Herbata Gyokuro – najlepsza herbata z Japonii

Zielona herbata to jeden z symboli Japonii. Najczęściej kojarzymy ją z wytworną ceremonią parzenia herbaty, barwnymi kimonami i piękną ceramiką. Jednak japońska herbata to nie ta używana podczas ceremonii. Japończycy wyróżniają wiele gatunków zielonej herbaty począwszy od codziennej, podawanej praktycznie wszędzie – w pracy, w domu, a nawet klientom w sklepach i urzędach po bardziej wyrafinowane gatunki podawane na specjalne okazje.

Japońska herbata Gyokuro - Gdzie kupić?

Jedną z najszlachetniejszych odmian jest herbata gyokuro – jedna z najdroższych herbat świata. Podawana wyłącznie w szczególnie uroczystych chwilach stanowi również wykwintny upominek dla bliskich osób lub partnerów w biznesie. Hodowla herbaty gyokuro jest bardzo pracochłonna i wymaga ogromnej wiedzy i doświadczenia.

Czy można kupić w Polsce herbatę gyokuro?

Prawdziwa herbata gyokuro musi pochodzić z Japonii. Można dostać ją w Polsce w sklepie internetowym moyamatcha.com wyspecjalizowanym w różnych gatunkach japońskiej herbaty najwyższej jakości. Strona moyamatcha.com to nie tylko sklep internetowy w którym można zaopatrzyć się w oryginalne japońskie herbaty i akcesoria do ich przyrządzania i podawania. Jest to również kompedium wiedzy o historii i kulturze spożywania zielonej herbaty w Kraju Kwitnącej wiśni. Herbata gyokuro jest droga, jednak trzeba wziąć pod uwagę, że jest to herbata do delektowania się, a nie do picia na co dzień. W połączeniu z oryginalnymi czarkami japońskimi będzie fantastycznym upominkiem dla wszystkich fanów japońskiej kuchni i kultury.

Jak smakuje herbata gyokuro?

Aby w pełni docenić jej złożony i subtelny smak należy ją prawidłowo zaparzyć. Temperatura parzenia nie powinna być niższa niż 60 i nie wyższa niż 70 stopni Celsjusza. Optymalny czas parzenia to od jednej do trzech minut. W ten sposób herbatę gyokuro można zaparzać nawet 5 razy. Za najsmaczniejszą koneserzy uważają tę z drugiego zaparzenia. Aromatyczna herbata gyokuro ma wiele składników cennych dla zdrowia, posiada także pewną ilość kofeiny i dzięki temu działa delikatnie pobudzająco. Smak ma słodkawy z goryczką i fascynującą, głęboką nutą umami. Swoich niezwykłych właściwości nabiera podczas specjalnego zabiegu w uprawie – 3 tygodnie przed zbiorami za pomocą specjalnych mat odbiera się krzewom dostęp do światła. W ten sposób zmniejsza się ilość tanin odpowiedzialnych za gorzki posmak i równocześnie rośnie zawartość kofeiny. Nawet nie będąc znawcą i smakoszem zielonej herbaty można delektować się gyokuro i docenić jej niezwykle subtelne i bogate walory zapachowo-smakowe.