Kawa z jednorazowego kubka zniszczy Twoje zdrowie!

Jednorazowe kubki do kawy

Stosowanie jednorazowych kubków do napojów zostało już zabronione w wielu miastach, takich jak np. Hamburg. Niektóre kraje, w tym Francja i Wielka Brytania, zapowiedziały wieloletnie plany mające na celu całkowite zaprzestanie produkowania jednorazowych naczyń. Korzystanie z jednorazowych kubków szkodzi nam na dwa sposoby. Po pierwsze pijąc z nich gorące napoje, takie jak na przykład kawa, bezpośrednio niszczymy własne zdrowie. Pod wpływem ciepła toksyczne substancje uwalniają się do napojów, a wraz z nimi przedostają się do naszych ciał, gdzie sieją prawdziwe spustoszenie. Kolejnym efektem korzystania z takich naczyń jest dewastacja naszego środowiska naturalnego, co oczywiście prędzej czy później odbije się na naszym zdrowiu i samopoczuciu.

Od dawna niemalże wszyscy pijamy kawę, bądź inne gorące napoje, z plastikowych - często jednorazowych - kubków i nie widzimy w tym niczego nadzwyczajnego. Tym bardziej, nie przychodzą nam na myśl ewentualne skutki uboczne tego tak popularnego dziś zwyczaju. Ze względu na dużą praktyczność, w licznych sytuacjach, zarówno w miejscach publicznych, w biurze, czy nawet w domu – gdy mamy sporo gości, coraz to częściej kawa serwowana jest właśnie w naczyniach jednorazowego użytku. Gorąca kawa w plastikowym kubku? Czy to dobry pomysł? Czy taka forma podawania gorącego trunku nie wzbudza u Was - czytelników - żadnych wątpliwości?

Jednorazowe kubki do kawy są toksyczne!

Gorące napoje z plastikowych kubków to absurd naszych czasów

Z jednej strony ludzkość nieustannie robi duże postępy w niemalże każdej dziedzinie nauki, a z drugiej zaś, niszczymy się na własne życzenie. Niekoniecznie nienawiścią, wojną i bombami, ale nawet tak prostymi i banalnymi czynnościami, do jakich należy codzienne picie gorących napojów z jednorazowych kubków. Od dawna wiadomo, że plastiki są szkodliwe dla zdrowia. Nie wszystkie jednorazowe kubki są plastikowe? Oczywiście! Są też kubki wykonane głównie z kartonu, lecz ten karton wzbogacony jest sporą ilością plastiku lub nasączony toksycznymi substancjami, takimi jak PFC (perfluorowane związku organiczne). W przeciwnym razie takie kubki byłyby przemakalne, a wiadomo, że z naczyń, z których wszystko wycieka, żaden przecież pożytek!

Jednorazowe kubki do kawy (4)

Przechodząc do sedna sprawy, co w tym złego, że jednorazowe kubki do kawy są plastikowe? To jasne, że plastik zawiera w swoim składzie rakotwórcze substancje, takie jak przykładowo bisfenol-A i inne rodzaje bisfenolu (jest ich cała gama), polipropylen i mnóstwo innych bardzo toksycznych związków chemicznych. No ale, przecież na co dzień jesteśmy otaczani plastikowymi przedmiotami i jakoś nam to niby nie szkodzi. Otóż to jasna sprawa, że od kilku dekad żyjemy w plastikowym świecie.

Choć, to ewidentne, że prędzej czy później obróci się to wszystko przeciwko nam w całkowicie bezpośredni i nieodwracalny sposób, to przecież – pomyślicie sobie – nie zjadamy, ani nie wypijamy tego plastiku, a więc nie powinien stanowić on bezpośredniego zagrożenia dla naszego zdrowia. Niestety, nie jest to do końca prawdą, szczególnie w przypadku korzystania z plastiku do serwowania gorących trunków - takich jak właśnie świeżo zaparzona kawa!

Podsumowanie Kubki jednorazowego użytku, z których zazwyczaj korzysta się do serwowania świeżo zaparzonej, gorącej kawy, zawierają w swoim składzie toksyczne i rakotwórcze substancje, takie jak przykładowo bisfenol-A, bądź perfluorowane związki organiczne.

Bisfenol-A zniszczy Twoje zdrowie

Picie gorącej kawy z jednorazowego kubka może przyczyniać się do bardzo poważnych problemów ze zdrowiem. Czemu? Otóż, jak się okazuje, niektóre czynniki, takie jak wysoka temperatura (źródło 1) lub kwaśny odczyn napojów, mogą wpływać na ilość bisfenolu-A oraz innych toksycznych substancji, które uwalniane są z plastiku i wraz z napojami przedostają się z naczynia do naszego ciała. Chociaż obecność bisfenolu-A stwierdzono również w powietrzu, wodzie i pyle, to główne źródło ekspozycji na jego działanie stanowi w większości przypadków żywność i napoje przechowywane w pojemnikach, które zawierają ten związek chemiczny w swoim składzie.

