Popularna herbata z dyskontów może doszczętnie rujnować zdrowie!
Powiada się, iż herbatę warto regularnie pijać, gdyż posiada ona charakterystyczne dla danego gatunku właściwości prozdrowotne. Pomimo, iż jest w tym sporo prawdy, to jednak w większości przypadków może być zupełnie odwrotnie! W świetle przeprowadzonych kontroli nad popularnymi produktami z branży herbacianej, oraz faktów związanych ze sposobem ich paczkowania, okazuje się, że regularne spożywanie niektórych herbat może nie tyle poprawiać nasze zdrowie, co doszczętnie je zrujnować!
Toksyczne pestycydy
Renomowani producenci herbat, tacy jak Lipton i Twinings, stosują toksyczne pestycydy mające chronić uprawy przed szkodnikami, a w ich produktach końcowych znaleziono pozostałości tych substancji w ilościach znacznie przekraczających dozwolone limity! Taką sytuację niestety jednoznacznie potwierdza kontrola przeprowadzona przez Canadian Food Inspection Agency (CFIA), która wykazała, że w przypadku połowy produktów przekroczono dozwolone limity zawartości pestycydów, a 25% herbat znanych marek praktycznie nie nadawała się do spożycia ze względu na ich wysoką toksyczność, gdyż stężenie zawartych w nich pestycydów znacznie przekraczała maksymalne poziomy ustalone w oficjalnych normach! Aby zapewnić najwyższy stopień dokładności wyników, agencja ściśle przestrzegała metody badawczej zastosowanej przez Kanadyjską Agencję ds. Kontroli Żywności.
Stosunkowo niezłej jakości produkt, jakim rzekomo jest bardzo popularna w Polsce herbata Twinings Earl Grey, okazał się być niebezpieczny dla zdrowia konsumentów. W szczególności chodzi o spore ilości znajdującej się w liściach herbaty substancji o nazwie acetamipryd, której nawet małe stężenia są silnie toksyczne dla człowieka. Związek ten wywołuje nudności i wymioty, osłabienie mięśni, hipotermię, drgawki i niedotlenienie. Z przeprowadzonej kontroli wynika, iż substancja ta została wielokrotnie wykryta w herbacie Twinings Earl Grey, która na dodatek zawierała inne groźne chemikalia. W jeszcze gorszym świetle, jeśli chodzi o zawartość pestycydów, wypadła zielona herbata Tetley, bowiem oprócz toksycznego acetamiprydu, znaleziono w niej także spore ilości chlorfenapyru, z którym styczność może mieć fatalne efekty. Chlorfenapyr może powodować nieodwracalne uszkodzenia mózgu nawet do dwóch tygodni po spożyciu! W herbacie Tetleya znaleziono w sumie 18 różnych pestycydów, z których 3 w niedozwolonych przez obowiązujące normy ilościach. Największą ilością pestycydów mogła się pochwalić herbata Uncle Lee’s Legends of China. Okazała się ona zawierać aż 22 różne pestycydy, a 6 z nich w przekraczających wszelkie normy ilościach!
Torebki: rakotwórcze lecz zyskowne!
Gdyby zawarte w herbacie pestycydy przypadkiem nie wystarczyły aby doszczętnie zniszczyć nam zdrowie, z pomocą przychodzą papierowe torebki i filtry siatkowe. Torebki i nylonowe siateczki do herbaty nie są klasyfikowane jako produkty spożywcze, a więc nie wymagają jakichkolwiek atestów dotyczących tej klasy wyrobów. W krajach, w których uprawia się herbatę na dużą skalę, takich jak Chiny czy Indie, gałązki i łodygi nie wchodzą w skład wysokiej jakości produktów końcowych, lecz są one odsprzedawane producentom gorszej jakości wyrobów. Stosowanie torebek z herbatą (w przeciwieństwie do herbaty sypanej) daje takim producentom doskonałą okazję do szybkich i łatwych zysków, gdyż mogą oni w ten sposób zastąpić wysokiej jakości liście herbaty tym, co jest w istocie zmiażdżonym "pyłem herbacianym" - lub innymi słowy produktami ubocznymi przemysłu. Im więcej podejrzanego pyłu znajduje się w torebkach, tym gorszej jakości jest herbata. Jeśli chodzi o siateczki do herbat, wykonane z nylonu lub poliestru, to konsumenci czują się zupełnie bezpiecznie, ponieważ cechują się one w rzeczywistości dość wysoką temperaturą topnienia. Jednak punkt topnienia nie jest jedynym parametrem, na który należy w tym przypadku zwrócić uwagę. Według dr Ray Fernando, profesora polimerów i powłok, musimy także być świadomi tak zwanej temperatury witryfikacji (Tg). Jest to temperatura, przy osiągnięciu której niektóre materiały, w tym polimery, zaczynają się dosłownie rozpadać. Zarówno nylon jak i poliester zawierają toksyczny i rakotwórczy bisfenol (BPA, BPS) oraz niebezpieczne dla zdrowia sole i estry kwasu ftalowego. W efekcie kontaktu tworzywa sztucznego z gorącą wodą, do napoju uwalniają się toksyczne substancje z których składa się torebka i które zupełnie nieświadomie konsumujemy.
