Przez śmieciowe jedzenie nastolatek stracił wzrok!

Autor: redakcja
Zespół zdrowepasje.pl
Usuwa toksyny i pasożyty
Po dokładnym przyjrzeniu się historii medycznej brytyjskiego nastolatka, który w efekcie niewłaściwego odżywiania się kompletnie stracił wzrok i częściowo przestał słyszeć, naukowcy z Uniwersytetu w Bristolu przestrzegają społeczeństwo przed potencjalnym zagrożeniem! Ten tragiczny przypadek jest kolejnym potwierdzeniem faktu, że dieta uboga we wszystko to co jest nam potrzebne do życia, może doszczętnie zniszczyć nasze zdrowie i zrujnować wszelkie plany na przyszłość!

Niezdrowa dieta doprowadziła go do utraty wzroku!


Smutna i pouczająca historia obecnie niewidomego nastolatka, który przez wiele lat odżywiał się wyłącznie chipsami, frytkami, białym pieczywem i przetworami mięsnymi, powinna stać się przestrogą dla zwolenników takiej diety.



Poszkodowany przez swoje nawyki żywieniowe 19-latek już w wieku lat 14 skarżył się lekarzom na złe samopoczucie i przewlekłe zmęczenie. Wówczas u chłopca nie stwierdzono widocznych oznak niedożywienia, a jego wzrost i BMI (wskaźnik masy ciała) mieściły się w normie. Lekarze zdiagnozowali niedobór witaminy B12 i wynikającą z tego anemię. Pacjent został poddany kuracji witaminowej i poinformowano go o pilnej konieczności radykalnej zmiany sposobu odżywiania się. Chłopiec niestety nie posłuchał lekarzy, a już 12 miesięcy później zaczął miewać pierwsze zaburzenia wzroku i słuchu. Niestety lekarzom nie udało się wówczas powiązać tych poważnych objawów z niewłaściwym sposobem odżywiania się.



Wzrok nastolatka nieustannie się pogarszał, a w wieku 17 lat chłopiec zupełnie i nieodwracalnie przestał widzieć (źródło 1). Po wykonaniu szeregu badań, lekarze zdiagnozowali u niego poważny niedobór witaminy B12, niski poziom miedzi i selenu, wysoki poziom cynku, obniżony poziom witaminy D i zbyt niską gęstość tkanki kostnej.


Podsumowanie
Niewłaściwy sposób odżywiania się - dieta składająca się głównie z chipsów, frytek, pieczywa i przetworów mięsnych - doprowadziły nastoletniego Brytyjczyka do utraty wzroku!


Witamina B12



Witamina B12 jest absolutnie niezbędna do prawidłowego funkcjonowania wszystkich komórek ludzkiego ciała (źródło 2). Odgrywa istotną rolę w produkcji elementów morfotycznych krwi i otoczek nerwowych. Bierze udział w syntezie białek i kwasów nukleinowych, a także w metabolizmie tłuszczów i węglowodanów. Witamina B12 jest konieczna do syntezy koenzymatycznie aktywnych form kwasu foliowego, a jej niedobór w organizmie może przyczyniać się m.in. do:


  • niedokrwistości złośliwej;

  • niedokrwistości megaloblastycznej;

  • zaburzeń w układzie nerwowym;

  • zmian zwyrodnieniowych błony śluzowej żołądka i zaburzeń we wchłanianiu;






Podsumowanie
Niedobór witaminy B12 w codziennej diecie może przyczyniać się do poważnych problemów ze zdrowiem.


Neuropatia nerwu wzrokowego od śmieciowego jedzenia!



Po dogłębnej analizie historii medycznej poszkodowanego przez śmieciowe jedzenie nastolatka (źródło 1), naukowcy z Bristol Medical School i Bristol Eye Hospital doszli do wniosku, że pacjent doznał tak zwanej neuropatii nerwu wzrokowego (źródło 3). Naukowcy są jednoznacznie przekonani, że w tym przypadku do utraty wzroku przyczyniły się niezdrowa dieta i długoterminowy niedobór witaminy B12. Ostrzegają, że w związku z rosnącą popularnością śmieciowego jedzenia, neuropatia wzrokowa może stać się coraz bardziej powszechna!



Zdaniem Denize Atan, oftalmolog w Bristol Medical School and Bristol Eye Hospital, w świetle dzisiejszej wiedzy medycznej, zarówno BMI, jak i dzienna ilość spożywanych kalorii, nie są już wiarygodnymi wskaźnikami rzeczywistego stanu zdrowia pacjenta. O wiele ważniejsza okazuje się być jakość spożywanych codziennie pokarmów i to właśnie ona wywiera decydujący wpływ na nasze zdrowie.

Niezdrowa dieta doprowadziła go do utraty wzroku! (1)


Tom Sanders, profesor żywienia i dietetyki w londyńskim King's College podchodzi z dużym dystansem do oficjalnego opisu przypadku nastolatka - którego imię i nazwisko pozostają jak dotąd anonimowe - oraz przedstawionych przez naukowców wniosków. Zdaniem profesora są one zbyt pochopne:


"Niedobór witaminy B12 może owszem powodować neuropatię wzrokową, ale bardzo rzadko stwierdza się go przy diecie bogatej w produkty pochodzenia zwierzęcego, np. szynka i kiełbasy, które są jej bogatym źródłem!"


W krajach wysoko uprzemysłowionych zdarzają się przypadki żywieniowej neuropatii wzrokowej, ale są one przeważnie wynikiem zaburzeń pracy układu trawiennego lub zażywania niektórych leków, które uniemożliwiają prawidłowe przenikanie składników odżywczych z jelit do krwi.



W rejonach dotkniętych biedą, gdzie dostęp do żywności jest znacznie utrudniony, żywieniowa neuropatia wzrokowa może rzeczywiście nastąpić wskutek niedoborów składników odżywczych. Może być przejściowa, jedynie w przypadku pilnej interwencji medycznej i natychmiastowego poddania pacjenta kuracji.

Tragiczny przypadek młodego Brytyjczyka może wprawiać w osłupienie! Najwidoczniej dieta opierająca się na coraz to gorszej jakości śmieciowego jedzenia, które pozbawione jest jakichkolwiek pożytecznych dla nas składników, może siać prawdziwe spustoszenie w naszych ciałach, porównywalne do tego, jakie następuje w organizmach ludzi niedożywionych wskutek nędzy i niedostatku żywności w najbiedniejszych rejonach świata!


Podsumowanie
U nastolatka, który przez całe lata bardzo źle się odżywiał, nastąpiła neuropatia wzrokowa! Lekarze ostrzegają, że takich przypadków może być niebawem więcej!


Bibliografia:

1 – CNN – Teenage boy goes blind after existing on Pringles, white bread and french fries;
2 – mp.pl – Witamina B12;
3 – Wikipedia – Neuropatia nerwu wzrokowego.
Usuwa toksyny i pasożyty