Popularne paluszki rybne, które zwiększają ryzyko ciężkich chorób
Paluszki rybne są obecnie bardzo popularnym produktem spożywczym, uwielbianym nie tylko przez dzieci. Przeważnie świetnie smakują i można szybko przygotować z nich posiłek. Ale, czy ich spożywanie to naprawdę dobry pomysł?
Jak powszechnie wiadomo, kluczowe znaczenie dla naszego zdrowia ma dieta oparta na naturalnych, nieprzetworzonych i pełnowartościowych produktach spożywczych. Niestety, okazuje się, że niektóre paluszki rybne – choć smaczne i łatwe w przygotowaniu – do takich nie należą. Pomimo, iż producenci starają się nam wmówić, że paluszki rybne składają się głównie z pierwszej jakości fileta z ryby, to rzeczywistość niekiedy może wyglądać zupełnie inaczej! Dlatego zawsze warto uważnie przyjrzeć się składowi kupowanego produktu! W przypadku niektórych paluszków rybnych możemy niestety mieć do czynienia z gotowym i wysoko przetworzonym produktem mrożonym, który najczęściej powstaje z odpadów filetów rybnych, lub mielonego mięsa ryb. Wykorzystywane mogą być w tym celu partie mięsa, które z różnych przyczyn nie nadają się do sprzedaży jako jednolite kawałki, a jedyny możliwy sposób ich sprzedaży, to zmielenie, posiekanie, rozdrobnienie, przetworzenie i ponownie sklepienie w formę powszechnie lubianego rybnego paluszka, serduszka, kotlecika itp. Niektóre paluszki rybne - na szczęście nie wszystkie tego typu produkty - zawierające mielone mięso ryb są typowym wyrobem garmażeryjnym. Ich skład czasami bywa wielką niewiadomą, ponieważ zmieleniu poddawane mogą być zarówno resztki mięsa pozostałe po filetowaniu, jak i np. skóry oraz ości! Tego typu paluszków rybnych lepiej w ogóle nie kupować. Nawet, jeśli nie poczujemy się źle natychmiast po ich zjedzeniu, to możemy mieć pewność, że ich spożywanie długoterminowo nie wyjdzie nam na dobre.
Paluszki rybne - Kaloryczna bomba tłuszczowa!
Ryby powszechnie kojarzą się ze zdrowym sposobem odżywiania się, lecz nie można tego tak generalizować, gdyż np. w przypadku niektórych paluszków rybnych nie do końca mamy do czynienia ze zdrowym i pełnowartościowym produktem spożywczym. Paluszki rybne niektórych producentów - oczywiście mowa o tych panierowanych - zawierają duże ilości szkodliwego tłuszczu. Takie tłuszcze to zabójcy naszego zdrowia, głównie serca! Dwukrotne obsmażenie produktu w tłuszczu (raz w fazie produkcji, a ponownie w domu) sprawia, że porcja ryby staje się bardzo kalorycznym i nie do końca zdrowym posiłkiem.
Niezdrowy tłuszcz w posiłkach zatruwa nasz organizm i zmusza wątrobę do dodatkowej pracy. To niestety nie kończy się na obciążeniu wątroby. Niektóre tłuszcze przyczyniają się również do chorób układu krążeniowego, takich jak miażdżyca i ciężkie choroby serca. Popularne panierowane paluszki rybne niektórych marek są bowiem przemysłowo obsmażane we fryturach otrzymanych z utwardzonych olejów roślinnych - tak zwane tłuszcze trans. Jest to najgorszy dla naszego zdrowia rodzaj tłuszczu, który bardzo negatywnie wpływa na poziom cholesterolu i wzrost ryzyka chorób sercowo-naczyniowych (źródło 1).
Paluszki rybne - wątpliwy skład niektórych produktów
Wbrew temu, w co niektórzy producenci paluszków rybnych chcą abyśmy uwierzyli, nie są one naturalnym wyrobem! Paluszki rybne powinny zawierać minimum 60% ryby, jednak w praktyce czasami zdarza się, że jest jej w produkcie o wiele mniej, np. tylko 36% (źródło 2). Czytając skład przykładowego produktu, okazuje się, że w niektórych przypadkach ryby może być w nim naprawdę niewiele, a resztę składu mogą stanowić:
- skrobię kukurydzianą;
- substancje słodzące;
- spulchniacze – np. E541;
- regulatory kwasowości – np. E450;
- stabilizatory – np. E452;
- syntetyczne aromaty;
- utwardzone tłuszcze trans;
- barwniki.
- Chociaż, najczęściej występujące w niektórych popularnych paluszkach rybnych E-dodatki, takie jak stabilizator E451 i regulator kwasowości E450, są oficjalnie zaliczane do substancji niezagrażających naszemu zdrowiu, w dużych ilościach mogą nam szkodzić. Efektem będzie zmniejszone wchłanianie żelaza, magnezu, czy wapnia (źródło 1), co może przyczyniać się do niedoborów żywieniowych.Podsumowanie Oprócz znikomych ilości mięsa z ryby, paluszki rybne niektórych marek i tym podobne wyroby mogą zawierać szkodliwe dla zdrowia dodatki, a także mięso skorupiaków i zwierząt rzeźnych!Bibliografia: 1 – abcZdrowie – Badamy skład paluszków rybnych. 2 - Poradnik Zdrowie - Czy paluszki rybne są zdrowe? Dlaczego dzieci nie powinny jeść paluszków rybnych.