Należy również uważać na torebki rzekomo wykonane z czystego jedwabiu, gdyż w większości przypadków jest to tani plastik! A co z tradycyjnymi torebkami z papieru? Otóż większość papierowych torebek do herbaty impregnuje się specjalnymi żywicami syntetycznymi rozpuszczonymi w alkoholu lub acetonie. Po namoczeniu w tych chemikaliach torebka staje się bardziej wytrzymała i w przeciwieństwie do zwykłej bibuły nie rozpada się w kontakcie z gorącą wodą.
W procesie wybielania papieru, do torebek przedostają się bardzo toksyczne i niebezpieczne dla zdrowia dioksyny, które są produktem ubocznym procedury wybielania z zastosowaniem związków chloru. Ponadto papierowe torebki do herbaty zawierają toksyczną epichlorohydryne, która w kontakcie z wodą tworzy związek o nazwie 3-MCPD, a ten zaś w świetle przeprowadzonych w tym kierunku badań nad zwierzętami okazuje się być przyczyną niepłodności, upośledzonej odporności i raka.
Fluor w niedozwolonych ilościach i aflatoksyny
Popularne herbaty, szczególnie te z niższej półki, zawierają niebezpieczne dla zdrowia stężenia fluoru, a także aflatoksyny, czyli rakotwórcze substancje wytwarzane przez pleśnie. Obecny w środowisku naturalnym fluor kumuluje się w liściach herbaty przez cały cykl ich życia. Im starsze są liście, tym więcej w nich jest fluoru. Tanie i popularne herbaty są na ogół produkowane ze starych liści, w związku z czym niektóre z nich zawierają prawie 7 części na milion (ppm) tego pierwiastka, podczas gdy dopuszczalny poziom fluoru w tego typu produktach to zaledwie 4 ppm. Jest to dość przerażające, ponieważ fluor dostaje się do twoich kości i zatruwa cały organizm.
Jaką herbatę warto wybierać
Niskiej jakości produkty herbaciane bardzo często zawierają cały szereg niebezpiecznych dla zdrowia dodatków, takich jak substancje koloryzujące, sztuczne aromaty, a niekiedy nawet barwniki!
Miłośnikom herbaty, którzy cenią własne zdrowie, zalecam picie dobrej jakości herbat sypanych i wyłącznie z upraw ekologicznych. Jest to dość kosztowne podejście, lecz umożliwia ono delektowanie się herbatą i czerpania z niej zdrowotnych korzyści, bez narażania się na działanie toksycznych substancji. Dobrej jakości czarna herbata będzie miała niewielką ilość piany na powierzchni płynu po zaparzeniu i zmieni kolor na jasny czerwonawo-brązowy po dodaniu cytryny. Jednak najlepszym wyborem, jeśli dodatkowo mamy zamiar uniknąć spożywania dużych ilości fluoru, jest herbata biała, ponieważ jest ona produkowana z młodych i ledwo co nasyconych tym pierwiastkiem liści.
Bibliografia:
1 - Eluxe Magazine - Trouble brewing! Are tea bags toxic?
2 - Daily Health Post - 9 Pesticide-filled teas You should never buy (and the kind You should!)
3 - Alternative Daily – Is Your tea bag toxic? 4 - Healthly Holistic Living - Warning: Shocking Toxic Chemicals Found In Teas