Zielony jęczmień to prawdziwy superfood!
Niegdyś spożywany przez rzymskich gladiatorów w celu usprawnienia ich możliwości bojowych i regeneracyjnych, zielony jęczmień staje się w dzisiejszych czasach coraz to bardziej popularny na całym świecie, szczególnie dzięki swoim właściwościom prozdrowotnym i wzmacniającym ludzki organizm. Jest on stosowany zarówno przez osoby całkiem zdrowe, prowadzące normalny tryb życia, jak i przez wyczynowych sportowców, a także rekonwalescentów.
Osobom, które zdecydowały się na regularne przyjmowanie zielonego jęczmienia, zależy głównie na utrzymaniu optymalnego zdrowia i dobrej kondycji, bądź na powrocie do dobrego stanu zdrowia. Jak się okazuje, badania naukowe potwierdzają skuteczność zielonego jęczmienia w walce z licznymi, niekiedy bardzo nieprzyjemnymi, dolegliwościami zdrowotnymi.
Zawartość cennych minerałów, witamin, enzymów, a także aminokwasów egzogennych jest w zielonym jęczmieniu wręcz rzadko spotykana w naturze. Na rynku można dziś znaleźć wiele różnych preparatów zawierających proszek uzyskany z młodego zielonego jęczmienia, bądź proszek uzyskany z soku z młodego zielonego jęczmienia. Procesy produkcyjne tych dwóch odmian preparatów bardzo się między sobą różnią. Proszek z soku z zielonego jęczmienia, ze względu na większą zawartość substancji pro-zdrowotnych, zalecany jest w walce z rozmaitymi schorzeniami. W przypadku odchudzania się, jednak warto rozważyć stosowanie zwyklejszego i bardziej ekonomicznego proszku z młodego zielonego jęczmienia.
Układ krążeniowy
Liczne badania naukowe potwierdzają skuteczność stosowania zielonego jęczmienia w celu poprawienia wydolności układu krążeniowego, bądź zachowania jego pełnej sprawności. Badania przeprowadzone przez naukowców Ya-Mei Yu i Chingmin E. Tsai z Uniwersytetu Fu Jen w Taipei, wraz z zespołem naukowców z China Medical College w Taichung, potwierdzają, iż spożywanie zielonego jęczmienia wraz z witaminami C+E, przez osoby cierpiące na cukrzycę typu 2, wyraźnie wspomaga obniżanie poziomu cholesterolu we krwi, a także przyczynia się do ograniczenia ilości wolnych rodników w organizmie. W nieco dalszej przeszłości przeprowadzone były również badania nad skutecznością podawania samych witamin C+E w celu poprawienia sprawności układu krążeniowego i zachowania jego dobrej kondycji. Doktorzy Ya-Mei Yu i Chingmin E. Tsai udowodnili jednak, iż kombinacja zielonego jęczmienia z witaminami C+E daje o wiele większą skuteczność w tym kierunku niż sam jęczmień, bądź same witaminy. Wyniki licznych badań naukowych przeprowadzonych w ubiegłych 25 latach jednoznacznie potwierdzają, iż zielony jęczmień wykazuje bardzo silne działanie antyoksydacyjne oraz właściwości efektywnie oczyszczające ludzki organizm.
Dr. Z. McDonell z Nutritional Health & Information Center w Sydney (Australia) przeprowadził na masową skalę, na grupie osób liczącej aż 4000 ochotników, badania naukowe w kierunku potwierdzenia bądź obalenia niektórych właściwości pro-zdrowotnych zielonego jęczmienia. W grupie badanych znajdowały się osoby o bardzo zróżnicowanej kondycji zdrowotnej. W badaniu brały udział zarówno osoby całkiem zdrowe, jak również osoby chore, z rozmaitymi dolegliwościami zdrowotnymi. W trakcie eksperymentu, który trwał przez 6 tygodni, ochotnicy przyjmowali 1 łyżeczkę proszku z zielonego jęczmienia dziennie, rozpuszczoną w szklance wody lub dobrej jakości soku. Po upływie 6 tygodni zaobserwowano, że u wszystkich osób, które brały udział w badaniach, produkcja czerwonych krwinek zyskała na efektywności bardziej, niż mogło by to mieć miejsce w przypadku ewentualnego zastosowania leków konwencjonalnych. Zostało wówczas naukowo udowodnione, iż zielony jęczmień może znacznie przyśpieszyć produkcję czerwonych krwinek, a także jakość produkowanych krwinek.
Odchudzanie: błonnik pokarmowy
Jakiś czasu temu w naszej witrynie pojawił się artykuł dotyczący błonnika pokarmowego, w którym zostały wyjaśnione zalety jego regularnego spożywania, szczególnie przez osoby otyłe. Młody jęczmień, dzięki wysokiej zawartości błonnika pokarmowego, jest pomyślnie stosowany przez osoby pragnące pozbyć się zbędnych kilogramów. Jednak błonnik ten jest zawarty głównie w proszku z zielonego jęczmienia, a praktycznie nie ma go w proszku z soku z zielonego jęczmienia, co oznacza, że osoby pragnące schudnąć podczas stosowania kuracji jęczmiennej, powinny rozważyć stosowanie proszku z zielonego jęczmienia, a nie proszku z soku tej trawy.
