Czy paczkowane pieczywo może powodować raka?

wt., 01/07/2020 - 13:15

Powszechnie wiadomo, że nie ma to jak świeże i jeszcze ciepłe pieczywo prosto z piekarni. Obecnie wielu z nas decyduje się jednak na krojony, paczkowany produkt. Ludzie często kupują nie tylko chleb tostowy, ale również pokrojoną bułkę.



Paczkowane pieczywo - Wygodne, ale czy zdrowe?

Z wygody, a niekiedy z lenistwa, lubimy mieć pod ręką gotowe kromki, z których szybko i bez trudu możemy przygotować nasze ulubione tosty, bądź kanapki. Praktyczne i bardzo wygodne rozwiązanie, ale czy bezpieczne? Jak się okazuje, niestety nie!



Uwaga na paczkowane pieczywo! Może być trujące



Ułatwianie sobie życia wybierając najniższą linię oporu zazwyczaj nie idzie w parze ze zdrowiem. Jeśli sądzisz, że krojone pieczywo zapakowane w folię to nic złego, to znaczy, ze nie wiesz czym jest bisfenol-A i w jaki sposób może się przedostawać do żywności.



Paczkowane pieczywo - Czy jest zdrowe?

Bisfenol-A to rakotwórczy związek chemiczny (źródło 1), który możemy spotkać w różnego rodzaju plastikach, w tym w folii stosowanej w przemyśle spożywczym. Substancja ta może masowo uwalniać się z materiału, w skład którego wchodzi, np. pod wpływem podwyższonej temperatury, ale nie zawsze jest ona do tego procesu niezbędna.



W tym momencie niejeden czytelnik zadaje sobie pytanie, skąd miała by się wziąć podwyższona temperatura w przypadku paczkowanego pieczywa. Otóż, zarówno chleb, jak i bułka, są krojone i pakowane w folię zaraz po wyjściu z pieca.



Ochłodzenie z temperatury wynoszącej kilkaset stopni nie następuje natychmiastowo – w przypadku pieczywa może to zająć dłuższą chwilę. Jednak – czas to pieniądz, w związku z czym żaden producent pieczywa nie ma zamiaru czekać, aż jego wypieki całkiem ostygną przed przystąpieniem do pakowania ich w folię. W skutek kontaktu gorącego pieczywa w folią, rakotwórczy bisfenol-A uwalnia się do chleba, bądź bułki, które następnie nieświadomy konsument spożywa. Konsekwencje regularnego kontaktu z bisfenolem-A mogą być fatalne.




Podsumowanie
W krojonym i zapakowanym w folię pieczywie może się znajdować rakotwórczy bisfenol-A.


Toksyczna folia spożywcza - Rakotwórczy bisfenol-A



Pieczywo o żądanej kilkudniowej trwałości najczęściej pakuje się w folię wykonaną z polietylenu (PE) – w skład którego wchodzi oczywiście rakotwórczy bisfenol-A. Do pakowania pieczywa o wydłużonym terminie przydatności do spożycia stosuje się folie PA/PE poliamid/polietylen.



Paczkowane pieczywo - Toksyczna folia z bisfenolem-A !

Na temat rakotwórczości bisfenolu-A napisano już niejedną pracę naukową. Przewlekła styczność z tą substancją może przyczyniać się do poważnych problemów ze zdrowiem, takich jak przykładowo niepłodność, trudności w uczeniu się, zaburzenia rozwoju mózgu u dzieci, rak piersi, cukrzyca, rak prostaty, astma, choroby układu krążenia.



Z pracy akademickiej (źródło 2) autorstwa A. Konieczna, A. Rutkowska, D. Rachoń - Uniwersytet Gdański (2015), wynika, iż bisfenol-A (BPA) może działać jako agonista, lub antagonista w interakcji z receptorami estrogenowymi poprzez estrogenowe szlaki sygnalizacyjne, w skutek czego ogrywa on niemałą rolę w patogenezie zaburzeń hormonalnych, w tym także w zaburzeniach płodności, zarówno u kobiet jak i u mężczyzn, zaburzeniach dojrzewania, a również w przypadku hormonozależnych rodzajów nowotworów, takich jak rak piersi oraz rak prostaty. Jego rola jest wyraźna również w przypadku schorzeń metabolicznych, włączając w to zespół wielotorbielowatych jajników (PCOS).




Podsumowanie
Nauka potwierdza, iż styczność ze znajdującym się w niektórych plastikach i foliach bisfenolem-A może być przyczyną poważnych problemów ze zdrowiem.


Bibliografia:

1 – US National Library of Medicine – Health risk of exposure to Bisphenol A (BPA);

2 – Research Gate – Health risk of exposure to Bisphenol A (BPA).