Uwaga na pączki z dyskontów! Nie masz pojęcia co w nich może być!

śr., 19/02/2020 - 22:37
Pączki wyrabia się z kilku składników: mąki, cukru, mleka, jajek, masła, drożdży oraz tego, co ma się w nich znaleźć, czyli nadzienia. Ciasto smaży się na głębokim tłuszczu. Tak przynajmniej dzieje się z tradycyjnymi pączkami. Jeśli pączki kupimy w supermarkecie, ich skład może się znacznie różnić od tradycyjnego.

Pączek - skład pączka


Co może zawierać pączek z supermarketu? Otóż, bardzo wiele dodatkowych składników, które niekoniecznie dobrze wpływają na nasze zdrowie. To, że te składniki mogą legalnie znajdować się w żywności, wcale nie oznacza, że nie ma czym się przejmować.

Uwaga na pączki z dyskontów!



Pączki sprzedawane w marketach są naszpikowane chemicznymi substancjami. Zawierają tanie mieszanki ciasta pączkowego, które niektórzy producenci kupują na tony! Nierzadko jest ono w dodatku głęboko mrożone, a przydatność do spożycia takiego produktu może wynosić nawet do 5 lat. Co musi być w pączku, by mógł być tak długo zdatny do spożycia? A może lepiej nie pytać?

Głęboko mrożone ciasto stosowane do produkcji tanich dyskontowych pączków może w swoim składzie zawierać L-cysteinę, która w Chinach jest pozyskiwana z ludzkich włosów, a głęboko mrożone ciasto importowane z Chin wcale nie jest w Polsce rzadkością. Dlaczego? Otóż na dużą skalę okazuje się być o wiele tańsze, niż to, które produkowane jest w kraju.

Lista składników przykładowego pączka z dyskontu może zawierać nawet około 50 pozycji!

Pączki z dyskontów - bardzo kiepski skład



Dyskonty, szczególnie przy okazji tłustego czwartku, oferują pączki za 0,38 zł/szt! Co może tkwić w tak EKONOMICZNYM pączku? Nic, absolutnie nic dobrego!

Pączek - skład pączka - Uwaga na pączki z dyskontów!


  • tłuszcz palmowy, utwardzone tłuszcze roślinne;

  • syrop glukozowy i glukozowo-fruktozowy;

  • masa barwników dodawanych do nadzienia, by bardziej przypominało naturalną konfiturę;

  • margaryna zamiast masła;

  • masa jajowa, albo jajka w proszku zamiast jajek;

  • substancje spulchniające;

  • konserwanty;

  • stabilizatory;

  • barwnik (koszenila) - koszenila to barwnik otrzymywany z czerwców kaktusowych, owadów spokrewnionych z mszycami (konkretnie z ich odwłoków i jaj).


  • Jak rozpoznać dobrej jakości pączki



    Pączki wypiekane są w najprzeróżniejszych wariantach, ale niezależnie od tego, jakiego rodzaju pączka mamy przed sobą, możemy w prosty sposób rozpoznać, czy jest on właściwie przyrządzony.

    Zdaniem ekspertów prawdziwy pączek musi posiadać jasną obrączkę dookoła, co oznacza, że nie był cały zanurzony w tłuszczu, tylko odpowiednio wyrósł. Oprócz tego, tradycyjny, świeży pączek po ściśnięciu powinien samoistnie powrócić do swojego pierwotnego kształtu.

    Niestety, wszystko co dobre, nie tylko szybko się kończy, ale także sporo kosztuje. Jeśli w dyskontach widzimy pączki, które oferowane są klientom za kilkadziesiąt groszy, możemy mieć pewność, że są one bardzo kiepskiej jakości! Ile zatem powinien kosztować prawdziwy, tradycyjny pączek? Otóż od 1,50 do 3 złotych za sztukę.