Witaminy i minerały
Młody zielony jęczmień jest świetnym źródłem wielu cennych dla zdrowia witamin i minerałów. Zawiera on bardzo dużo witaminy C, średnio 7 razy więcej niż pomarańcze. Również cennego dla zdrowia beta karotenu, czyli pro witaminy A, jest w zielonym jęczmieniu o wiele więcej niż w samej marchwi. Pro witamina A zamieniana jest w witaminę A w przewodzie pokarmowym człowieka w optymalnych dla zdrowia ilościach, co eliminuje ryzyko jej przedawkowania. Wiele badań naukowych potwierdza fakt, iż witamina A może wywierać działanie antynowotworowe w ludzkim organizmie. Młody zielony jęczmień zawiera szeroką gamę witamin z grupy B, a mianowicie B1, B2, B3, B6, B12, a nawet B17! Jeżeli chodzi o witaminę B12, szczególnie istotną witaminę dla osób nie spożywających mięsa, to zielony jęczmień dostarcza jej średnio aż 80mg na 100g produktu. Witaminy z grupy B wspomagają przetwarzanie węglowodanów w energię i są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania ciała i umysłu. Witaminy z tej grupy zwane są często witaminami antystresowymi.
Zawarta w zielonym jęczmieniu witamina E, jest bardzo cennym antyoksydantem. Witamina E wpływa na utrzymanie wysokiej płodności, a także jest niezbędna dla prawidłowej pracy serca.
Zielony jęczmień zawiera 11 razy więcej wapnia niż krowie mleko, a jego zawartość żelaza pięciokrotnie przekracza zawartość tego pierwiastka w szpinaku. Żelazo jest niezbędne do prawidłowej produkcji czerwonych krwinek przez ludzki organizm i do prawidłowego zaopatrywania komórek ludzkiego ciała w tlen.
Zielony jęczmień zawiera średnio tyle samo potasu co owoce cytrusowe, jabłka, winogrona, bądź melony. Oprócz tego, zielony jęczmień bogaty jest w magnes, który niezbędny jest do prawidłowej pracy mięśni człowieka, w tym także serca. W trawie tej zawarty jest również cenny dla zdrowia cynk.
Enzymy i aminokwasy
W składzie zielonego jęczmienia zawartych jest ponad 20 różnych enzymów. Enzymy te działają silnie pro-zdrowotnie i neutralizują substancje kancerogenne, które mogą ewentualnie przedostawać się ze skażonego środowiska do organizmu ludzkiego. W zielonym jęczmieniu występuje, między innymi, bardzo rzadki enzym, z jęz. ang. Superoxide Dismutase (SOD), czyli dysmutaza ponadtlenkowa-SOD, który niszczy wolne rodniki i opóźnia procesy starzenia się ludzkiego mózgu, a ponadto wspomaga naprawę łańcuchów DNA w ciele człowieka i zapobiega rozwijaniu się w nim zabójczych komórek rakowych. Jeżeli zaś chodzi o aminokwasy, to młody zielony jęczmień jest ich prawdziwą skarbnicą. Źdźbła młodego zielonego jęczmienia zawierają cenne dla człowieka aminokwasy, egzogenne, czyli takie, którego ludzki organizm nie potrafi sam wyprodukować: walinę, leucynę, izoleucynę, lizynę, fenyloalaninę, treoninę i metioninę. Można więc śmiało stwierdzić, iż młody jęczmień jest bogatym źródłem wysokiej jakości białka, co czyni ten produkt cennym szczególnie dla sportowców.
Działanie antynowotworowe
Zielony jęczmień wywiera naukowo potwierdzone działanie antynowotworowe, którego szczegółowe mechanizmy nie są jeszcze znane, choć przypuszcza się, iż jest ono skutkiem zawartości w tej trawie chlorofilu i potężnych przeciwutleniaczy. Z jednej strony zielony jęczmień może chronić ludzki organizm przed powstawaniem w nim komórek nowotworowych, a z drugiej może się przyczyniać do zatrzymywania rozwoju ewentualnie istniejących w nim tego typu komórek. Podejrzewa się, iż zawarty w zielonym jęczmieniu chlorofil wchodzi w interakcję z ewentualnie znajdującymi się w organizmie substancjami rakotwórczymi, w skutek czego zostają one skutecznie unieszkodliwione. Według Doktora Allan L. Goldstein'a z wydziału biochemii Uniwersytetu Medycznego imienia George'a Washington'a, silny antyoksydant, tak zwany bursztynian alfa tokoferolu, który jest obecny w zielonym jęczmieniu, przyczynia się do antynowotworowego działania tej trawy. Bursztynian alfa tokoferolu hamuje rozwój istniejących komórek rakowych. Pomimo, iż działanie bursztynianu alfa tokoferolu nie zostało jeszcze dogłębnie poznane i udokumentowane, to zaobserwowano w środowisku naukowym, iż skutecznie hamuje on wiele różnych odmian nowotworów.
Choć testy klinicznie w kierunku skuteczności zielonego jęczmienia w walce z nowotworami nie zostały jeszcze wykonane, to dzięki badaniom przeprowadzonym w warunkach laboratoryjnych przez Doktora Goldstein'a w George Washington University, zostało udowodnione iż zielony jęczmień skutecznie likwiduje rakowe komórki leukemiczne ze 100 procentową skutecznością! Na podstawie tych samych badań, naukowcy wykazali, iż w przypadku komórek raka mózgu jęczmień zabija od 30% do 50% komórek, natomiast w przypadku raka prostaty skuteczność jęczmienia wynosi od 90% do 100%.