Popularne paluszki rybne, które zwiększają ryzyko ciężkich chorób

Informacje o autorze:

Obrazek użytkownika redakcja
Zespół zdrowepasje.pl
Czy paluszki rybne są zdrowe?

Paluszki rybne to bardzo popularny w Polsce produkt spożywczy. Uwielbiają je zarówno dzieci, jak i osoby dorosłe, a ponadto ich przygotowanie do spożycia nie wymaga dużego wysiłku. Czy jednak spożywanie paluszków rybnych, zwłaszcza tych panierowanych, to naprawdę dobry pomysł? Niestety nie, a powodów ku temu jest kilka!

Paluszki rybne są obecnie bardzo popularnym produktem spożywczym, uwielbianym nie tylko przez dzieci. Przeważnie świetnie smakują i można szybko przygotować z nich posiłek. Ale, czy ich spożywanie to naprawdę dobry pomysł?

Dlaczego paluszki rybne nie są zdrowe?

Jak powszechnie wiadomo, kluczowe znaczenie dla naszego zdrowia ma dieta oparta na naturalnych, nieprzetworzonych i pełnowartościowych produktach spożywczych. Niestety, okazuje się, że paluszki rybne – choć smaczne i łatwe w przygotowaniu – do takich nie należą. Pomimo, iż producenci starają się nam wmówić, że paluszki rybne składają się głównie z pierwszej jakości fileta z ryby, to rzeczywistość wygląda nieco inaczej!

W przypadku paluszków rybnych mamy do czynienia z gotowym i wysoko przetworzonym produktem mrożonym, który najczęściej powstaje z odpadów filetów rybnych, lub mielonego mięsa ryb. Jak dobrze wiadomo, wykorzystywane w tym celu są partie mięsa, które z różnych przyczyn nie nadają się do sprzedaży jako jednolite kawałki, a jedyny możliwy sposób ich sprzedaży, to zmielenie, posiekanie, rozdrobnienie, przetworzenie i ponownie sklepienie w formę powszechnie lubianego rybnego paluszka, serduszka, kotlecika itp.

Paluszki rybne zawierające mielone mięso ryb są typowym produktem garmażeryjnym. Ich skład jest wielką niewiadomą, ponieważ zmieleniu poddawane są zarówno resztki mięsa pozostałe po filetowaniu, jak i np. skóry oraz ości! Tego typu paluszków rybnych lepiej w ogóle nie kupować. Nawet, jeśli nie poczujemy się źle natychmiast po ich zjedzeniu, to możemy mieć pewność, że ich spożywanie długoterminowo nie wyjdzie nam na dobre.

PodsumowaniePaluszki rybne są wysoko przetworzonym produktem spożywczym. Zawierają najniższej jakości odpady mięsa z ryb, a na dodatek często również zmieloną skórę i ości.

Paluszki rybne - Kaloryczna bomba tłuszczowa!

Ryby powszechnie kojarzą się ze zdrowym sposobem odżywiania się, lecz nie można tego tak generalizować, gdyż np. w przypadku paluszków rybnych nie do końca mamy do czynienia ze zdrowym i pełnowartościowym produktem spożywczym.

Paluszki rybne - oczywiście mowa o tych panierowanych - zawierają duże ilości szkodliwego tłuszczu. Takie tłuszcze to zabójcy naszego zdrowia, głównie serca! Dwukrotne obsmażenie produktu w tłuszczu (raz w fazie produkcji, a ponownie w domu) sprawia, że porcja ryby staje się bardzo kalorycznym i nie do końca zdrowym posiłkiem.

Paluszki rybne są bardzo niezdrowe!

Niezdrowy tłuszcz w posiłkach zatruwa nasz organizm i zmusza wątrobę do dodatkowej pracy. To niestety nie kończy się na obciążeniu wątroby. Niektóre tłuszcze przyczyniają się również do chorób układu krążeniowego, takich jak miażdżyca i ciężkie choroby serca. Popularne panierowane paluszki rybne są bowiem przemysłowo obsmażane we fryturach otrzymanych z utwardzonych olejów roślinnych - tak zwane tłuszcze trans. Jest to najgorszy dla naszego zdrowia rodzaj tłuszczu, który bardzo negatywnie wpływa na poziom cholesterolu i wzrost ryzyka chorób sercowo-naczyniowych (źródło 1).

PodsumowaniePaluszki rybne są przemysłowo obsmażane we fryturach otrzymanych z utwardzonych olejów roślinnych. Tego rodzaju tłuszcze to zawodowi zabójcy naszego zdrowia!

Paluszki rybne - wątpliwy skład

Wbrew temu, w co producenci paluszków rybnych chcą abyśmy uwierzyli, nie są one naturalnym wyrobem! Zgodnie z wytycznymi, zarówno paluszki, jak i wszelkie im podobne przetwory rybne, powinny zawierać minimum 60% pełnowartościowej ryby. Czytając skład przykładowego produktu, okazuje się jednak, że ryby zwykle jest w nim znacznie poniżej 50%, często nawet poniżej 40%, a resztę stanowią składniki panierki, wśród których znajdziemy m.in.:

  • skrobię kukurydzianą;
  • substancje słodzące;
  • spulchniacze – np. E541;
  • regulatory kwasowości – np. E450;
  • stabilizatory – np. E452;
  • syntetyczne aromaty;
  • utwardzone tłuszcze trans;
  • barwniki.
  • Chociaż, najczęściej występujące w paluszkach rybnych E-dodatki, takie jak stabilizator E451 i regulator kwasowości E450, są oficjalnie zaliczane do substancji niezagrażających naszemu zdrowiu, w dużych ilościach mogą nam szkodzić. Efektem będzie zmniejszone wchłanianie żelaza, magnezu, czy wapnia (źródło 1), co może przyczyniać się do niedoborów żywieniowych.

    Paluszki rybne mogą powodować choroby!

    Co ciekawe, w składzie paluszków rybnych nie znajdziemy tłustych ryb, które wyławiane są na otwartym morzu. Paluszki rybne i tym podobne wyroby, takie jak przykładowo steki rybne w panierce, to potrawy typu fast food, które nie posiadają ciekawych wartości odżywczych i na pewno nie znajdziemy w nich cennych kwasów Omega-3, wartościowych ilości witamin, czy minerałów.

    W paluszkach rybnych zdarzają się też dodatki mięsa skorupiaków, a nawet zwierząt rzeźnych! Producenci wyjaśniają, że dodają je tam w celu polepszenia właściwości paluszków.

    Co więcej, paluszki rybne mogą potencjalnie zagrażać zdrowiu w przypadku ich niewłaściwego przechowywania, co niestety czasami się zdarza. Rozmrożone i ponownie zamrożone mogą stanowić źródło szkodliwych dla naszego zdrowia bakterii i powodować ciężkie zatrucia pokarmowe.

    Dietetycy nie zachęcają do spożywania jakichkolwiek przetworów rybnych, które przeznaczone są do smażenia, nie tylko ze względu na niską jakość użytego do ich produkcji mięsa, ale także mając na uwadze proces ich przygotowania.

    PodsumowanieOprócz znikomych ilości mięsa z ryby, paluszki rybne i tym podobne wyroby mogą zawierać szkodliwe dla zdrowia dodatki, a także mięso skorupiaków i zwierząt rzeźnych!

    Bibliografia:

    1 –abcZdrowie – Badamy skład paluszków rybnych.