9 rakotwórczych produktów spożywczych, które prawdopodobnie jadasz na co dzień!
Z roku na rok coraz to więcej Polaków choruje na raka. W porównaniu z danymi statystycznymi z lat osiemdziesiątych ubiegłego stulecia, liczba osób, u których obecnie co roku rozpoznawana jest choroba nowotworowa jest niemalże podwojona! Historie medyczne z ostatnich dziesięcioleci wprowadzają w prawdziwe osłupienie
Z roku na rok coraz to więcej Polaków choruje na raka. W porównaniu z danymi statystycznymi z lat osiemdziesiątych ubiegłego stulecia, liczba osób, u których obecnie co roku rozpoznawana jest choroba nowotworowa jest niemalże podwojona! Historie medyczne z ostatnich dziesięcioleci wprowadzają w prawdziwe osłupienie i spontanicznie nasuwa się pytanie: skąd wynika taka tendencja, dlaczego coraz częściej chorujemy na raka pomimo postępów medycyny i dostępności nowych metod zapobiegawczych opartych na zdobytej w ostatnich latach wiedzy?
PodsumowanieW ostatnich dekadach zachorowalność na raka drastycznie wzrasta. Naukowcy są przekonani, że jedną z głównych przyczyn takiej tendencji jest coraz to niższa jakość ogólnodostępnej żywności.
Przetwory mięsne i czerwone mięso
Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem (IARC) zaklasyfikowała przetworzone mięso jako czynnik silnie rakotwórczy, czyli coś, co ewidentnie powoduje raka u ludzi. Pod kątem ich ewidentnej rakotwórczości, przetwory mięsne zostały umieszczone w tej samej grupie ryzyka, co tytoń i azbest!PodsumowanieZdaniem naukowców z Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem (IARC), regularne spożywanie zarówno przetworów mięsnych, jak i czerwonego nieprzetworzonego mięsa, zwiększa ryzyko zachorowania na raka!
Przypalone mięso
Badania jednoznacznie wykazały, że spożywanie dobrze spieczonych i zwęglonych mięs sporządzanych w wysokich temperaturach może zwiększać ryzyko zachorowania na raka.PodsumowanieSpożywanie dobrze spieczonego, długo smażonego i intensywnie grillowanego mięsa może zwiększać ryzyko chorób nowotworowych.
Gorące napoje
Zdaniem Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem (IARC), bardzo gorące napoje - o temperaturze powyżej 65 ° C - zwiększają ponad dwukrotnie ryzyko rozwoju raka przełyku (źródło 3). Badacze są przekonani, że zagrożenie nie wynika ze struktury chemicznej samych napojów, takich jak kawa, czy herbata, lecz z ich wysokiej temperatury, która działa drażniąco na tkanki naszego organizmu."Wyniki badań sugerują, że picie bardzo gorących napojów jest jedną z prawdopodobnych przyczyn raka przełyku i że to właśnie podwyższona temperatura wydaje się być za to odpowiedzialna, a nie same napoje."
PodsumowanieCzęste picie gorących napojów, takich jak przykładowo kawa, czy herbata, znacznie zwiększa ryzyko rozwoju raka przełyku.
Popularne napoje gazowane
Na temat fatalnych skutków regularnego sięgania po słodzone napoje gazowane pisaliśmy już niejednokrotnie. Produkty te - między innymi - zwiększają ryzyko nadciśnienia tętniczego, chorób serca, cukrzycy, a także nowotworów.PodsumowaniePopularne napoje gazowane to prawdziwi zabójcy naszego zdrowia! Przyczyniają się do takich problemów ze zdrowiem jak cukrzyca, choroby układu krążeniowego i nowotwory!
