Zdrowie, odżywianie, porady zdrowotne, informacje o produktach



Wystarczy jedna szklanka o poranku! Naukowcy obiecują niesamowite efekty!

Picie soku z cytryny jest zwyczajem, który towarzyszy ludzkości od niepamiętnych czasów. Obecnie sok ten stosowany jest jako dodatek do napojów alkoholowych, sałatek, ale również w gotowaniu i pieczeniu. Delikatny kwaskowaty smak idealnie dopasowuje się do szerokiego wachlarza potraw. Jednak nie każdy wie, iż na szczególną uwagę zasługuje picie wody z dodatkiem soku z cytryny. Jak się bowiem okazuje, jest to niezwykle korzystne dla naszego zdrowia.

Badania dowodzą, że wypijanie szklanki ciepłej wody z cytryną każdego ranka może przynosić cały szereg korzyści zdrowotnych. Naukowcy przekonują, że po kilku tygodniach takiej codziennej praktyki zyskujemy więcej energii do działania, poprawia się praca naszego układu trawiennego, a także wygląd naszej skóry.

Szklanka ciepłej wody z cytryną codziennie rano!



Dzięki wodzie z cytryną powinniśmy odczuć ulgę również w przypadku uciążliwego bólu mięśni, ale to jeszcze nie wszystko! Cytryny wydzielają kojący dla umysłu zapach, który ułatwia opanowanie codziennego stresu. Szklanka ciepłej wody z cytryną może znacznie poprawiać nie tylko nasz wygląd, ale również samopoczucie.

Badacze dowiedli, że najwięcej korzyści zdrowotnych przynosi nam woda z cytryną, gdy napój ten jest ciepły. Okazuje się, że uwalniające się z ciepłego trunku opary szybciej przyspieszają ruch śluzu nosowego. Dodatkowo przepływ śluzu jest stymulowany w efekcie reakcji kubków smakowych na cytrynę. Jest to bardzo przydatne, szczególnie w przebiegu infekcji układu oddechowego. Tak więc, rozpoczęcie dnia od kubka ciepłej, zamiast zimnej wody z cytryną wydaje się być najbardziej optymalnym wyborem. Jaka zatem powinna być temperatura takiego napoju? Zdaniem naukowców, ciepłe napoje powinny mieć temperaturę w przedziale od 60 do 70 stopni Celsjusza.

Woda z cytryną – Wpływ na skórę



Znajdująca się w cytrynach witamina C może spowolnić procesy degeneracyjne zachodzące w naszej skórze, zapobiegać wysuszeniu skóry i negatywnym skutkom oddziaływania na nią promieni słonecznych. Badanie laboratoryjne z 2016 r. dowiodło, iż napój na bazie cytrusów zapobiega rozwojowi zmarszczek u bezwłosych myszy (źródło 1).

Woda z cytryną – Wpływ na serce



Jedna cytryna zawiera około 31 mg witaminy C. Badania dowodzą, że jedzenie owoców i warzyw bogatych w tą witaminę zmniejsza ryzyko chorób serca i udaru mózgu (źródło 2, źródło 3).

Na co wskazują badania, obecne w cytrynie błonnik pokarmowy i polifenole mogą również znacznie obniżać niektóre czynniki ryzyka chorób serca (źródło 4).

Jedno z badań wykazało, że spożywanie 24 gramów ekstraktu z włókna cytrusowego dziennie przez miesiąc zmniejszało stężenie cholesterolu we krwi. Zbyt wysokie stężenie tego tłuszczu we krwi może prowadzić do poważnych chorób układu krążeniowego. Pojawia się przeważnie w skutek niewłaściwych nawyków żywieniowych, jednak dodatkowo mogą się do tego przyczyniać niektóre choroby, takie jak cukrzyca, niedoczynność tarczycy, alkoholizm, bądź choroby wątroby. Codzienne sięganie po szklankę ciepłej wody z cytryną okazuje się być prostym, a zarazem skutecznym sposobem na naturalne obniżenie stężenia cholesterolu we krwi. Nawyk ten stanowi zdrową i smaczną metodę na rozpoczęcie dnia.

Woda z cytryną – Czy może zapobiegać nowotworom?



Badania laboratoryjne dowiodły, że zawarte w cytrynie związki mogą unicestwiać komórki nowotworowe (źródło 5).

