom żywieniowym.

Uczestników badań udało się przyporządkować do czterech grup, w następujący sposób:

330 osobników w ogóle nie jedzących mięsa;

330 osobników jedzących mięso, ale także duże ilości warzyw i owoców;

330 uczestników często spożywających drób i wieprzowinę;

300 osób jedzących mięso tylko sporadycznie.

Naukowcy przebadali wszystkich uczestników w zakresie ich stanu zdrowia i historii medycznej, a następnie doszli do bardzo zaskakujących wniosków. Otóż wegetarianie okazali się mieć niższy wskaźnik masy ciała niż osoby jedzące mięso, jednak o wiele częściej skarżyli się na problemy ze zdrowiem, w tym choroby nowotworowe, problemy psychiczne i alergie, niż uczestnicy z pozostałych grup! Według badaczy wynika to prawdopodobnie z faktu, że wegetarianie na ogół zażywają zbyt mało cholesterolu i nasyconych kwasów tłuszczowych, które są w pewnej mierze niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania struktury komórkowej organizmu i układu sercowo-naczyniowego. Tych składników nie znajdziemy w warzywach, zbożach i owocach, a nawet w produktach mlecznych jest ich zbyt mało. Jak dotąd to jednak tylko czysta teoria, gdyż nie została ona jeszcze naukowo potwierdzona żadnymi faktami.

Z wielu źródeł wynika jednak, że austriackie badania nie zostały przeprowadzone prawidłowo. Nie tylko uczestników było zbyt mało by wyciągnąć jakiekolwiek wnioski o wadze naukowej, lecz podejrzewa się, że badacze mieli powiązania interesów z przemysłem mięsnym.

Wyniki największych w historii badań nie mogą kłamać!

W swojej książce zatytułowanej „Nowoczesne Zasady Odżywiania” – której w samych USA sprzedano ponad milion egzemplarzy, słynny na całym świecie Dr. Campbell, który ma za sobą ponad cztery dekady bycia biochemikiem żywienia, przywołuje i interpretuje wyniki największego na świecie eksperymentu naukowego dotyczącego sposobów odżywiania się, jaki kiedykolwiek przeprowadzono. Dr. Campbell przeanalizował dietę 6 500 osobników, zamieszkujących 65 chińskich i tajskich prowincji, a następnie porównał dietę opartą głównie na roślinach z zachodnim sposobem odżywiania się, bogatym w mięso i nabiał.

Dr. Campbell

W trakcie analizowanych przez naukowca ponad 20-letnich badań zgromadzono niezliczone dane dotyczące śmiertelności, diety i stylu życia. Co istotne, dokładnie analizowano krew, mocz i pokarm tysięcy uczestników eksperymentu! Wyniki pojawiły się w 1990 roku w formie potężnej księgi.

Na podstawie wyników wieloletnich badań naukowiec bardzo gorąco zachęca czytelników do wykluczenia z jadłospisu wszelkich pokarmów pochodzenia zwierzęcego, gdyż - jak dowodzi - będą mogli w ten sposób cieszyć się świetnym zdrowiem i o wiele dłuższym życiem. Dr. Campbell przekonuje, że żywność odzwierzęca jest odpowiedzialna za coraz to częstsze występowanie groźnych chorób, takich jak schorzenia układu krążeniowego, otyłość, cukrzyca, choroby nowotworowe, a nawet choroba Alzheimera. Swoją pracą naukową przeciwstawia się panującemu od lat przekonaniu o korzyściach pro-zdrowotnych płynących ze spożywania produktów odzwierzęcych i wykazuje ogromną ilość mylących, nierzadko sprzecznych ze sobą informacji, jakimi faszeruje konsumentów dzisiejszy przemysł spożywczy. W roku 2015 Światowa Organizacja Zdrowia oficjalnie ogłosiła związek spożywania mięsa z chorobami nowotworowymi, co definitywnie potwierdziło tezę Campbella!

Bibliografia:

Dr. Colin Campbell - Nowoczesne Zasady Odżywiania
WHO - Q&A on the carcinogenicity of the consumption of red meat and processed meat