Łosoś hodowlany
Powszechnie wiadomo, że nasz jadłospis powinien uwzględniać ryby i owoce morza przynajmniej raz w tygodniu. Polacy w ostatnim czasie przepadają za łososiem, a większość z nas jest święcie przekonana o dobroczynnym wpływie tego gatunku na nasze zdrowie. Niepowtarzalny smak i bogactwo kwasów tłuszczowych Omega-3 to rzekomo jeden z głównych atutów tej cieszącej się w Polsce popularnością ryby. Czy zatem w trosce o nasze podniebienie i zdrowie powinniśmy regularnie sięgać po łososia? Owszem, ale nie po takiego, jakiego oferują nam polskie supermarkety i sklepy rybne. Gdy sprzedawca przekonuje Cię, że właśnie kupujesz łososia atlantyckiego, dobrze wiedz, że ten łosoś hodowlany nigdy na własne oczy nie widział Atlantyku!PodsumowanieDziko żyjący łosoś może bardzo korzystnie wpływać na nasze zdrowie. W polskich sklepach jednak nie kupisz takiej ryby, a jedynie hodowlanego Łososia Atlantyckiego, którego spożywania dla własnego dobra lepiej unikać!
Produkty wysoko węglowodanowe
Większość osób przepada za produktami bogatymi w węglowodany, takimi jak makarony, pieczywo, płatki kukurydziane, różne ryże i ziemniaki.PodsumowanieDieta bogata w produkty zawierające obfite ilości węglowodanów, cechujące się wysokim indeksem glikemicznym, może znacznie zwiększać ryzyko zachorowania na raka.
Żywność w puszcze
Z wygody, lenistwa, lub braku czasu Polacy coraz częściej sięgają po żywność w puszkach. Bywamy mocno zapracowani i przemęczeni, a wielu z nas narzeka na brak twórczości kulinarnej. Depresja? Z puszki jadamy kukurydzę, groszek, fasolę, tuńczyka, a często nawet różnego rodzaju przetwory mięsne!PodsumowanieCzęste sięganie po żywność w puszkach może znacznie zwiększać ryzyko rozwoju zaburzeń hormonalnych i chorób nowotworowych.
Krowie mleko
Wydaje się to być może paradoksalne, ale powszechnie panujące przekonanie, że krowie mleko sprzyja naszemu zdrowiu, jest dziś całkowicie nie na miejscu. Liczne badania naukowe jednoznacznie potwierdzają, że krowie mleko zawiera optymalny skład odżywczy dla cieląt, lecz nie dla ludzi! Krowie mleko może ewentualnie sprzyjać zdrowiu i prawidłowemu rozwojowi małych dzieci, ale osobom dorosłym przeważnie szkodzi. Im stajemy się starsi, tym bardziej niekorzystnie mleko wpływa na nasze zdrowie.PodsumowanieKrowie mleko można ewentualnie podawać dzieciom, ale jego spożywanie przez osoby dorosłe jest przeważnie szkodliwe dla zdrowia. Okazuje się ponadto, że mleko może być rakotwórcze!
Syrop glukozowo-fruktozowy
Producenci żywności od zawsze wykorzystują naszą słabość do słodkiego! Lecimy na ten smak, jak muchy na lepik! Z tego właśnie powodu syrop glukozowo-fruktozowy jest obecny w sporej ilości wysoko przetworzonej żywności, a głównie w popularnych napojach słodzonych.PodsumowanieDodawany obecnie do sporej części przetworzonej żywności syrop glukozowo-fruktozowy to istna trucizna, która może być również przyczyną zachorowania na raka!
Bibliografia:1 – World Health Organization – Q&A on the carcinogenicity of the consumption of red meat and processed meat;
2 – Canadian Cancer Society – Reduce your risk of developing cancer by limiting barbecuing, broiling and frying meats;
3 – The Telegraph – Hot drinks probably cause cancer, warns World Health Organisation;
4 – The Local – Drinking soda raises risk of prostate cancer: study;
5 – zdrowepasje.pl – Toksyczny łosoś, który zrujnuje Twoje zdrowie!;
6 – Nature – Farmed salmon harbour pollutants;
7 – CEBP – Glycemic Index, Glycemic Load, and Lung Cancer Risk in Non-Hispanic Whites;
8 – US National Library of Medicine – Health risk of exposure to Bisphenol A (BPA);
9 – US Food & Drug – Questions & Answers on Bisphenol A (BPA) Use in Food Contact Applications;
10 – US National Library of Medicine – Milk consumption is a risk factor for prostate cancer: meta-analysis of case-control studies;
11 – US National Library of Medicine – Insulin and cancer;
12 – US National Library of Medicine – Sugar, meat, and fat intake, and non-dietary risk factors for colon cancer incidence in Iowa women (United States).Spodobał Ci się artykuł? Podziel się nim ze znajomymi!