Niektórzy badacze są przekonani, że znajdujące się w cytrynach związki roślinne - takie jak limonen i naringenina - mogą mieć działanie przeciwnowotworowe (źródło 6). Eksperymenty przeprowadzone z udziałem zwierząt potwierdzają, że zawarty w olejku z cytryny D-limonen rzeczywiście posiada właściwości przeciwnowotworowe (źródło 7).

W innym z badań wykorzystano miazgę z mandarynek, która zawiera związki roślinne beta-kryptoksantynę i hesperydynę, występujące także w cytrynach. Naukowcy dowiedli, że związki te zapobiegały rozwojowi nowotworów złośliwych w językach, płucach i okrężnicy gryzoni (źródło 8).

Należy zaznaczyć, że pomimo, iż niektóre związki roślinne zawarte w cytrusach mogą mieć potencjał przeciwnowotworowy, to żadne badania nie potwierdzają jednoznacznie, że cytryny mogą zwalczać raka u ludzi.

Woda z cytryną – Ułatwiona redukcja masy ciała



Badania potwierdzają, że obecne w cytrynach polifenole mogą hamować przyrost masy ciała u gryzoni laboratoryjnych. W badaniach z udziałem zwierząt naukowcy dowiedli, iż zawarte w cytrynach przeciwutleniacze mogą zapobiegać rozwojowi cukrzycy typu II. Chociaż podobne wyniki muszą jeszcze zostać potwierdzone u ludzi, dowody na to, że woda z cytryną wspiera utratę masy ciała są już teraz dość silne.

Woda z cytryną na zaparcia



Aby zapobiegać zaparciom, niektóre osoby codziennie piją wodę z cytryną jako poranny środek przeczyszczający. Picie ciepłej wody z cytryną zaraz po przebudzeniu może wspomagać pracę układu pokarmowego.

Zgodnie z medycyną ayurwedyjską, kwaśny smak cytryny stymuluje „agni”, co wspomaga układ pokarmowy, umożliwiając łatwiejsze trawienie pokarmu i zapobiegając gromadzeniu się w nim toksyn.

Woda z cytryną na nerki



Kwas cytrynowy, którego cytryna jest naturalnym i bogatym źródłem, może zapobiegać powstawaniu i rozwojowi kamicy nerkowej. Cytrynian, jeden ze składników kwasu cytrynowego, paradoksalnie sprawia, że mocz staje się mniej kwaśny, a jednocześnie może rozbijać małe kamienie w układzie moczowym. Picie wody z cytryną dostarcza nam zarówno cytrynian, jak i wodę - niezbędną do zapobiegania kamieniom oraz wspomagającą ich wydalanie.

Wnioski



Zgodnie z obecną wiedzą, picie szklanki ciepłej wody z cytryną zaraz po przebudzeniu może nam przynosić cały szereg korzyści zdrowotnych. Nie jest to ani kosztowne, ani trudne do wykonania przedsięwzięcie, w związku z czym chyba warto spróbować, aby samemu się o tym przekonać! Nie prawda? Zatem do dzieła! Zacznij już od jutra pić ten niesamowity i prosty do sporządzenia napój i czerp z tego same plusy dla zdrowia i samopoczucia.

Bibliografia:

1 - Science Direct - Antioxidant and anti-ageing activities of citrus-based juice mixture;
2 - US National Library od Medicine - The Effect of Fruit and Vegetable Intake on Risk for Coronary Heart Disease;
3 - US National Library od Medicine - Serum Vitamin C Concentration Was Inversely Associated With Subsequent 20-year Incidence of Stroke in a Japanese Rural Community. The Shibata Study;
4 - US National Library od Medicine - Citrus Flavonoids and Lipid Metabolism;
5 - US National Library od Medicine - Limonoids and Their Anti-Proliferative and Anti-Aromatase Properties in Human Breast Cancer Cells;
6 - US National Library od Medicine - Citrus Fruits as a Treasure Trove of Active Natural Metabolites That Potentially Provide Benefits for Human Health;
7 - US National Library od Medicine - Effects of D-limonene on Hepatic Microsomal Monooxygenase Activity and Paracetamol-Induced Glutathione Depletion in Mouse;
8 - US National Library od Medicine - Cancer Chemoprevention by Citrus Pulp and Juices Containing High Amounts of β-cryptoxanthin and Hesperidin.