Przejdź do treści

Sanepid ostrzega przed groźnym produktem spożywczym! Czy masz go w domu?

Sanepid wydał komunikat ostrzegawczy dotyczący popularnego produktu spożywczego, w którym mogą być obecne pałeczki Salmonelli. Są one bardzo niebezpieczne dla ludzkiego organizmu. Zazwyczaj wywołują zatrucia pokarmowe, ale mogą też prowadzić do zakażenia narządów wewnętrznych i chorób stawów.
Teaser Media
Image
Sanepid ostrzega przed tym produktem
Sanepid wydał komunikat ostrzegawczy dotyczący popularnego produktu spożywczego, w którym mogą być obecne pałeczki Salmonelli. Są one bardzo niebezpieczne dla ludzkiego organizmu. Zazwyczaj wywołują zatrucia pokarmowe, ale mogą też prowadzić do zakażenia narządów wewnętrznych i chorób stawów. Niezależnie od jej przebiegu, który czasami może być dość ciężki, Salmonella nie należy do najprzyjemniejszych doznań!

Pierwsze objawy zatrucia pałeczkami Salmonelli stają się odczuwalne kilka, a nawet kilkanaście godzin po spożyciu skażonej żywności. Są to przeważnie dolegliwości takie jak:
  • ból brzucha;
  • podwyższona temperatura;
  • ból głowy;
  • nudności i wymioty;
  • nieustępująca biegunka.
Zatrucie salmonellą leczy się zazwyczaj przy pomocy odpowiedniej diety i węgla aktywnego, ale jeśli objawy utrzymują się dłużej niż 2-3 dni, lekarz może zalecić antybiotykoterapię. W przypadku cięższego przebiegu wymagana jest hospitalizacja. W skrajnych przypadkach zakażenie tą groźną bakterią może prowadzić do sepsy. Kilka dni temu główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wykryciu bakterii gatunku Salmonella enterica w popularnej przyprawie. Patogen może powodować ciężkie zatrucie pokarmowe. Obecność pałeczek salmonelli odnotowano w produkcie w trakcie kontroli urzędowej w zakładzie produkcyjnym CARUM Sp. J. Niebezpieczny dla naszego zdrowia patogen znaleziono w dwóch z pięciu badanych próbek papryki mielonej w opakowaniach 20 g, a także w jednej z pięciu badanych próbek papryki słodkiej w hurtowych opakowaniach 25 kg, z której powstał skażony produkt (źródło 1). Obecnie w toku jest wycofywanie produktu ze sklepów. Chodzi dokładnie o produkt „Papryka słodka mielona” firmy Carum, opakowanie 20 gramowe, o numerze partii: 10 2021/1143. Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej nadzorują proces wycofywania z obrotu kwestionowanej partii oraz postępowanie producenta z zabezpieczonym produktem. Decyzję o wycofaniu skażonej papryki z obrotu, Główny Inspektorat Sanitarny uzasadnia następująco:
"Papryka słodka może być dodawana do produktów spożywczych spożywanych bez obróbki termicznej. Pałeczki Salmonella mogą przeżyć nawet po długotrwałym przechowywaniu suchego produktu, a po spożyciu przez człowieka zanieczyszczonej żywności wywołać zatrucie pokarmowe"
Dokładne dane wycofanego produktu:
  • Papryka słodka mielona.
  • Masa netto 20g.
  • Termin przydatności do spożycia/ Nr partii: 10 2021/1143.
  • Kraj pochodzenia: HISZPANIA;
  • Producent: CARUM Sp. J. ul. Ogrodowa 42, 42-231 Cykarzew Północny.
Bibliografia:1 - GIS - Wycofanie jednej partii produktu pn. Papryka słodka mielona, 20 g, ze względu na wykrycie obecności bakterii Salmonella.
Spodobał Ci się artykuł? Podziel się nim ze znajomymi!