Jednorazowe kubki do kawy (2)

Istotnym faktem jest to, że toksyczny bisfenol-A, który poważnie zaburza naszą gospodarkę hormonalną (źródło 2) i silnie podnosi ciśnienie tętnicze (źródło 3) znajduje się nie tylko w większości jednorazowych plastikowych kubków do kawy, ale również w składzie tych rzekomo „kartonowych” (źródło 4). Bisfenol-A może poważnie zaburzać pracę i rozwój układu nerwowego oraz wpływać na komórki Alfa, odpowiedzialne za produkcję insuliny w trzustce, ale przede wszystkim ten związek chemiczny jest silnie rakotwórczy dla ludzi (źródło 5.

Z dokumentu autorstwa polskich naukowców (Aleksandra Konieczna, Aleksandra Rutkowska, Dominik Rachoń) - Uniwersytet Gdański (2015), wynika jasno, że bisfenol-A może działać jako agonista lub antagonista w interakcji z receptorami estrogenowymi poprzez estrogenowe szlaki sygnalizacyjne, w skutek czego odgrywa on ważną rolę w patogenezie zaburzeń endokrynnych, w tym także w zaburzeniach płodności u kobiet i mężczyzn, w przedwczesnym dojrzewaniu, w przypadku nowotworów hormonozależnych, takich jak rak piersi oraz rak prostaty, oraz w przypadku schorzeń metabolicznych włączając zespół wielotorbielowatych jajników (PCOS) (źródło 6).

Podsumowanie Gorąca kawa pita z jednorazowego kubka to najprostszy sposób na utratę zdrowia. Wysoka temperatura kawy powoduje to, że toksyczne substancje z których jest wykonany jednorazowy kubek, uwalniają się do napoju, a wraz z nim przedostają się do naszego żołądka i krwiobiegu, skąd mogą wędrować do dowolnych miejsc w organizmie i siać tam spustoszenie.

PFC to kolejni zabójcy naszego zdrowia!

Nie wszystkie jednorazowe kubki są plastikowe. Owszem, można się dziś natknąć na jednorazowe kubki wykonane w dużej mierze z kartonu.

Kartonowe kubki, które wydają się być zupełnie nieprzemakalne, są jednak przeważnie nasączone perfluorowanymi związkami organicznymi (PFC) - które zapewniają im taką właściwość.

Jednorazowe kubki do kawy (6)

Liczne badania naukowe potwierdzają, że w efekcie regularnego spożywania perfluorowanych związków organicznych – które przedostają się z kubków do ich zawartości, a stamtąd do naszych ciał – mogą pojawić się – między innymi – następujące problemy zdrowotne (źródło 7):

  • podwyższony poziom cholesterolu;
  • zaburzenia pracy tarczycy łącznie z jej całkowitym uszkodzeniem;
  • patologiczne zmiany w wątrobie, łącznie z jej znacznym powiększeniem i uszkodzeniem;
  • nowotwory: wątroby, trzustki, nerek, jąder, gruczołu piersiowego i tarczycy;

Podsumowanie Nie tylko plastikowe kubki do kawy są szkodliwe dla naszego zdrowia, ale również te, które wykonane są rzekomo z kartonu, gdyż nasączone są one toksycznymi substancjami, które zapewniają im nieprzemakalność.

Wnioski

Z powyższych informacji, których wiarygodność potwierdzają podane w tekście źródła (w większości oparte na badaniach naukowych i pracach akademickich), wynika, że picie gorącej kawy z plastikowych kubków może przyczyniać się do bardzo poważnych problemów ze zdrowiem!

Jednorazowe kubki do kawy (5)

Czy w obliczu tak realnego zagrożenia dla naszego zdrowia, jakie stanowi picie gorących napojów z jednorazowych naczyń, nie lepiej byłoby całkowicie zrezygnować z plastikowych kubków, kosztem jedynie wygody, do której jesteśmy niestety tak bardzo przyzwyczajeni? Jeśli ta wygoda ma doprowadzić nas do ciężkich chorób, to zapewne, warto się poważnie zastanowić nad zdrowszą i bardziej ekologiczną alternatywą, zwłaszcza, że plastiku produkuje się na całym świecie już zbyt wiele, a bardzo trudno jest go ponownie wykorzystać bez kolejnych procesów przemysłowych, które stanowią źródło dodatkowych zniszczeń naszego środowiska naturalnego.

Bibliografia:

1 – MedicineNet – Plastic;
2 – Science Direct – Bisphenol A: An endocrine disruptor with widespread exposure and multiple effects;
3 – Well – BPA in Cans and Plastic Bottles Linked to Quick Rise in Blood Pressure;
4 – Omilights – Why we Should not Drink Tea or Coffee in Plastic Cup?;
5 – US National Library of Medicine – Bisphenol A and Hormone-Associated Cancers: Current Progress and Perspectives;
6 – HEALTH RISK OF EXPOSURE TO BISPHENOL A (BPA) - Aleksandra Konieczna, Aleksandra Rutkowska, Dominik Rachoń - Department of Clinical and Experimental Endocrinology, Medical University of Gdańsk, Gdynia, Poland;
7 – zdrowepasje.pl – Rakotwórcze pojemniki i opakowania w gastronomii.